εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρόγραμμα Ελέγχου και Εκρίζωσης της Βρουκέλλωσης των Αιγών, Προβάτων, Βοοειδών

0 comments

 

Από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της χώρας γνωστοποιείται ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί των αιγοπροβάτων όλων των εκμεταλλεύσεων και των αγελαίων βοοειδών των εκμεταλλεύσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών.
 
Εμβολιάζονται υποχρεωτικά: 
 
•    όλα τα υγιή θηλυκά αιγοπρόβατα άνω των τριών (3) μηνών  που διατηρούνται για αναπαραγωγή και
•    οι υγιείς θηλυκοί μόσχοι άνω των δύο (2) μηνών που δεν εγκυμονούν.
     Τα αρσενικά ζώα (τράγοι, κριοί, αρσενικά αγελαία βοοειδή) δεν εμβολιάζονται, αλλά αποτελούν δείκτες της βρουκέλλωσης και υπόκεινται υποχρεωτικά σε ετήσια αιμοληψία.
   
Προαπαιτούμενα για να γίνουν οι εμβολιασμοί 
 
•    τα αιγοπρόβατα πρέπει να έχουν σημανθεί με ηλεκτρονική σήμανση, δηλαδή να φέρουν στο δεξί αυτί ηλεκτρονικό ενώτιο και στο αριστερό το αντίστοιχο συμβατικό
 
•    για τα αγελαία βοοειδή, να φέρουν τα συμβατικά ενώτια των βοοειδών
 
•    ο κτηνοτρόφος οφείλει να συλλάβει και να συγκρατήσει το ζώο για την εφαρμογή όλων των κτηνιατρικών πράξεων με τον ασφαλέστερο τρόπο για την αποφυγή τραυματισμού των συμμετεχόντων στην πράξη και τη μικρότερη καταπόνηση του ζώου και να παίρνει τα ίδια μέτρα βιοασφάλειας που παίρνει και ο κτηνίατρος (γυαλιά μάσκα, γάντια κλπ). Ο κτηνίατρος μπορεί να αρνηθεί τον εμβολιασμό ή οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη, αν κρίνει ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των συμμετεχόντων ή η ευζωία του ζώου.