εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μέτρα για το Καλαμπόκι στη Χαλκιδική

0 comments

 

 
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής ανακοινώνει ότι λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte και την προστασία της καλλιέργειας του αραβοσίτου. 
 
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε εφαρμογή της Απόφασης της Επιτροπής 2003/766/ΕΚ., όπως τροποποιήθηκε με τις Αποφάσεις 2006/564/ΕΚ και 2008/644/ΕΚ, και μετά τον εντοπισμό του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte στις εκτάσεις της Π.Κ.Μ. συνεχώς από το 2009 και με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του εντόμου και την προστασία της καλλιέργειας του αραβοσίτου.
 
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 05/551/14-1-2013 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ. Χαλκιδικής καθορίστηκαν οι ακόλουθες ζώνες προστασίας:
 
Α. Προσβεβλημένη Ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές, όπου η παρουσία του εντόμου Diabrotica virgifera έχει διαπιστωθεί, και για την ΠΕ Χαλκιδικής ορίζεται:
 
την περιοχή της Γαλάτιστας και Βάβδου που αποτελεί συνέχεια της μολυσμένης ζώνης της γειτονικής ΠΕ Θεσσαλονίκης.
 
Στην ανωτέρω ζώνη:
 
i. επιτρέπεται η καλλιέργεια αραβοσίτου μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών (1:2), δηλαδή σε χωράφι που έγινε καλλιέργεια αραβόσιτου το 2012, απαγορεύεται η καλλιέργεια αραβοσίτου για το 2013, κοκ.
ii. απαγορεύεται η μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
iii. απαγορεύεται η μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
 
Β. Ζώνη Περιστολής η οποία περιλαμβάνει περιοχές που εκτείνονται τουλάχιστον 10Km στο εσωτερικό της προσβεβλημένης ζώνης και τουλάχιστον 30Km εντός της μη μολυσμένης ζώνης, και για την ΠΕ Χαλκιδικής ορίζεται:
όλο το νομό Χαλκιδικής εκτός της παραπάνω μολυσμένης ζώνης Στην ανωτέρω ζώνη:
 
i. επιτρέπεται η καλλιέργεια αραβοσίτου μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών (1:2).
ii. η συγκομιδή του αραβοσίτου γίνεται μετά την 1η Οκτωβρίου.
iii. απαγορεύεται η μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή μερών αυτών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής (επιτρέπεται εντός της προσβεβλημένης ζώνης).
iv. απαγορεύεται η μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στη προσβεβλημένη ζώνη.
v. επιβάλλεται ο καθαρισμός των γεωργικών μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στους σπαρμένους με αραβόσιτο αγρούς (από χώματα και άλλα υλικά) πριν από την έξοδό τους από τη ζώνη.
vi. επιβάλλεται η εντατική παρακολούθηση της παρουσίας του οργανισμού με τη χρήση κατάλληλων παγίδων φερομόνης από την ΠΕ Χαλκιδικής.
 
H μη τήρηση των παραπάνω καλλιεργητικών μέτρων, επιφέρει κυρώσεις για τους παραβάτες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν.2147/1952 και τροποποιήσεις του).
 
Πληροφορίες:
Δρ. Τερτιβανίδης Κων/νος, Χαριζόπουλος Εμμ. MSc. (Γραφείο 82)
Δρ. Νομικού Μαρία, Χαλκιάς Τριαντάφυλλος MSc. (Γραφείο 70)
 
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής 
Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής 
Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
2ος όροφος, γραφεία 82 & 70
Διεύθυνση: Διοικητήριο  
Τ.Κ. 631 00 Πολύγυρος
Τηλ. 2371351282, 437, 270, 433, 432
Fax 2371039207
E-mail:   u13010@minagric.gr
             agro5@halkidiki.gov.gr
             agro12@halkidiki.gov.gr
             agro22@halkidiki.gov.gr