εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

0 comments
Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

 

 

Έλαβα μια έρευνα σχετικά με το υγροποιημένο αέριο. Σε συνδυασμό με όσα γίνονται αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ένα Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιχειρώ μια μικρή (στα μέτρα μου) αποτίμηση της αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

 

Μοναδική αιτία η απόφαση των ΗΠΑ να εξάγουν το υγροποιημένο τους αέριο στην Ευρώπη.

Για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να απεξαρτηθεί η ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Βρήκαν λοιπόν ένα ανδρείκελο, πρώην ηθοποιό, ελαφρών έως καθόλου αντιστάσεων, τον μετέτρεψαν σε κλόουν, του γέμισαν το κεφάλι και τον ετοίμασαν να το παίξει ήρωας κι αυτός το πίστεψε. Για να του ενισχύσουνε το ΕΓΩ του κάθε λίγο τον περιφέρουνε στα κοινοβούλιά μας και στο ευρωπαϊκό και τον καταχειροκροτούν.

Μόλις χθες, δημοσιεύθηκε ΔΤ του ΕΚ στην Ελληνική γλώσσα, με τίτλο: «Zelenskyy: η Ρωσία αποτελεί σοβαρή απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Κατά την έναρξη της συνόδου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola δήλωσε στον πρόεδρο Zelenskyy: «Καταλαβαίνουμε ότι αγωνίζεστε όχι μόνο για τις αξίες σας, αλλά και για τις δικές μας».

Εν τω μεταξύ, έχουν ήδη κλειστεί συμφωνίες δισεκατομμυρίων για την εισαγωγή LNG στην Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει την ευκαιρία στις αμερικανικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων να κλειδώσουν την Ευρώπη σ’ ένα μέλλον εξάρτησης από τις πηγές βρόμικης ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες. Το πολυδιαφημισμένο Green Deal πάει περίπατο: Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα ορυκτών καυσίμων πέρασε από το 1,5 δισ. στα 10 δισ. και σύντομα στα 67 δισ.

Δύο ήταν οι στιγμές που αποτύπωσαν με τον πιο δραματικό τρόπο αυτή την ευρωπαϊκή στροφή. Η μία ήταν τον Δεκέμβριο, όταν το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε ρητά να εγκαταλειφθεί η αρχή του «μη βλάπτειν» για το 30% των κονδυλίων του προγράμματος REPower (μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης), ανοίγοντας την πόρτα για χρηματοδοτήσεις ορυκτών καυσίμων που μπορούν να φθάσουν τα 67,5 δισ. ευρώ. Και η άλλη τον Ιούλιο, όταν κάποιες υποδομές φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ταξινομήθηκαν ως «πράσινες» – greenwashing, το λένε.

Δημοσιεύω τους συνδέσμους:

https://www.europarl.europa.eu/…/zelenskyy-i-rosia…

https://www.reportersunited.gr/10425/green-deal-lng/