εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγορά Βοσκήσιμων Εκτάσεων

0 comments
 
Μέχρι το τέλος του 2013 έχει παραταθεί η δυνατότητα εξαγοράς βοσκήσιμων εκτάσεων από γεωργούς και κτηνοτρόφους, που είχαν εγκατασταθεί πριν το 1993 σε αυτές τις εκτάσεις, ακόμα και αν έχουν αλλάξει χρήση μέχρι σήμερα.
 
Οι Περιφέρειες της χώρας εξέδωσαν ένα ενημερωτικό δελτίο με βάση το οποίο θα γίνει η «Εξαγορά βοσκήσιμων εκτάσεων λόγω αλλαγής χρήσης (Ν. 4061/12, Άρθρο 24, παράγραφος 4)»:

1. Η αλλαγή χρήσης του τμήματος του βοσκότοπου για το οποίο υποβάλλεται αίτηση εξαγοράς πρέπει να είναι αποκλειστικά γεωργική και να παρουσιάζονται δικαιολογητικά για την αλλαγή χρήσης μέχρι 5-6-1993 από τον αποκατεστημένο κτηνοτρόφο ή το νόμιμο διάδοχό του.
2. Δεν είναι απαραίτητο οι αιτούντες να έχουν σήμερα την ιδιότητα του αγρότη ή να έχουν ποίμνιο.
3. Μπορεί να εξαγοραστεί η έκταση του βοσκότοπου που άλλαξε χρήση από τον κτηνοτρόφο ή τους κληρονόμους του και η οποία δεν θα υπερβαίνει τα 60 στρέμματα ανά κτηνοτρόφο που αρχικά αποκαταστάθηκε.
4. Όλοι οι κληρονόμοι του αποβιώσαντος αποκατεστημένου κτηνοτρόφου υποβάλλουν από κοινού αίτηση για εξαγορά.
5. Αν ο αποκατασταθείς κτηνοτρόφος έχει κηρυχθεί έκπτωτος δεν εφαρμόζεται η διάταξη αυτή. Ο ενδιαφερόμενος (αρχικός δικαιούχος ή κληρονόμος) μπορεί να ζητήσει εξαγορά σύμφωνα με την γενική διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 4061/12 και μέχρι 10 στρέμματα.
6. Αν η αλλαγή χρήσης δεν αφορά γεωργική δραστηριότητα εφαρμόζεται και πάλι η διάταξη του άρθρου 23 του Ν. 4061/12. Το ίδιο ισχύει αν εντός του ακινήτου υπάρχει αυθαίρετο κτίσμα.