εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το 2024 διαμορφώνει την αγροτική οικονομία

0 comments
Το 2024 διαμορφώνει την αγροτική οικονομία

 

 

Το Knowledge Exchange της CoBank δημοσίευσε τις προβλέψεις του για το 2024, οι οποίες εξετάζουν τις δυνάμεις που θα διαμορφώσουν την αγροτική οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και την παγκόσμια.

 

 

 

Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες τροφοδότησαν την οικονομία σε μεγάλο μέρος των πρόσφατων αντιξοοτήτων. Οι παρατεταμένα υψηλές τιμές, ωστόσο, αναμένεται να επιβαρύνουν περισσότερο την οικονομία το 2024, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη έκθεση προοπτικών για το επόμενο έτος από το Knowledge Exchange της CoBank.

Οι καταναλωτές παγκοσμίως αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ορισμένες τιμές δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και αλλάζουν την αγοραστική τους συμπεριφορά για να μειώσουν τις δαπάνες τους. Αυτό θα δημιουργήσει ισχυρότερους αντίθετους ανέμους για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία το 2024.

Η έκθεση προοπτικών της CoBank για το 2024 εξετάζει διάφορους βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη γεωργία και τους τομείς της αγοράς που εξυπηρετούν τις αγροτικές κοινότητες στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο.

Παγκόσμια οικονομία: Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν στην εποχή της αποπαγκοσμιοποίησης

Η επί δεκαετίες εποχή των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου ήταν μια συγκλονιστική επιτυχία – σύμφωνα με την ανάλυση της  CoBank – για τις παγκόσμιες οικονομίες. Από το 1990, το παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε περισσότερο από 400% και το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 500%. Κατά τη διάρκεια της ακμής του ελεύθερου εμπορίου (2000-2018), το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 5,4% ετησίως.

Αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει, καθώς το ιδεολογικό εκκρεμές έχει ταλαντευτεί προς τον οικονομικό προστατευτισμό και τον πολιτικό απομονωτισμό. Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 εκτιμάται σε περίπου 2,5% και η συναίνεση είναι για συνεχή επιβράδυνση το 2024. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας έχει σταθεροποιηθεί σημαντικά. Τα επιχειρηματικά σχέδια πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματικότητα της μόνιμα πιο αργής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης που κινείται προς τα εμπρός.

Οικονομία των ΗΠΑ: Το καταναλωτικό αίσθημα είναι πιο σημαντικό από τα οικονομικά στοιχεία

Οι βασικοί δείκτες υποδεικνύουν τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας. Ο γενικός πληθωρισμός έχει μειωθεί κατακόρυφα στο 3,1%, το ποσοστό ανεργίας παραμένει κάτω από το 4% και οι μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό αυξάνονται. Μεγάλα τμήματα των Αμερικανών καταναλωτών, ωστόσο, παραμένουν ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση, δεδομένων των υψηλών τιμών των τροφίμων, των εκτοξευμένων επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων και άλλων πληθωριστικών πιέσεων.

Ενώ ο πληθωρισμός των ειδών παντοπωλείου τρέχει σήμερα περίπου στο 2%, η τιμή των τροφίμων στο σπίτι έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία τρία χρόνια. Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν σχεδόν το 70% της οικονομίας και οι καταναλωτές που ανησυχούν ή είναι θυμωμένοι θα συγκρατήσουν τις διακριτικές δαπάνες. Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό λιανικές δαπάνες έχουν μειωθεί τους 10 από τους τελευταίους 12 μήνες, μια τάση που θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2024.

 

Αγροτική οικονομία των ΗΠΑ: Τα υψηλά κόστη προκαλούν ασταθή κερδοφορία για τα αγροτικά εισοδήματα

Τα υψηλότερα επιτόκια, το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας έχουν επιβαρύνει σημαντικά τις τιμές των γεωργικών προϊόντων. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα περιθώρια κέρδους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ενόψει του 2024 είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής. Ενώ οι τιμές των λιπασμάτων έχουν μειωθεί, άλλα κόστη παραγωγής παραμένουν επίμονα υψηλά.

Τα αγροτικά εμπορεύματα, ωστόσο, θα επωφεληθούν από περισσότερο ανοδικό κίνδυνο τιμών παρά καθοδικό το 2024. Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών και ελαιούχων σπόρων είναι σφιχτά με βάση τα ιστορικά μέτρα και το βόρειο ημισφαίριο θα έχει πιθανότατα ένα ισχυρό καιρικό πρότυπο Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για πρώτη φορά από το 2015. Το δολάριο αναμένεται να συνεχίσει την πρόσφατη πτώση του και η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη αυξητική της τάση.


Σιτηρά, εφοδιασμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων και βιοκαύσιμα: Το ανανεώσιμο ντίζελ θα μετατοπίσει περισσότερα στρέμματα σε σόγια

Το βιοντίζελ ή ανανεώσιμο ντίζελ είναι ένα υγρό καύσιμο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως νέα και χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια και ζωικά λίπη και είναι ένα καθαρότερο καύσιμο σε αντικατάσταση του καυσίμου ντίζελ με βάση το πετρέλαιο.

Η έκρηξη του ανανεώσιμου ντίζελ και η μικρότερη συγκομιδή σόγιας στις ΗΠΑ το 2023 θα οδηγήσουν σε επέκταση των εκτάσεων σόγιας το 2024, μειώνοντας τα διαθέσιμα στρέμματα για άλλες καλλιέργειες. Ο τομέας των βιοκαυσίμων στο σύνολό του μεταφέρει τη δυναμική των ιστορικά μεγάλων περιθωρίων κέρδους στο νέο έτος.

Τόσο οι παραγωγοί αιθανόλης όσο και οι θρυμματιστές σόγιας επωφελούνται από την αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα. Οι προοπτικές των τιμών των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αξία του δολαρίου ΗΠΑ, τις συνθήκες του σιταριού στη Ρωσία και τις συγκομιδές καλαμποκιού και σόγιας στη Νότια Αμερική. Οι τρέχουσες τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του 2024 υποδηλώνουν περαιτέρω διάβρωση των τιμών σε ολόκληρο τον τομέα το 2024.

Ζωική πρωτεΐνη: Κόστος εισροών μετριάζει τα σχέδια επέκτασης, την αύξηση της παραγωγής

Η κερδοφορία για τον κτηνοτροφικό τομέα των ΗΠΑ αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά το 2024, καθώς το χαμηλότερο κόστος ζωοτροφών και η σταθερή εγχώρια ζήτηση αντισταθμίζουν τις αδύναμες παγκόσμιες συνθήκες εξαγωγών. Οι συσκευαστές βοείου κρέατος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με τη συρρίκνωση των αποθεμάτων διαθέσιμων βοοειδών. Ο περιορισμένος αριθμός βοοειδών, οι επίπεδες προμήθειες χοιρινού κρέατος και η μειωμένη διαθεσιμότητα κρεατοπαραγωγών θα μπορούσαν κανονικά να θεωρηθούν ως υποστηρικτικά για τα περιθώρια κέρδους, αλλά όλα τα τμήματα παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.

Με τα σχέδια επέκτασης σε αναμονή λόγω του περιβάλλοντος υψηλού κόστους, η εστίαση του κλάδου στην αποτελεσματικότητα και την τεχνολογία αναμένεται να ενταθεί και η διαχείριση των κινδύνων θα παραμείνει υψίστης σημασίας. Η αμερικανική ζωική πρωτεΐνη θα παραμείνει ανταγωνιστική στις παγκόσμιες αγορές, αλλά η ανοικτή πρόσβαση στις αγορές παραμένει κρίσιμη.

Κυβέρνηση των ΗΠΑ: Κογκρέσο: ζωτικής σημασίας νομοσχέδια χρηματοδότησης αναμένουν το δυσλειτουργικό Κογκρέσο

Οι δυσκολίες της διακυβέρνησης με ισχνές πλειοψηφίες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς πλησιάζει το 2024. Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων κατάφερε τελικά να περάσει ένα Συνεχές Ψήφισμα (CR) τρεις ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας, κανένα από τα 12 ετήσια νομοσχέδια πιστώσεων δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Έως ότου το Κογκρέσο μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του για τη χορήγηση πιστώσεων διακριτικής ευχέρειας, μικρή πρόοδος μπορεί να σημειωθεί σε άλλες σημαντικές νομοθεσίες, όπως το νομοσχέδιο για τη γεωργία. Για την αγροτική Αμερική, υπήρξε μια χρυσή τομή στο CR, καθώς παρατάθηκε το ισχύον Farm Bill μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Πολλοί λόγοι συνηγορούν υπέρ της ολοκλήρωσης του νέου γεωργικού νομοσχεδίου νωρίτερα παρά αργότερα. Η συνεργασία θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς αρχίζει ο επόμενος εκλογικός κύκλος.