εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Ρωσία προσανατολίζεται σε μαζικό εμβολιασμό κατά της γρίπης των πτηνών

0 comments
Η Ρωσία προσανατολίζεται σε μαζικό εμβολιασμό κατά της γρίπης των πτηνών

 

 

Οι ρωσικές αρχές έχουν συζητήσει την ιδέα να επιτραπεί στους πτηνοτρόφους να εμβολιάζουν τα κοπάδια πουλερικών κατά της γρίπης των πτηνών ήδη από το 2021.

 

 

 

Η ρωσική ένωση παραγωγών πουλερικών, Rosptitsesoyuz, έχει αναπτύξει μια νέα εθνική στρατηγική εμβολιασμού των πουλερικών, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται στους βιομηχανικούς κτηνοτρόφους να εμβολιάζουν ολόκληρο το κοπάδι κατά της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας.

Η Rosptitsesoyuz εκφράζει ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε αρκετές άλλες χώρες, προειδοποιώντας ότι μια σειρά κρουσμάτων στη ρωσική επικράτεια θα μπορούσε να παρεμποδίσει σοβαρά την παραγωγή.

Οι ρωσικές πτηνοτροφικές μονάδες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη βιολογική προστασία, αλλά η συμμόρφωση με τους υγειονομικούς κανόνες από μόνη της αποτυγχάνει να αποτρέψει τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, παραδέχθηκε ο Rosptitsesoyuz.

«Για παράδειγμα, οι πτηνοτρόφοι δεν μπορούν να προστατεύσουν τα πτηνά από την αερομεταφερόμενη μόλυνση και είναι επίσης αδύνατο να αποτρέψουν την είσοδο τρωκτικών που έχουν μολυνθεί από τον ιό στους χώρους παραγωγής, ακόμη και την εξάπλωση των περιττωμάτων μολυσμένων πτηνών πάνω από τις πτηνοτροφικές μονάδες. Οι πτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ελέγξουν παράγοντες εκτός των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων – δρόμους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, δάση, βάλτους και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Rosptitsesoyuz.

Κινδυνεύει η ασφάλεια των τροφίμων

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Rosptitsesoyuz θεωρεί απαραίτητο να στραφεί στον μαζικό εμβολιασμό των κοπαδιών πουλερικών είναι ότι η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στη Ρωσία θα απειλούσε την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Η νέα στρατηγική αναπτύχθηκε μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου με το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, όπου συζητήθηκε η απειλή της γρίπης των πτηνών.

Μιλώντας τον Ιούλιο του 2022, η Natalya Moroz, αναπληρώτρια διευθύντρια παραγωγής του ρωσικού ομοσπονδιακού κέντρου για την υγεία των ζώων, υποστήριξε την ιδέα του μαζικού εμβολιασμού των κοπαδιών πουλερικών. Είπε ότι το μέτρο αυτό φαίνεται να είναι σχετικό στο πλαίσιο των σκληρών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας επίσης ότι ένα μεγάλο ξέσπασμα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων.

Θυσιάζοντας τις εξαγωγές

Οι ρωσικές αρχές έχουν συζητήσει την ιδέα να επιτραπεί στους πτηνοτρόφους να εμβολιάζουν τα κοπάδια πουλερικών κατά της γρίπης των πτηνών από το 2021. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς προειδοποίησαν εναντίον αυτού του βήματος, τονίζοντας ότι θα μπορούσε σχεδόν να αποκλείσει την πρόσβαση των ρωσικών πουλερικών σε ορισμένες ξένες αγορές.

Η απαγόρευση του εμβολιασμού αναφέρεται συχνά στα κτηνιατρικά πιστοποιητικά ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε ξένες αγορές, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant. Ο μαζικός εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών σε βιομηχανικές φάρμες στη Ρωσία απαγορεύεται, καθώς τα εμβολιασμένα πτηνά συχνά νοσούν ασυμπτωματικά. Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να διαχωριστεί το στέλεχος που λαμβάνεται από το εμβόλιο και η ασθένεια κατά την εργαστηριακή ανάλυση.