εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

0 comments

 Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

 
Eνεργοποιείται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ ΑΕ). 
 
 
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία «ΕΤΕΑΝ», συγκροτήθηκε  η πενταμελής επενδυτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας θα είναι ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος. 

Αυτή την περίοδο, ετοιμάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο από την ΕΤΕΑΝ, το οποίο σύντομα θα εγκριθεί πρώτα από το Διοικητικό Συμβούλιο και στην συνέχεια από την Επενδυτική Επιτροπή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ όλα τα παραπάνω θα έχουν ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου.
 
Στη συνέχεια θα εκδοθεί η προκήρυξη προς τις τράπεζες. Από το βαθμό ανταπόκρισης των τραπεζών θα εξαρτηθεί ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας του. 
 
Ως προς τη χρηματοδότηση, το είδος της ενίσχυσης των επενδύσεων που θα εντάσσονται στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, θα αφορά στην επιδότηση επιτοκίου – εγγυοδοσία για την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων. Το προσφερόμενο επιτόκιο των κεφαλαίων των τραπεζών, μαζί με το προσφερόμενο επιτόκιο του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, θα δημιουργήσουν ένα τελικό επιτόκιο για τον Έλληνα αγρότη που θα κυμαίνεται γύρω στο 4%.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι μακροπρόθεσμη έως 10 χρόνια με περίοδο χάριτος που μπορεί να φτάνει έως 2 χρόνια με σκοπό την υποβοήθηση του επενδυτή κατά τα πρώτα χρόνια.

Τα αιτήματα δανειοδότησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας θα γίνονται στις συμβεβλημένες τράπεζες. Κάθε τράπεζα θα είναι αρμόδια (σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας της) για την εξέταση των επενδυτικών σχεδίων και την έγκριση των δανείων, το χειρισμό των πληρωμών, την παρακολούθηση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων και την υποβολή σχετικών εκθέσεων στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.) για την πορεία των δράσεων.