εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρόβατα σε Ρόλο Χορτοκοπτικής Μηχανής

0 comments

 

 
Ο Δήμος του Παρισιού αρχίζει στις 3 Απριλίου να εφαρμόζει σε πειραματική βάση τη χρησιμοποίηση προβάτων για τη συντήρηση των χώρων πρασίνου της γαλλικής πρωτεύουσας. 
 
Το Παρίσι θα πειραματιστεί με την οικολογική βοσκή – αρχικά μόνο σ’ ένα χώρο – ώστε να εκτιμήσει κατά πόσον είναι εφαρμόσιμη σε πυκνό αστικό περιβάλλον η τεχνική αυτή, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, θα επιτρέψει να περιοριστεί η χρήση μηχανών κουρέματος γκαζόν, οι οποίες αποτελούν πηγές θορύβου και είναι ενεργοβόρες και ζιζανιοκτόνων.
 
Ο ασυνήθιστος αυτός πειραματισμός θα αρχίσει στις 3 Απριλίου σ’ ένα χωράφι 2.000 τ.μ. σε αγρανάπαυση που ανήκει στην υπηρεσία των Αρχείων του Παρισιού στο 19ο διαμέρισμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου του Παρισιού.

Για το πείραμα αυτό, το οποίο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε πολλές περιόδους από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, επελέγησαν πρόβατα που προέρχονται από το νησί Ουεσάν της Βρετάνης, μια φυλή που είναι ταυτόχρονα ανθεκτική και μικρόσωμη, με αποτέλεσμα η χειραγώγησή της να είναι πιο εύκολη, Σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ανάμεσα σε κάθε περίοδο βοσκής, τα ζώα θα φιλοξενούνται στο Αγρόκτημα του Παρισιού, μια εγκατάσταση στο Μπουά ντε Βενσέν που θα αναλάβει την υγειονομική παρακολούθησή τους.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι χώροι, για παράδειγμα στα δάση της Βενσέν και της Μπουλόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημαρχίας.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, κράτος και ιδιώτες – μέσω της νομοθεσίας φυσικά – απαγορεύουν τη βόσκηση σε δάση και δασικές εκτάσεις, αντί να την επιτρέπουν με εφαρμογή αυστηρών όρων ως προς την πυκνότητα βόσκησης, τους όρους βόσκησης και τον εμπλουτισμό των βοσκοτόπων. 


Παλιότερα, διηγούνται οι ηλικιωμένοι γεωργοί, παρακαλούσαν τους αιγοπροβατοτόφους να διανυκτερεύουν στα χωράφια τους, ώστε να τα λιπάνουν φυσικά με τα ούρα και τις κοπριές τους. Σήμερα χρησιμοποιούν λιπάσματα.