εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει «πρωτοφανή παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τοξικά

0 comments
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει «πρωτοφανή παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τοξικά

 

 

Οι συνέπειες της κακής διαχείρισης χημικών ουσιών και αποβλήτων παγκοσμίως τροφοδοτούν μια «πρωτοφανή παγκόσμια τοξική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησαν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενόψει μιας σημαντικής συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

 

 

 

Η πέμπτη σύνοδος της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Διαχείριση Χημικών Προϊόντων (ICCM-5), που διοργανώνεται από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ UNEP και φιλοξενείται από τη Γερμανία, ξεκινά τη Δευτέρα στη Βόννη.

«Η ICCM-5 αναμένεται να αποτελέσει καμπή για τη διεθνή συνεργασία για τα χημικά προϊόντα και τα απόβλητα», αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε η ομάδα περισσότερων από 30 εμπειρογνωμόνων.

Ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη γενιά

«Είναι μια ευκαιρία που δίνεται μία φορά στη γενιά για να υπάρξει ένα ισχυρό αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας τοξικής παλίρροιας».

Κάλεσαν τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να καθοδηγηθούν από τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με ένα «παγκόσμιο πλαίσιο πολιτικής για την ορθή διαχείριση των χημικών προϊόντων και αποβλήτων μετά το 2020».

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, «οι απειλές στειρότητας, θανατηφόρων ασθενειών, νευρολογικών και άλλων αναπηριών που προκύπτουν από την έκθεση σε επικίνδυνα χημικά και απόβλητα, αποκαλύπτουν την εκτεταμένη και συστηματική άρνηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αμέτρητα άτομα και ομάδες σε ευάλωτες καταστάσεις».

Οι εμπειρογνώμονες συνέχισαν να απαριθμούν τους ανθρώπους που εκτίθενται κυρίως σε αυτά τα τοξικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των γυναικών και των παιδιών, των φτωχών και των αυτόχθονων πληθυσμών.

Η «τοξικοποίηση» πρέπει να σταματήσει

«Η ανθρωπότητα δεν έχει την πολυτέλεια να επιδεινώσει περαιτέρω την τοξικοποίηση του πλανήτη», πρόσθεσαν οι εμπειρογνώμονες.

«Για να προσφέρει η ICCM-5 τη φιλοδοξία και τη δύναμη που απαιτούνται για να ξεπεραστεί η παγκόσμια τοξική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, πρέπει να υιοθετήσει ρητά μια προσέγγιση βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα», προειδοποίησε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Οι ειδικοί εισηγητές και άλλοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν είναι προσωπικό του ΟΗΕ και είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργανισμό. Υπηρετούν με την ατομική τους ιδιότητα και δεν λαμβάνουν μισθό για το έργο τους.