εγγραφείτε: Άρθρα

leader

CEJA-Κοιτάζοντας πίσω στο 2022-οικοδόμηση βιώσιμης γεωργίας με νέους αγρότες

0 comments
CEJA-Κοιτάζοντας πίσω στο 2022-οικοδόμηση βιώσιμης γεωργίας με νέους αγρότες

 

 

 

Καθώς το 2022 φτάνει στο τέλος του, είναι χρήσιμο και ευχάριστο να κάνουμε μια αναδρομή στο έτος και να αναγνωρίσουμε τα σημαντικά βήματα που προχώρησαν τα μέλη της CEJA στο σύνθετο θέμα της βιωσιμότητας στη γεωργία.

 

 

 

Τα πρώτα βήματα που πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, εξετάζοντας τη βιωσιμότητα μέσα από έναν πολύπλευρο φακό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της – περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομοτεχνικές – και συνεπώς επανεξετάζοντας τη βιωσιμότητα ως μοχλό αλλαγής, ανανέωσης των γενεών, αυξημένης ανθεκτικότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

Η ευρωπαϊκή γεωργία βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι που θα καθορίσει είτε την επιβίωσή της είτε την οριστική παρακμή της. Οι αριθμοί που δημοσίευσε πρόσφατα η Επιτροπή AGRI της ΕΕ περιγράφουν ένα ανησυχητικό σενάριο, με τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων να μειώνεται ραγδαία, τον αριθμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων να μειώνεται κατά συνέπεια και με μια δημογραφική κατανομή που δείχνει ότι η γεωργική κοινότητα γερνάει (57 έτη είναι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας) με ελάχιστη ή καθόλου ανανέωση γενεών. Όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια δραματική κατάσταση, αλλά προτιμώ να τα δω ως ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να αξιοποιηθεί και να επιδιωχθεί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έριξε νέο φως στη σημασία της γεωργίας της ΕΕ σε παγκόσμια κλίμακα και μας υπενθύμισε ότι η επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι κάτι που σταματά στα σύνορά μας. Είμαστε όλοι αλληλοεξαρτώμενοι και συνυπεύθυνοι για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, είτε πρόκειται για ζωοτροφές, καύσιμα, ενέργεια ή τρόφιμα. Γι’ αυτό έχει ύψιστη σημασία να βοηθήσουμε τη γεωργία της ΕΕ να ακολουθήσει μια νέα πορεία στην οποία η παραγωγικότητα και η βιωσιμότητα δεν θα αντιμετωπίζονται ως ανταγωνιστικές ατζέντες, αλλά ως ισότιμοι μοχλοί αλλαγής, ανάπτυξης και βελτίωσης.

Αυτό είναι που τα μέλη της CEJA συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, επειδή ως νέοι αγρότες του σήμερα ενδιαφέρονται και δεσμεύονται να αναπτύξουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις και γεωργικά συστήματα που μπορούν να παρέχουν σε αυτούς – και στις αγροτικές κοινότητες που εκπροσωπούν – ένα δίκαιο εισόδημα και μια ευημερούσα αγροτική οικονομία, ενώ παράλληλα εργάζονται σε ισορροπία με τη φύση και το περιβάλλον, αποκαθιστώντας μια πιο θετική συμμαχία με όλους τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για να καλλιεργούν. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπήρξαν στιγμές συζήτησης και εμπεριστατωμένης ανάλυσης για την επίτευξη μιας κοινής θέσης σχετικά με το έδαφος, την ευημερία των ζώων και τα NGT’s: τρία ορόσημα του δρόμου προς τη βιωσιμότητα που χαράχτηκε στην αρχή της Προεδρίας του 2021.

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό όχημα για τη βιωσιμότητα και καμία απλή φόρμουλα που να μπορεί να λειτουργήσει για όλους τους αγρότες, σε όλα τα γεωργικά συστήματα, σε όλους τους γεωργικούς τομείς και περιοχές. Η βελτίωση της βιωσιμότητας της γεωργίας της ΕΕ θα είναι δυνατή ΜΟΝΟ εάν είμαστε σε θέση να ξεκλειδώσουμε και να εφαρμόσουμε μια πολυδιάστατη προσέγγιση, η οποία θα είναι σε θέση να σκιαγραφήσει κριτικά και αναλυτικά την ενιαία γεωργική εκμετάλλευση, να εντοπίσει τα στοιχεία που μπορούν να βελτιωθούν και να μετρήσει τις επενδύσεις που απαιτούνται για να αναλάβουμε τη βελτίωση με ένα υγιές επιχειρηματικό σχέδιο που παράγει κέρδος και όχι αποκλειστικά κόστος.

Τα υγιή εδάφη, τα υγιή κοπάδια και τα υγιή φυτά είναι τρία καθοριστικά και ουσιώδη στοιχεία μιας υγιούς γεωργικής εκμετάλλευσης και ως τέτοια αποτελούν στόχους και φιλοδοξίες κάθε νέου γεωργού. Αυτό είναι το κοινό νήμα που συνδέει τα τρία δημοσιευμένα έγγραφα θέσεων, μαζί με την ιδέα ότι για να επιτευχθεί ένας τόσο φιλόδοξος στόχος οι αγρότες πρέπει να προσβλέπουν τόσο στην αναζήτηση μεγαλύτερης γνώσης όσο και στην παροχή των απαραίτητων τεχνικών και οικονομικών οδηγιών για να επενδύσουν στις βελτιώσεις που θεωρούν κατάλληλες για το γεωργικό τους σύστημα. Πρέπει να τους παρέχεται ένα ευρύ και ποικίλο σύνολο εργαλείων, ένα πλήρως εφοδιασμένο «ράφι μπαχαρικών» που μπορεί να τους βοηθήσει να συνθέσουν ένα ισορροπημένο και ελκυστικό σύστημα γεωργίας, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους καταναλωτές που προμηθεύουν.

Η βιωσιμότητα στη γεωργία δεν είναι ένα γρήγορο, προμαγειρεμένο, μονότονο γεύμα. Θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει όλες τις γεύσεις των ευρωπαϊκών εδαφών, των ζώων, των φρούτων, των σιτηρών, της ιστορίας και της αγροτικής μας παράδοσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προσαρμόζεται και να επωφελείται από τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Η ομορφιά και οι δυνατότητες αυτής της ποικιλομορφίας είναι για μένα συχνά εμφανείς στις ζωντανές και εμπλουτιστικές συζητήσεις που συνοδεύουν τις εργασίες μας στο CEJA καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, όπου όλες οι απόψεις μετράνε και υπολογίζονται, όπου κάθε διαφορετικότητα επεξεργάζεται και συμπεριλαμβάνεται στον κοινό στόχο που μας καθορίζει όλους: πιστεύουμε, επικροτούμε και εργαζόμαστε για την επιτυχία της αγροτικής κουλτούρας της ΕΕ.

Πηγή: Looking back at 2022: building sustainable agriculture with young farmers

https://www.ceja.eu/press-releases/1725

Άρθρο γνώμης από την πρόεδρο της CEJA Diana Lenzi

 

Δελτίο Τύπου
19 Δεκεμβρίου – 2022