εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος

0 comments

 

Μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας,  η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος είναι σχεδόν γεγονός.
 
Μετά την συγκρότηση του Προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται η νομιμοποίησή της από το αρμόδιο πρωτοδικείο, όπως ορίζει ο νόμος. Στόχος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος είναι να ελεγχθεί το παράνομο εμπόριο, οι ελληνοποιήσεις και όλα όσα δημιουργούν προβλήματα αυτά τα χρόνια στον κλάδο.
 
Με την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών και αναφορικά με τους πόρους για τη λειτουργία της, σκοπεύουν είτε να διεκδικήσουν ένα μέρος των εισφορών που καταβάλει ο κλάδος στον πρώην ΕΛΟΓΑΚ (ΕΛΓΟ – Δήμητρα) είτε να ζητήσουν να μειωθεί αυτή η εισφορά και η υπόλοιπη να θεσμοθετηθεί υπέρ της Οργάνωσης, και επιπλέον να ανατεθούν στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος εκείνες οι δράσεις που υπολείπονται όπως τα ισοζύγια κρέατος, ο έλεγχος της διαδικτυακής σύνδεσης των σφαγείων κ.λπ.
 
Τα μέλη και το Δ.Σ.
 
Οι  φορείς που συμμετέχουν στη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), είναι ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΠΟΚΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών),ο ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος), η Ένωση Εμπόρων Κρέατος και η Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Κρέατος.
 
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από: 1) Πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΣΕΚ κ. Ελευθέριο Γίτσα, 2) Αντιπρόεδρο τον Πρόεδρο της ΠΟΚΚ κ. Θωμά Χαρίση, 3) Γεν. Γραμματέα τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΣΕΒΕΚ κ. Γιώργο Οικονόμου, 4) Ταμία τον κ. Χάρη Πανταζή από την Ένωση Αντιπροσώπων και 5) Μέλος τον κ.Δημήτρη Λύτρα από την Ένωση Εμπόρων.
 
Προβλήματα του κλάδου
Έχουν συμφωνηθεί τα πρώτα μέλη τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να νομιμοποιηθεί η Διεπαγγελματική. Στην συνέχεια αφού νομιμοποιηθεί από το αρμόδιο πρωτοδικείο σκοπεύουμε (σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου) να κάνουμε μια επικοινωνιακή “επίθεση” ώστε να πείσουμε και τα άλλα μέλη που σχετίζονται με το κρέας (σφαγεία, κλάδοι παραπροϊόντων κρέατος, μεταφορείς ζώων κ.α. ) ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Από τις γνώσεις που έχουμε από τις άλλες Διεπαγγελματικές στην Δυτική Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, η προσπάθεια ξεκινάει από τα ιδρυτικά μέλη και μετά θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες κινήσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που έχει ο κλάδος του κρέατος σε όλες τις βαθμίδες του (στην παραγωγή, την μεταποίηση και την εμπορία). Πολλές φορές αυτά τα μέρη δρουν ανταγωνιστικά εις βάρος του προϊόντος αλλά και του Έλληνα καταναλωτή. Βεβαίως όλα τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από την μια ημέρα στην άλλη όμως είναι πάρα πολλά εκείνα τα θέματα που μπορούν να συμφωνηθούν ώστε να επωφεληθεί ο κλάδος μας».
 
Στόχοι
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος έχει για παράδειγμα ως ένα από τους πρώτους της στόχους του ο έλεγχο των εμπόρων που δρουν στον κλάδο. Για παράδειγμα μέχρι σήμερα κάθε καρυδιάς καρύδι αυτοπροσδιορίζεται έμπορος κάνοντας ζημιά στην διακίνηση του προϊόντος. Με την Διεπαγγλμεατική από την στιγμή που έμποροι του κρέατος θα είναι μέλη μας όλοι όσοι δεν είναι οργανωμένοι και εγγεγραμμένοι στα μητρώο εμπόρων θα “βγαίνουν απ’ έξω”. Επίσης θα εργαστούμε κατά των παράνομων εισαγωγών, των ελληνοποιήσεων κ.λ.π».
 
Οικονομικοί πόροι
Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος σχετικά με τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να πάρει σάρκα και οστά η Οργάνωση αλλά και στην συνέχεια να λειτουργήσει ο Πρόεδρος αναφέρει ότι οι επόμενες κινήσεις μας είναι να απευθυνθούμε στην πολιτεία και να ζητήσουμε τα κονδύλια εκείνα ώστε να οργανωθούμε». 
Και συμπληρώνει: «στη συνέχεια θα ορίσουμε με συμφωνία όλων των μελών ποια θα είναι τα έσοδά μας στο μέλλον ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε απρόσκοπτα. Οι κτηνοτρόφοι, οι έμποροι, οι κρεοπώλες, όλοι όσοι ασχολούνται με το κρέας δίνουμε κάποιες εισφορές στον ΕΛΟΓΑΚ. Εμείς σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε ή ένα μέρος από αυτά που δίνουμε να έρχονται στην Διεπαγγελματική ή θα ζητήσουμε να μειώσουμε εκείνη την εισφορά και την υπόλοιπη να την θεσμοθετήσουμε υπέρ της Οργάνωσης ώστε να πάρουμε εκείνες τις δράσεις που υπολείπονται όπως τα ισοζύγια κρέατος, τον έλεγχο της διαδικτυακής σύνδεση των σφαγείων.