εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βαθαίνει το ρήγμα Πολωνίας με ΕΕ και Κίεβο- Απαγορεύει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών – Προτεραιότητα οι Πολωνοί αγρότες

0 comments
Βαθαίνει το ρήγμα Πολωνίας με ΕΕ και Κίεβο- Απαγορεύει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών – Προτεραιότητα οι Πολωνοί αγρότες

 

 

Απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, αρχής γενομένης από τη 16η Σεπτεμβρίου 2023, παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφάσισε η πολωνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Mateusz Morawiecki.

 

 

«Εδώ και τώρα λέω. Θα παρατείνουμε την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Δεν θα ακούσουμε το Βερολίνο, δεν θα ακούσουμε τις Βρυξέλλες.
Θα το κάνουμε από σήμερα τα μεσάνυχτα» δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, ο Morawiecki χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ «επιβλαβή για τους Πολωνούς αγρότες».
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έστειλε τελεσίγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της παράτασης της απαγόρευσης εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές τεσσάρων τύπων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε πολλά κράτη της Ένωσης, αλλά υποχρέωσε τη χώρα να θεσπίσει μέτρα ελέγχου των εξαγωγών.
Το Κίεβο θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο δράσης στην ΕΕ και σε τέσσερις γειτονικές χώρες στις 18 Σεπτεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ουκρανία θα παρακολουθούν την κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχέδια για εισαγωγή νέων περιορισμών, εφόσον το Κίεβο εφαρμόζει αποτελεσματικά τα δικά του μέτρα.
Στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, πέντε χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) προσέφυγαν στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ζητώντας να παρέμβει στην κρίση που προκλήθηκε από την εισροή. σιτηρών από την Ουκρανία.
Η ΕΕ έχει εγκρίνει προσωρινά περιοριστικά μέτρα με στόχο την εξάλειψη των υλικοτεχνικών δυσκολιών που συνδέονται με αυτά τα προϊόντα στα συνοριακά κράτη της Ένωσης.
Τέθηκαν σε ισχύ στις 2 Μαΐου και παρατάθηκαν τον Ιούνιο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Οι περιορισμοί σημαίνουν ότι το σιτάρι, το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και οι ηλιόσποροι ουκρανικής προέλευσης θα μεταφέρονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από τα πέντε κράτη.
Παράλληλα, αυτές οι χώρες δεσμεύτηκαν να ακυρώσουν τα μονομερή μέτρα τους κατά των γεωργικών προϊόντων που προμηθεύει το Κίεβο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι προσωρινά και θα αρθούν μόλις επιλυθούν τα υλικοτεχνικά προβλήματα.

Πηγή: https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/696380/kontra-stin-ee-i-polonia-apagoreyei-tis-eisagoges-oukranikon-sitiron