εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι κανόνες ελέγχου της γρίπης των πτηνών;

0 comments
Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι κανόνες ελέγχου της γρίπης των πτηνών;

 

 

Η COVID-19 και ο τρόπος με τον οποίο το χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις μπορεί να προσφέρει στη βιομηχανία πουλερικών μερικά πολύτιμα μαθήματα, ιδίως στην περίπτωση της Κίνας.

 

 

 

Όταν πρόκειται για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών (ΓΠ), η βιομηχανία πουλερικών μπορεί να πάρει μερικά μαθήματα από την πρόσφατη αλλαγή της προσέγγισης της Κίνας για τον έλεγχο της COVID-19.

Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID της Κίνας εξυπηρέτησε το σκοπό της όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια και ο αυστηρός περιορισμός ήταν το καλύτερο διαθέσιμο μέτρο. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν ήταν βιώσιμη και, στις 7 Δεκεμβρίου 2022, η κυβέρνηση της Κίνας εξέδωσε μια σειρά από 10 νέα μέτρα περιορισμού της νόσου. Μεταξύ αυτών, είναι ότι οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού που κινδυνεύει.

Η προηγούμενη κινεζική προσέγγιση για τον COVID-19 δεν διαφέρει από τη δική μας προσέγγιση για τον ιό της ΓΠ στα πουλερικά, και ίσως θα πρέπει και εμείς να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας για τον ιό.

Η μέθοδος καραντίνας και καταστολής που χρησιμοποιήθηκε για πολλές δεκαετίες για τον περιορισμό της ΓΠ επινοήθηκε σε μια εποχή που τα κρούσματα ήταν σπάνια και τοπικά και τα εμβόλια δεν ήταν πραγματικά αποτελεσματικά. Η θανάτωση εκατομμυρίων πτηνών ήταν η καλύτερη επιλογή μας, αλλά οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

Από κοινωνική άποψη, μπορούμε πραγματικά να δικαιολογήσουμε τη θανάτωση υγιών πτηνών που τυχαίνει να βρίσκονται εντός της περιοχής των 3-10 χιλιομέτρων γύρω από μια εστία που θεωρείται ζώνη ελέγχου;  Υπό το πρίσμα της διαθεσιμότητας αποτελεσματικών εμβολίων, η πίεση για την επανεκτίμηση της σχέσης κινδύνου-οφέλους της σφαγής είναι πιθανό να αυξηθεί.

Ομοίως, ο περιορισμός των πτηνών σε αχυρώνες θα πρέπει να επανεκτιμηθεί από άποψη ευημερίας.  Ο εγκλεισμός των πτηνών μειώνει μεν τους κινδύνους νόσου, αλλά επηρεάζει την έκφραση της φυσικής τους συμπεριφοράς.

Περισσότερα παραδείγματα

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 έβγαλαν τον κόσμο από τον εγκλεισμό. Ενώ ο κοροναϊός μεταλλάσσεται τακτικά, ο φαρμακευτικός τομέας έχει μάθει να προσαρμόζει γρήγορα τα εμβόλιά του ώστε να παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία κατά των επικρατούντων στελεχών του πεδίου.

Έχουμε την ίδια δυνατότητα με την Τεχνητή Νοημοσύνη και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Τα εκατομμύρια που ξοδεύονται παγκοσμίως σε εκστρατείες θανάτωσης και αποζημιώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για μια ενδελεχή και παγκόσμια επιτόπια παρακολούθηση σε οικόσιτα και άγρια πτηνά, με τις πλούσιες χώρες να βοηθούν τις χώρες με λιγότερα οικονομικά μέσα. Ωστόσο, τα εμβόλια κατά της ΓΠ θα είναι αποτελεσματικά μόνο εάν χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετο επίπεδο προστασίας στα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας. και όχι ως μέσο για να μειώσουμε την επιφυλακή μας.

Τα εμβόλια και η επιδημιολογική επιτήρηση ήταν η διέξοδος μας από την πανδημία COVID-19. Δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί η ίδια προσέγγιση και με την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Έτσι και η Ευρώπη εναρμονίζει τους κανόνες για τον εμβολιασμό των πουλερικών κατά της γρίπης των πτηνών – Τα εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών βρέθηκαν αποτελεσματικά σε μελέτη για τις όρνιθες ωοτοκίας

Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν στο αυγό ή σε νεοσσούς μιας ημέρας στο εκκολαπτήριο.

Δύο εμβόλια κατά του ιού του έρπητα της Τουρκίας (HVT)-H5 βρέθηκαν αποτελεσματικά κατά της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε όρνιθες στρωμνής σε εργαστηριακές συνθήκες κατά τη διάρκεια ερευνητικής μελέτης του Πανεπιστημίου και Έρευνας Wageningen (WUR) με έδρα την Ολλανδία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι και τα δύο εμβόλια ήταν 100% αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου, της θνησιμότητας μετά τη μόλυνση και της εξάπλωσης του ιού μεταξύ πτηνών με τον ιό HPAI H5N1. Συνέχισαν σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη σε αντίθεση με δύο επιπλέον εμβόλια που δοκιμάστηκαν, όπου παρατηρήθηκε νόσος.

