εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΣΕΒΕ: Ισοζύγιο Ττροφίμων

0 comments

 

 
Η συρρίκνως,η που παρατηρείται στο εμπορικό έλλειμμα,  οφείλεται στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών στον κλάδο, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ.
 
Συρρίκνωση κατά 37,3% του εμπορικού ελλείμματος στον κλάδο τροφίμων και ποτών καταγράφουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος που παρουσιάστηκαν στην έκθεση Detrop – Oenos, (Helexpo, Θσσαλονίκη στο διάστημα 7-10 Μαρτίου 2013).

Πιο αναλυτικά, η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών τροφίμων και ποτών το 2012 ενισχύθηκε κατά 9,4% ή κατά €357 εκατ. σε απόλυτες τιμές, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,9%, σε αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα στον κλάδο να συρρικνωθεί κατά 37,3%.
 
Σε αξία, το 2012, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών το 2012 υπολογίζονται σε €4,1 δις, συνεισφέροντας με 24,5% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών.
 
Κλάδοι, που σημείωσαν σημαντική άνοδο την περασμένη χρονιά είναι τα παρασκευασμένα λαχανικά και φρούτα, τα ιχθυηρά και οι νωποί καρποί και φρούτα. Όπως αναφέρει ο ΣΕΒΕ, «τα τρόφιμα είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών και έχουν ακόμα μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, θεωρούμε αδύνατο να έχουμε ακόμα ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο στον κλάδο και μέσα στην οικονομική κρίση να εξακολουθούμε να εισάγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα εξάγουμε.
 
Στόχος μας μέχρι το 2016 θα πρέπει να είναι να περάσουμε σε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο στον κλάδο, επενδύοντας στο στοχευμένο μάρκετινγκ και την προβολή των αξιών της μεσογειακής διατροφής.
 
Η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για παραδοσιακά προϊόντα είναι σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να την αδράξουμε. Η χώρα μας είναι γεμάτη από καταπληκτικά και μοναδικά  προϊόντα που συνδυάζουν ποιότητα, γεύση και διατροφικές αξίες. Η Ελλάδα είναι η ψυχή και η καρδιά της Μεσογείου, είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μας ανήκει, που πρέπει να το εκφράσουμε, να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε από αυτό.