εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Απαγόρευση Συμβατικών Κλωβοστοιχιών

0 comments

 

 
Το 2013 θα πρέπει να εφαρμοστεί η Οδηγία 1999/74 για την απαγόρευση των συμβατικών κλωβοστοιχιών στις πτηνοτροφικές αυγοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις.
 
Το 2013 είναι καθοριστικό για τις επιπτώσεις της απαγόρευσης των συμβατικών κλωβοστοιχιών στις χώρες που δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα πλήρως την Οδηγία 1999/74  για την ευζωία των ωοτόκων ορνίθων. Στις αρχές του 2012 δεκατρία κράτη δεν εφάρμοζαν την Οδηγία σε όλες τις εκμεταλλεύσεις, ενώ προς το τέλος του 2012 παρέμειναν δέκα χώρες που δεν είχαν συμμορφωθεί, που είναι το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Πορτογαλία. Η Βουλγαρία, η Λατβία και η Ρουμανία βγήκαν από τον κατάλογο διότι εφαρμόζουν την Οδηγία από τα μέσα του 2012. 

Η δυστοκία στη εφαρμογή της Οδηγίας στα δώδεκα μεταβατικά έτη που προβλέπονταν, δηλαδή από το 1999 μέχρι την 1/1/2012 είναι χαρακτηριστική. Στην αρχή το 80% των ωοτόκων ορνίθων εκτρέφονταν σε κλωβοστοιχίες, το 2008 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 60%, το 2011 στο 30%, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι η εκτροφή σε κλωβοστοιχίες συγκεντρώνει το 15% περίπου των σμηνών αυγοπαραγωγής, δηλαδή περίπου 50 εκατ. όρνιθες ωοτοκίας στο σύνολο της ΕΕ.

Ο επόμενος πίνακας και το γράφημα δείχνουν τη διάρθρωση των συστημάτων παραγωγής αυγών στην ΕΕ σήμερα. Είναι εμφανές ότι τα συστήματα του αχυρώνα και των εμπλουτισμένων κλωβών αύξησαν τα ποσοστά τους σε βάρος της μείωσης των συμβατικών κλωβοστοιχιών, ενώ οι βιολογικές εκτροφές και η ελεύθερη βοσκή παρέμειναν στα ίδια ποσοστά.  


Πίνακας διάρθρωσης των συστημάτων παραγωγής αυγών στην ΕΕ το 2012.
 
 

2012
Σύστημα παραγωγής Συμβατικές κλωβοστοιχίες Εμπλουτισμένοι κλωβοί Ελεύθερη βοσκή Βιολογική εκτροφή Αχυρώνα
% 15 52 10 3 20

Πηγή: ΕΕ


Μέσα στο 2012 η ΕΕ έστειλε ειδοποιήσεις συμμόρφωσης στα κράτη – μέλη που δεν εφαρμόζουν πλήρως την Οδηγία με την προτροπή να εκπονήσουν αντίστοιχα «εθνικά σχέδια», με προθεσμία αρχικά μέχρι το Μάρτη και στη συνέχεια παράτασή τους εάν δεν αποδεικνύονταν ότι είναι πειστικά.  

Σε κάθε περίπτωση η μόνη διέξοδος είναι η δικαστική οδός, εφ΄όσον σε κάποιο κράτος – μέλος δεν επιτευχθεί η συμμόρφωση με την Οδηγία με κατάληξη την επιβολή προστίμου που θα αποφασισθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.