«Τα λεγόμενα εμβόλια HVT-H5 προσφέρουν προστασία από τα συμπτώματα της νόσου στις όρνιθες ωοπαραγωγής και αποτρέπουν την εξάπλωση του ιού», δήλωσε η Nancy Beerens, επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών και τη νόσο των πτηνών Newcastle στο Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

Σύμφωνα με την Beerens, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις πτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο, το ολλανδικό Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων σχεδιάζει να διεξάγει μελέτη πεδίου το καλοκαίρι του 2023.

«Είναι σημαντικό να διερευνηθεί αν τα εμβόλια λειτουργούν καλά σε συνθήκες πεδίου σε πτηνοτροφικές μονάδες, πόσο καιρό προστατεύουν τα εμβόλια και αν αρκεί ένας εμβολιασμός», πρόσθεσε ο Beerens.

«Υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά».

Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα μπορούν να εμβολιάζουν τα πουλερικά κατά της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) βάσει νέων εναρμονισμένων κανονισμών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) εναρμόνισε τους κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τον εμβολιασμό των ζώων κατά των πιο καταστροφικών ασθενειών. Λόγω της εκτεταμένης και σημαντικής ζημίας που έχει προκαλέσει στον τομέα των πουλερικών της περιοχής, οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τη γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI).

Για τον ιό αυτό, οι κανόνες έχουν ρυθμιστεί ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση πουλερικών και των προϊόντων τους από εγκαταστάσεις και περιοχές όπου πραγματοποιείται εμβολιασμός, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης του ιού.

«Υπό το πρίσμα του σοβαρότερου κρούσματος στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ, η καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη. «Αυτά τα κρούσματα προκαλούν τεράστια ζημιά στον εν λόγω γεωργικό τομέα και παρεμποδίζουν το εμπόριο».

Επί του παρόντος, δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ. Ωστόσο, η κ. Κυριακίδη δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες επιτρέπουν την εναρμόνιση της χρήσης του εμβολιασμού για την πρόληψη ή τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου. Επιπλέον, είπε, καθορίζουν τις προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν τις μετακινήσεις τόσο των εμβολιασμένων ζώων όσο και των προϊόντων τους.

Οι νέοι κανόνες, που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 12 Μαρτίου, είναι σύμφωνοι με τα διεθνή πρότυπα που έχει αναπτύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH- πρώην OIE).

Ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα πουλερικά που καταγράφονται επίσημα από τις εθνικές κτηνιατρικές αρχές συνεχίζει να επιβραδύνεται, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τα άγρια πτηνά.

Επισκόπηση της κατάστασης της ΓΠΥΠ στα ευρωπαϊκά σμήνη πουλερικών

Μέχρι στιγμής το 2023, έχουν αναφερθεί 180 κρούσματα σε εμπορικά σμήνη πουλερικών. Αυτό προκύπτει από την τελευταία επικαιροποίηση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Ασθένειες των Ζώων της ΕΚ (από τις 25 Φεβρουαρίου).

Ένα ή περισσότερα κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε 15 χώρες που καλύπτονται από την ΕΚ από την αρχή του έτους. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Τουρκία, όπου επιβεβαιώθηκε ένα δεύτερο κρούσμα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Καταγράφηκαν νέα κρούσματα σε πτηνά σε αιχμαλωσία

Από τις 25 Φεβρουαρίου, 10 ευρωπαϊκά κράτη έχουν κοινοποιήσει στο Σύστημα της ΕΚ κρούσματα HPAI σε «πτηνά σε αιχμαλωσία» από την αρχή του 2022. Καλύπτοντας κοπάδια πουλερικών σε αυλές, καθώς και εγκαταστάσεις όπως ζωολογικούς κήπους, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 65 σε όλη την περιοχή για το τρέχον έτος μέχρι στιγμής.

Τα κρούσματα άγριων πτηνών στην Ευρώπη πλησιάζουν τα 1.000

Καθώς η Ευρωπαϊκή ήπειρος υφίσταται σήμερα το χειρότερο ξέσπασμα HPAI σε πτηνά, ήταν πολύ πιθανό κάποιος, κάπου στην Ευρώπη, να μολυνθεί από τον ιό. Νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέρθηκε ότι δύο εργαζόμενοι σε πτηνοτροφείο στην Ισπανία μολύνθηκαν από το στέλεχος του ιού Η5Ν1.

Έτσι, τα προγράμματα ελέγχου των άγριων πτηνών θα πρέπει να αυξηθούν στο αγρόκτημα

Η αύξηση της σημασίας του μετριασμού των άγριων πτηνών στο ίδιο επίπεδο με άλλα προληπτικά προγράμματα στη γεωργική εκμετάλλευση θα βοηθήσει τους παραγωγούς στον έλεγχο των ασθενειών.

Σχεδόν 50 εκατομμύρια πτηνά έχουν θανατωθεί λόγω της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) στις ΗΠΑ το 2022, με τη μετανάστευση άγριων πτηνών να αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα αιτία μόλυνσης.