εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

0 comments

 

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ (που συνεδρίασαν στις 25 και 26 Φεβρουαρίου) συμφώνησαν στον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, μετά από συμβιβασμούς σε ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα του πακέτου μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.
 
Το θέμα συζήτησης ήταν, οι άμεσες ενισχύσεις των αγροτών από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για το διάστημα 2014 – 2020, καθώς και η διαφάνεια στην κατανομή τους. για τις άμεσες ενισχύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει από τον Οκτώβριο του 2011 την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος σε μια πιο δίκαιη βάση, καλύτερα στοχευμένη και με απλούστερο τρόπο, και ιδίως με μια πιο δίκαιη κατανομή των πόρων μεταξύ των γεωργών, μεταξύ των περιφερειών και μεταξύ των κρατών μελών (αντίστοιχα εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση ενισχύσεων).
 
Η Ιρλανδική προεδρία είχε κυκλοφορήσει ένα έγγραφο που καθορίζει ορισμένες τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής, καθώς και νέες διατάξεις που αφορούν την εσωτερική σύγκλιση.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων & Ναυτιλίας της Ιρλανδίας, Simon Coveney, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, σε δηλώσεις του, που έκανε τη Δευτέρα (25/2/2013), φέρεται ικανοποιημένος από τη συμφωνία των Υπουργών στις προτάσεις που υπέβαλε η ιρλανδική Προεδρία, σχετικά με την κατανομή ή όπως την χαρακτηρίζουν «εσωτερική σύγκλιση», των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ μεταξύ των κρατών μελών. Οι περισσότερες αντιπροσωπίες εξέφρασαν ικανοποίηση για την μεγαλύτερη ευελιξία που προσφέρεται τόσο για τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το Καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης (ΚΕΕ) όσο και αυτά που εφαρμόζουν το Καθεστώς Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ). Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε μερική και όχι πλήρη σύγκλιση. 

Τα κράτη μέλη που κάνουν χρήση αυτής της επιλογής θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να καθορίσουν τα ελάχιστα και τα ανώτατα όρια στην αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης. Ακόμη η Προεδρία προτείνει να επιτραπεί στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν την εσωτερική σύγκλιση στην «πράσινη» ενίσχυση, με τον καθορισμό ενός ποσοστού της ατομικής ενίσχυσης για κάθε αγρότη, παρά ενός ποσοστού των εθνικών ενισχύσεων του κράτους μέλους. 

Κατά την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Υπουργών, υπήρξε μια περιεκτική συζήτηση πάνω στη δέσμη προτάσεων που υπέβαλε η ιρλανδική Προεδρία. Στο πακέτο της συμφωνίας αποφασίστηκε ότι θα δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη για σύγκλιση των ενισχύσεων, που όμως θα πρέπει να διασφαλίζουν τις συνθήκες καλλιέργειας σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. 

Κατά τη συνεδρίαση, η πλειοψηφία των κρατών μελών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προτάσεις της Προεδρίας, ενώ κάποιοι Υπουργοί τόνισαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η συμφωνία περαιτέρω προς την κατεύθυνση της καταβολής κατ’ αποκοπή ποσών. Τα κράτη μέλη έθεσαν επίσης μια σειρά από θέματα που αφορούν τις συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις και το σύστημα πληρωμών που εφαρμόζεται στα νέα κράτη μέλη. Η Προεδρία ανέλαβε να εξετάσει περαιτέρω τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του πλαισίου της συμφωνίας, που αναμένεται να γίνει κατά τη σύνοδο Υπουργών τον Μάρτιο. Όλα θα λειτουργούν πάνω στην αρχή ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα». 

Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης σχετικά με τη δημοσίευση των στοιχείων των δικαιούχων ενισχύσεων της ΚΑΠ και συζήτησε το πλαίσιο παροχής των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το Συμβούλιο συζήτησε και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην ΕΕ σχετικά με την επισήμανση του κρέατος. Οι Υπουργοί συμφώνησαν στην πανευρωπαϊκή φύση του προβλήματος και επισήμαναν ότι απαιτείται μια πανευρωπαϊκή λύση. 


Σήμανση προϊόντων βοείου κρέατος
 
Στα θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών υπάρχει το θέμα με το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο της ύπαρξης ακατάλληλου κρέας αλόγου σε προϊόντα βοείου κρέατος. Επ΄ αυτού η Ιρλανδική Προεδρία έχει θέσει την «ακατάλληλη επισήμανση των προϊόντων βοείου κρέατος» στην ημερήσια διάταξη.
 
Το θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων στις 13 Φεβρουαρίου, ακολουθούμενη από μια άτυπη υπουργική σύνοδο το βράδυ της ίδιας ημέρας, όπου συμμετείχαν τα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από την ακατάλληλη επισήμανση των προϊόντων βοείου κρέατος, και συγκεκριμένα: Γαλλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Επιτροπή πρότεινε ένα εντατικό πρόγραμμα παρακολούθησης το οποίο περιλαμβάνει δύο στοιχεία:
Εκτεταμένες δοκιμές DNA για τα προϊόντα βοείου κρέατος (που λαμβάνονται από τα ράφια) για την παρουσία του αλόγου.
Επαλήθευση της απουσίας της φαινυλβουταζόνης στο κρέας αλόγου σε σφαγεία ή στα σύνορα κατά την εισαγωγή από τρίτες χώρες.
 
Οι δοκιμές αυτές θα διεξαχθούν για τρεις μήνες με την πρώτη φάση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης θα πρέπει να αναφέρονται στην Επιτροπή μέχρι τις 15 Απριλίου και θα δημοσιεύονται αμέσως. Ο αριθμός των δοκιμών που πρέπει να διεξάγονται σε κάθε κράτος μέλος θα είναι ανάλογος με το εμπόριο κρέατος, τον αριθμό των σφαγμένων αλόγων, καθώς και την ποσότητα του εισαγόμενου κρέατος αλόγου.