εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πορεία της Αγροτικής Παραγωγής

0 comments

 

 
Μείωση του εμπορικού ελλείμματος στο χώρο των αγροτικών προϊόντων κατά 44,9% διαπιστώθηκε στη διάρκεια του 2012, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.
 
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο του συνεδρίου Money & Show. 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σημαντική μείωση της τάξης των 878,8 εκατ. ευρώ, αφού από τα περίπου 2 δισ. ευρώ, το εμπορικό έλλειμμα του κλάδου περιορίστηκε σχεδόν στο μισό σε μόλις ένα έτος, υποχωρώντας στα 1,078 δισ. ευρώ. Η επίδοση αυτή προέκυψε από τη μείωση των εισαγωγών κατά 3% και την παράλληλη αύξηση των εξαγωγών κατά 15,2%, η οποία είχε ως αιχμή τα φρούτα και λαχανικά, που εμφάνισαν πλεόνασμα 1,124 δισ. ευρώ.
 
Ο κ. Χαρακόπουλος έδωσε έμφαση στα προϊόντα ποιότητας και ιδίως τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και τα βιολογικά, τονίζοντας, ότι προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης των εξαγωγών του κλάδου θα λειτουργήσουν και τα τέσσερα νέα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης ελληνικών προϊόντων, συνολικού ύψους άνω των 12 εκατ. ευρώ, που εξασφάλισαν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 10 Απριλίου. Τα προγράμματα αυτά αφορούν σε προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά φρούτα – λαχανικά και κρέας, με προορισμό τόσο την εσωτερική αγορά, όσο και τρίτες χώρες. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς, ανέφερε ότι τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν την «ναυαρχίδα» των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες πέρυσι σε αξία έφθασαν τα περίπου 27 δισ. ευρώ, με κύριο προορισμό τη γειτονική Ιταλία. Εκτίμησε ακόμη ότι ο στόχος που έχει τεθεί ώστε στο τέλος του 2016 οι εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 16% του ΑΕΠ είναι εφικτός, ενώ προχώρησε ένα ακόμη βήμα και διατύπωσε το στόχο το ποσοστό αυτό να πάει στο 45% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020. Αποκάλυψε, παράλληλα,  πως συμφωνήθηκε με τον κ. Χαρακόπουλο να υπάρξει στο επόμενο διάστημα μια συνάντηση στο υπουργείο, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για την ανάπτυξη δράσεων γύρω από την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για παραδοσιακά προϊόντα είναι σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να την αδράξουμε. Η χώρα μας είναι γεμάτη από καταπληκτικά και μοναδικά  προϊόντα που συνδυάζουν ποιότητα, γεύση και διατροφικές αξίες. Η Ελλάδα είναι η ψυχή και η καρδιά της Μεσογείου, είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μας ανήκει, που πρέπει να το εκφράσουμε, να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε από αυτό.
 
Ο πρόεδρος του ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαραντόπουλος, από την πλευρά του, γνωστοποίησε ότι τις τρεις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ομάδα Ιταλών επιχειρηματιών οι οποίοι είχαν επαφές με Έλληνες ομολόγους τους και έθεσαν τις βάσεις για να προχωρήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά project, ορισμένα εκ των οποίων και στο χώρο του πρωτογενούς τομέα. Συμφωνήθηκε, επίσης, τους επόμενους μήνες να οργανωθεί αποστολή βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών στη γειτονική χώρα, για τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών.