εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΕΕ: Καλλιέργεια Πρωτεϊνούχων Ζωοτροφών

0 comments

 

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας (25-26 Φεβρουαρίου 2013), η Αυστρία πρότεινε  τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις λεγόμενες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.
 
Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στη συνολική μέριμνα για ενίσχυση σόγιας και ψυχανθών. Την ανάγκη να παράγει η Ευρώπη τις δικές της ζωοτροφές και να μην εξαρτάται από την εισαγόμενη σόγια έχουν επισημάνει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκίνησε με επιπλέον επιστροφή φόρου 2 ευρώ/στρμ. για τους σπόρους σποράς των ψυχανθών. 

Πρόκειται στην ουσία για μία πρωτοβουλία της αυστριακής αντιπροσωπείας, η οποία όμως στηρίζεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική που διαμορφώνεται με τη νέα ΚΑΠ, αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη των Ευρωπαίων γεωργών για ασφαλείς, υψηλής ποιότητας πρωτεϊνούχες ζωοτροφές σε προσιτό κόστος και έχει συσπειρώσει γύρω της έναν μεγάλο αριθμό μελών, όπως και την Ελλάδα. Ο κ. Τσαυτάρης είπε στους δημοσιογράφους ότι θα προχωρήσει σύντομα στην εφαρμογή ενός συνολικού μέτρου ενίσχυσης των ψυχανθών.
 
Στο Συμβούλιο οι Αυστριακοί έδωσαν ως παράδειγμα το διακρατικό πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για σόγια στο Δούναβη», που στοχεύει στην καλλιέργεια υψηλής ποιότητας σόγιας στην κεντρική Ευρώπη.
 
Εκτός, όμως, από την ενίσχυση της επάρκειας των ευρωπαϊκών κρατών σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, θα λυθούν και προβλήματα ασθενειών των φυτών. Μόνο με την πρόληψη και την αναπαραγωγή υγιών σπόρων, καταπολεμούνται οι ιοί στα ψυχανθή, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
 
Τα ψυχανθή κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ευπαθή, στους ιούς, φυτικά είδη. Όσον αφορά τις τοπικές ποικιλίες οσπρίων, η καλλιέργειά τους σε συνθήκες χαμηλών εισροών, ευνοεί την παρουσία εντόμων και ιών. Επιπλέον, η απουσία συστηματικής σποροπαραγωγής μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στη συσσώρευση ιολογικών προβλημάτων στο σπόρο που παράγεται, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία υποβάθμισή του.
 
Για το λόγο αυτό η χρήση υγιούς πιστοποιημένου σπόρου αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης των ιών των ψυχανθών.
 
Παράλληλα, το πιο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον, μέτρο αντιμετώπισης των φυτικών ιών αποτελεί η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Οι τοπικές ποικιλίες έχοντας αναπτυχθεί σε ποικίλα περιβάλλοντα, παρουσία διαφορετικών ιών αποτελούν μια σημαντική πηγή γονιδίων αντοχής σε ιούς ή και στελέχη ιών. 

Στη χώρα μας, μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα από το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΓΠΑ έχουν καταγράψει την παρουσία πολλών σπορομεταδιδόμενων ιών, στην πλειονότητα των καλλιεργειών των οσπρίων.
 
Η ελληνική φύση έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό  τοπικών ποικιλιών, οι οποίες όμως κινδυνεύουν από υποβάθμιση από τους ιούς που ενδημούν στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό η διατήρηση και η διαχείρισή τους χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
 
Τα στοιχεία προέρχονται απο την εισήγηση της Ελισάβετ Χατζηβασιλείου (Επίκουρης Καθηγήτριας Φυτοπαθολογίας, ΓΠΑ) στη 2η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές ποικιλίες οσπρίων.