εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διατήρηση των Γενετικών Πόρων

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τον FAO, η διατήρηση και η αξιοποίηση των γενετικών πόρων του πλανήτη, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.
 
 
Στη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργίας της Επιτροπής Γενετικών Πόρων για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2013, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO, Νταν Γκουστάφσον, δήλωσε, ότι τα παγκόσμια γονίδια είναι απαραίτητα για την επιβίωση, καθώς θα πρέπει να παράγουμε επαρκή και θρεπτική τροφή για τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό. 

Η Επιτροπή αυτή είναι το μόνο διακυβερνητικό σώμα που αντιμετωπίζει συγκεκριμένα όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα γονίδια στον κόσμο για τα τρόφιμα και τη γεωργία και ιδρύθηκε το 1983.
 
Ο FAO εκτιμά ότι η προσαρμογή του τομέα της γεωργίας δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ανθρώπου και οι γενετικοί πόροι θα αποτελέσουν ένα ουσιαστικό μέρος της στρατηγική προσαρμογής. Η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
 
Τα φυτά αντιπροσωπεύουν πάνω από 80% του ανθρώπινου διαιτολογίου. Περίπου το 30 καλλιέργειες καλύπτουν το 95% των ανθρώπινων αναγκών για τρόφιμα και μόλις 5 από αυτές – ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι, κεχρί και σόργος – παρέχουν το 60%. Ωστόσο, πάνω από 7.000 είδη φυτών έχουν συγκεντρωθεί και καλλιεργούνται από τους ανθρώπους εδώ και πολλά χιλιετίες. Και υπάρχουν έως και 30.000 βρώσιμα φυτικά είδη σε όλο τον κόσμο.
 
«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να μειώσουν της παραγωγικότητα της γεωργίας, τη σταθερότητα και τα εισοδήματα σε πολλές περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας. Όμως η παγκόσμια γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 60% από τα μέσα αυτού του αιώνα – σε λιγότερο από 40 χρόνια από τώρα – για να μπορέσουμε να συμβαδίσουμε με τις επισιτιστικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη. Οι γενετικοί πόροι για τη διατροφή και τη γεωργία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης επιβίωσης. Παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στις καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία, στους υδρόβιους οργανισμούς και στα δασικά δέντρα καθώς τους βοηθούν να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, τόνισε ο Γκουστάφσον.
 
Το πόσο αλήθεια είναι αυτό αποδεικνύεται από τον κίνδυνο, ο πλανήτης να απειληθεί με παγκόσμια έλλειψη σταριού και τροφίμων γενικότερα, αν δεν διπλασιαστεί το ποσόν που διατίθεται για την δημιουργία νέων ανθεκτικών σπόρων.
 
Σύμφωνα με μελέτη την οποία πραγματοποίησε ο ομογενής επιστήμονας Ντάρεν Κρητικός, που εργάζεται για τον αυστραλιανό κρατικό οργανισμό επιστημονικών ερευνών CSIRO, αν οι χώρες που παράγουν σιτάρι σε όλο τον πλανήτη δεν συνεργαστούν στον τομέα αυτό και δεν επενδύσουν 50 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια όλης της γης.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής, θα πρόκειται για την ασθένεια των δημητριακών, η οποία ήδη πλήττει το στάρι στην Ουγκάντα, ενώ εμφανίστηκε και στη Μέση Ανατολή.