εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Παραγωγή Σιτηρών

0 comments

 

Παρά τη συνέχιση της ξηρασίας που πλήττει τις καλλιέργειες των δημητριακών στις ΗΠΑ, το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) προβλέπει αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή σιτηρών.
 
Η εκτεταμένη ξηρασία που έχει καταστρέψει τις σοδειές σιτηρών και καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν προβλέπεται να υποχωρεί πριν τα μέσα αυτής της χρονιάς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας. Αντίθετα, η ετήσια πρόβλεψη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) για την άνοιξη κάνει λόγο για θερμότερες, πιο ξηρές συνθήκες σε μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, αλλά και για έντονες χιονοπτώσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες. 

Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC), 
προβλέπεται ανάκαμψη στη παραγωγή των δημητριακών κατά την εμπορική περίοδο 2013/14 και συγκεκριμένα αναμένεται μικρή αύξηση στην παραγωγή σιταριού κατά 4%, στο κριθάρι κατά 6% και στο καλαμπόκι κατά 9%. Ωστόσο, παρά την εκτίμηση για αύξηση 4% στην παραγωγή των σιτηρών, η ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση θα αφήσει στενά περιθώρια για αύξηση των αποθεμάτων.
Όσον αφορά τη παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού θα ενισχυθεί κυρίως από την παραγωγή στις ΗΠΑ όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IGC θα είναι αυξημένη κατά 30%.
 
Πτωτική πορεία όμως θα παρουσιάσει το διεθνές εμπόριο ρυζιού, αφού υπάρχει μείωση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Όσον αφορά την αγορά της Κίνας, θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση και εισαγωγές κυρίως για αραβόσιτο και σόγια.