εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα: Η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να τελειώσει σύντομα

0 comments
Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα: Η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να τελειώσει σύντομα

 

 

 

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση να άρει τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών, λιπασμάτων της, αλλιώς δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση.

 

 

Στις 13 Απριλίου, η Ρωσία δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ πέραν της 18ης Μαΐου, εκτός εάν η Δύση άρει μια σειρά από εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, αναφέρει το Reuters.

Την Παρασκευή 14 Απριλίου, ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης Μιχαήλ Ουλιάνοφ δήλωσε στο Reuters ότι η Δύση έχει ακόμη χρόνο να απομακρύνει τα «εμπόδια» που εμποδίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας πριν από την προθεσμία της 18ης Μαΐου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα. Ενώ οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, η Μόσχα δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφάλιση αποτελούν εμπόδιο για τις αποστολές της.

Η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές με πλοία παρά τον αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία, παρατάθηκε τον Μάρτιο με χρονικό περιθώριο 60 ημερών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την παράταση τον Μάρτιο, η Ρωσία δήλωσε ότι ενδέχεται να μην συμφωνήσει να παρατείνει τη συμφωνία λόγω «έλλειψης προόδου όσον αφορά την εξομάλυνση των εγχώριων γεωργικών εξαγωγών».

Εκείνη την εποχή, η Ρωσία δήλωσε ότι η ανανέωση της συμφωνίας τον Μάιο θα εξαρτηθεί από ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της πρόσβασης στο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT για τη ρωσική κρατική τράπεζα που έχει ως επίκεντρο τη γεωργία, της επανέναρξης των προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων και της αποδέσμευσης των ξένων περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών που κατέχουν ρωσικές γεωργικές εταιρείες.