εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αντιμετωπίζοντας μια νέα κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών

0 comments
Αντιμετωπίζοντας μια νέα κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών

 

 

Φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) θα αποτελεί μια συνεχή, ενεργή απειλή για την παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών.

 

 

 

Τον Δεκέμβριο του 2022, κορυφαίοι κυβερνητικοί και διεθνείς παρατηρητές της νόσου δήλωσαν ότι δεν διαφαίνεται τέλος της τρέχουσας επιδημίας. Μετά από ένα καταστροφικό ξέσπασμα το 2014-2015, η ασθένεια ξέσπασε στη Βόρεια Αμερική στα τέλη του 2021, ενώ διαπιστώνονται εστίες σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Η τρέχουσα επιδημία H5N1 HPAI (Γρίπη των Πτηνών Υψηλής Παθογονικότητας) ορίζεται από τη μακροβιότητά της. Η ασθένεια επιβίωσε σε πληθυσμούς άγριων πτηνών και άντεξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι το νέο έτος. Οι τιμές της γαλοπούλας και των αυγών έχουν αυξηθεί λόγω των εμπορικών μολύνσεων και των σχετικών αποπληθυσμών.

Βιοασφάλεια

Ένας αναλυτής σημείωσε στην προηγούμενη επιδημία ότι οι άνθρωποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της νόσου από αγρόκτημα σε αγρόκτημα και από στάβλο σε στάβλο. Αυτή τη φορά, είναι πιο πιθανό η ασθένεια να φτάνει απευθείας από άγρια πτηνά που αποβάλλουν τον ιό.

Αυτό είναι καλό και κακό. Οι ρυθμιστικές αρχές, οι φορείς ολοκλήρωσης και οι πτηνοτρόφοι εργάστηκαν σκληρά και έβαλαν μυαλό για να ενισχύσουν τη βιοασφάλεια τους και αυτό έχει αποδειχθεί με λιγότερη μετάδοση της νόσου από τον άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εμφανή κενά στην άμυνα της βιοασφάλειας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τα οποία η ασθένεια περνάει κατευθείαν.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα πουλερικά έδειξαν ήδη ισχυρή αντίδραση και αύξησαν τη βιοασφάλεια τους μετά το 2015. Ωστόσο, οι μεμονωμένοι πτηνοτρόφοι και το τεχνικό προσωπικό, καθώς και οι ολοκληρωμένες εταιρείες πουλερικών και οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να βάλουν και πάλι τα κεφάλια τους μαζί για να αντιμετωπίσουν αυτή την ανανεωμένη απειλή.


Κοιτάζοντας μπροστά

Εάν τα άγρια πτηνά θα μεταφέρουν την HPAI σε όλες τις χώρες για το προβλέψιμο μέλλον, η βιομηχανία πουλερικών πρέπει να το λάβει υπόψη της στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της.

Η βιομηχανία πρέπει να παρακολουθεί στενά τη διεθνή αντίδραση και τις εξαγωγικές αγορές. Οι ΗΠΑ – χώρα που πλήττεται σε μεγάλο ποσοστό – βασίζονται στις εξαγωγές σημαντικού μέρους των πουλερικών τους και η γρίπη των πτηνών μπορεί να αποτελέσει εμπορικό εμπόδιο. Αλλά σε αυτό το σημείο, η HPAI είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Επιπλέον, θα πρέπει να τεθούν ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης των πτηνών και με το πώς αυτός θα μπορούσε να μοιάζει. Θα είχε ποτέ νόημα αυτό το μέτρο; Μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει.