εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Θνησιμότητα στα Νεογέννητα Χοιρίδια

0 comments
 
Η ελευθερία κινήσεων της χοιρομητέρας και των νεογέννητων χοιριδίων πριν από τον απογαλακτισμό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θνησιμότητας στα χοιρίδια κατά 9%. 
 
Στη Ν. Δανία, που η μέθοδος εκτροφής χωρίς ατομικά κελιά εφαρμόζεται από χρόνια και υπάρχει ήδη μια εμπειρία και κάποια αποτελέσματα, θεωρείται ως η τελευταία τάση στη διαχείριση των χοιρομητέρων. Το γεγονός, ότι οι χοιρομητέρες δεν αισθάνονται τα χοιρίδια «κολλημένα πάνω τους» τους δίνει κάποια ελευθερία για κίνηση και αυξάνει τη διάθεσή τους, κι αυτό φαίνεται ότι αποδίδει.

Επίσης, αν η χοιρομητέρα εμφανίσει συμπτώματα του Συνδρόμου ΜΜΑ (μαστίτιδα, μητρίτιδα, αγαλαξία) και μπορεί να περπατήσει ελεύθερα,  συχνά αισθάνεται καλύτερα, αρχίζει να τρώει και μπορεί να φροντίσει τα χοιρίδια καλύτερα. Η ελευθερία των κινήσεων των χοιρομητέρων σ’ αυτή την ευαίσθητητη περίοδο λύνει πολλά προβλήματα και για την ίδια τη χοιρομητέρα και για τα χοιρίδια. Τα έλκη στο στομάχι είναι, επίσης, ένα καλό παράδειγμα, γιατί αποτελεί ένα εκτεταμένο πρόβλημα. Με την άσκηση που κάνει η χοιρομητέρα περπατώντας, το πρόβλημα δεν επιδεινώνεται. Αν, βέβαια, η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε απογαλακτίζονται τα χοιρίδια και η χοιρομητέρα πηγαίνει για θεραπεία.   

Η εμπειρία έχει δείξει, ότι σε μονάδα με 920 χοιρομητέρες, με τη μέθοδο της ελευθερίας κινήσεων των χοιρομητέρων, υπήρξε αύξηση των απογαλακτισμένων χοιριδίων κατά 30 χοιρίδια το χρόνο, δηλαδή μείωση της θνησιμότητας κατά 9% το χρόνο. 

Το όφελος δεν περιορίζεται μόνο στην αύξηση των απογαλακτισμένων χοιριδίων, αλλά και στην αύξηση του βάρους των χοιριδίων, ενώ και οι χοιρομητέρες είναι βαρύτερες. Βέβαια, παίζει ρόλο η υγιεινή κατάσταση που επικρατεί στο χοιροστάσιο, καθώς και οι συνθήκες αερισμού, υγρασίας και θερμοκρασίας.