εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συνετή Χρήση των Αντιβιοτικών

0 comments

 

 
Σε συνέδριο που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων τονίστηκε η ανάγκη για συνετή χρήση των αντιβιοτικών στον άνθρωπο και στα ζώα.
 
 
Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 350 σύνεδροι από όλο τον κόσμο.  Ο Μπερνάρ Βαλά, Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, ανέφερε ότι οι σύνεδροι συζήτησαν για τις μεθόδους, που πρέπει να ακολουθούνται στη χρήση των αντιβιοτικών, ώστε να υπάρχει εγγύηση για την υγεία των ζώων και την παραγωγή, ενώ τόνισε ότι τα αντιβιοτικά είναι ένα βασικό εργαλείο που θα πρέπει να διαφυλαχθεί από την απερίσκεπτη χρήση. Ο κ. Βαλά τόνισε ακόμη ότι στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να εμπλακούν όλοι οι φορείς που ευθύνονται για την υγεία των ζώων. Μια δράση στοχευμένη μόνο σε κάποιες πλούσιες χώρες δεν θα έχει αποτελέσματα σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη όπου τα ανθεκτικά βακτήρια κυκλοφορούν ελεύθερα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απαραίτητη προκειμένου να καταπολεμηθεί η κατάχρηση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και να διαφυλαχθούν αυτά τα πολύτιμα φάρμακα για τις επόμενες γενιές. Αυτό ήταν το συμπέρασμα, αλλά και ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκαν οι σύνεδροι, στο συνέδριο που οργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων για το θέμα της καλής χρήσης των αντιβιοτικών στην Κτηνιατρική.

Η συνταγογράφηση και η χορήγηση αντιμικροβιακών φαρμάκων στην κτηνοτροφία θα πρέπει σε όλες τις χώρες να γίνεται από καλά καταρτισμένους κτηνιάτρους, τόνισε ο κ. Βαλά παρατηρώντας ότι οι κακές πρακτικές σε μία χώρα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κτηνοτροφική παραγωγή στον υπόλοιπο κόσμο.
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων αποτελεί ένα διεθνή οργανισμό με έδρα το Παρίσι. Έχει με 178 μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και είναι επιφορτισμένος με την εκρίζωση των ζωονόσων και τη βελτίωση της υγείας των κτηνοτροφικών ζώων.