εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Κίνα εκδίδει σχέδιο για τη μείωση της χρήσης σόγιας στις ζωοτροφές

0 comments
Η Κίνα εκδίδει σχέδιο για τη μείωση της χρήσης σόγιας στις ζωοτροφές

 

 

 

Το νέο σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση της συμμετοχής του σογιάλευρου στις ζωοτροφές σε λιγότερο από 13% έως το 2025.

 

 

 

Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας εξέδωσε τριετές σχέδιο δράσης για τη μείωση των ποσοστών συμπερίληψης του αλεύρου σόγιας στις ζωοτροφές, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές σόγιας.

Το νέο σχέδιο αναφέρει ότι η συμπερίληψη του αλεύρου σόγιας στις ζωοτροφές θα πρέπει να μειωθεί σε λιγότερο από 13% έως το 2025, από 14,5% το 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Θα «καθοδηγήσει τη βιομηχανία ζωοτροφών να μειώσει την ποσότητα του αλεύρου σόγιας, να προωθήσει την εξοικονόμηση και τη μείωση της κατανάλωσης σιτηρών ζωοτροφών και να συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερής και ασφαλούς προμήθειας σιτηρών και σημαντικών γεωργικών προϊόντων», αναφέρει το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων.

Τον Απρίλιο του 2021, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούσαν τη μείωση της ποσότητας του καλαμποκιού και του σογιάλευρου στις ζωοτροφές για χοίρους και πουλερικά. Οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν συστάσεις για εναλλακτικά συστατικά, «με στόχο τη βελτίωση της χρήσης των διαθέσιμων πρώτων υλών και τη δημιουργία μιας φόρμουλας που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις συνθήκες της Κίνας», ανέφερε τότε το Reuters.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν το ρύζι, το πίτουρο ρυζιού από μανιόκα, το κριθάρι και το σόργο ως εναλλακτικές λύσεις για το καλαμπόκι. Οι αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις για το αλεύρι σόγιας περιλαμβάνουν το κραμβάλευρο, το βαμβακόσπορο, το αλεύρι φυστικιών, το αλεύρι ηλίανθου, τα αποξηραμένα σιτηρά αποσταγματοποιών, το φοινικέλαιο, το λινάλευρο, το σησαμέλαιο και τα υποπροϊόντα επεξεργασίας καλαμποκιού. Προτείνει επίσης συνθέσεις ζωοτροφών με βάση την περιοχή της χώρας, όπως η μείωση του καλαμποκιού κατά τουλάχιστον 15% στα σιτηρέσια χοίρων στα βορειοανατολικά με τη χρήση ρυζιού και πίτουρου ρυζιού. Στη νότια περιοχή, συνιστά τη χρήση σόργου, αλεύρου μανιόκας, αλεύρου από πίτουρο ρυζιού και κριθαριού για την αντικατάσταση του καλαμποκιού στις ζωοτροφές των χοίρων.

Τον Μάρτιο, οι εισαγωγές σόγιας της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, καθώς οι αγοραστές στην Κίνα προμηθεύτηκαν αποθέματα ενόψει της αναμενόμενης ισχυρής ζήτησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γενική Διοίκηση Τελωνείων σημείωσε ότι οι συνολικές εισαγωγές για το μήνα ανήλθαν σε 6,85 εκατομμύρια τόνους, μειωμένες κατά 2% από τους 7,04 εκατομμύρια τόνους του Φεβρουαρίου.

Οι αφίξεις για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ανήλθαν σε 23 εκατομμύρια τόνους, αυξημένες κατά 13,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Αναμένονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τους επόμενους μήνες, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές, αλλά η ζήτηση αποδείχθηκε ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν.