εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Θερμοκρασιακό Στρες των Αγελάδων

0 comments

 

 
Ο χειρισμός των αγελάδων από την πλευρά των αγελαδοτρόφων, είτε είναι όρθιες, είτε είναι ξαπλωμένες, πρέπει να  λαμβάνει υπόψη το στρες που υφίστανται από την υψηλή θερμοκρασία. 
 
Σύμφωνα με μελέτη των Πανεπιστημίων της Αριζόνα και του Μισσούρι των ΗΠΑ, η πρόβλεψη του θερμοκρασιακού στρες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας των αγελάδων και την παραγωγικότητα και αναπαραγωγή. Οι αγελάδες θα λαχανιάσουν, τρώνε λιγότερο και παράγουν λιγότερο γάλα, όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο εργαλεία για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ συμπεριφοράς των αγελάδων και θερμοκρασίας. Χρησιμοποίησαν έναν ενδοκολπικό αισθητήρα θερμοκρασίας και έναν αισθητήρα στο πόδι και μέτρησαν τις θερμοκρασίες όταν οι αγελάδες ήταν σε όρθια θέση και όταν ήταν ξαπλωμένες. 

Μετά τη μελέτη των δεδομένων σε αγελάδες στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια και τη Μινεσότα, οι ερευνητές συμπέραναν, ότι οι χειρισμοί των αγελάδων, όταν αυτές είναι όρθιες και η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος είναι σε απόλυτη συσχέτιση. Μάλιστα, ακόμη και αν οι αγελάδες δεν έκαναν τίποτα, αρκούσε η όρθια στάση για να ανεβάσει τη θερμοκρασία κατά 1-2 βαθμούς. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αγελαδοτρόφοι θα πρέπει να εφαρμόζουν ιδιαίτερους χειρισμούς και να επιδεικνύουν ανάλογη συμπεριφορά στις αγελάδες, όταν είναι όρθιες με στόχο να βελτιώσουν την ευζωία και κατά συνέπεια την αποδοτικότητα των αγελάδων. Επιπλέον, οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιούν συστήματα δροσισμού, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες το καλόκαίρι και ιδιαίτερα τις πολύ θερμές ημέρες.  

Οι αγελαδοτρόφοι, καλό είναι, σύμφωνα με τις συμβουλές των ερευνητών, να ενθαρρύνουν τις αγελάδες να μένουν ξαπλωμένες, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη, ώστε να τις βοηθήσουν να διατηρήσουν την ενέργειά τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι απαιτούνται και άλλες μελέτες, ώστε να ερευνηθεί το πώς οι αγελάδες αναταποκρίνονται στα διάφορα συστήματα δροσισμού.