εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ηλεκτρονική Kαταγραφή Λιανικών Πωλήσεων Γεωργικών Φαρμάκων

0 comments

 

 
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίστηκε ο φορέας για τη δημιουργία, ενημέρωση και τήρηση της ηλεκτρονικής καταχώρησης των ειδικών εντύπων πώλησης γεωργικών φαρμάκων.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοφαρμάκων αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της ανορθολογικής τους χρήσης. Πλέον θα έχουμε στη διάθεσή μας αξιόπιστα στοιχεία και θα διευκολυνθεί σημαντικά το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών. Η διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος αλλά και της ποιοτικής μας αγροτικής παραγωγής είναι οι άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζουμε χωρίς παρέκκλιση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Το επόμενο βήμα θα είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων. 
 
Η ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων θα συμβάλει ουσιαστικά στην ορθή διαχείριση των γεωργικών φαρμάκων. Η συλλογή δεδομένων θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διακίνηση των γεωργικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Ενώ το ΥπΑΑΤ θα έχει στη διάθεσή του αξιόπιστα στοιχεία, ανά καλλιέργεια και φυτοπροστατευτικό προϊόν, καθώς η καταγραφή θα γίνεται τη στιγμή της πώλησης των γεωργικών φαρμάκων.
 
Παράλληλα, θα καταστεί δυνατόν να περιοριστεί η πώληση γεωργικών φαρμάκων μόνο σε επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης τους. Μάλιστα, στους αγρότες, χρήστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα χορηγείται αντίγραφο του Ειδικού Εντύπου Πώλησης, όπου θα καταγράφουν τη χρήση των προϊόντων, ώστε στους μετέπειτα ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαπιστώνεται η ορθολογική ή μη χρήση του προϊόντος.
 
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής έγινε από την αρμόδια Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥπΑΑΤ, χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση.