εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων νέων

0 comments
Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων νέων

 

 

 

Πέντε οργανισμοί του ΟΗΕ κάλεσαν την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, σε επείγουσα δράση για την προστασία εκατομμυρίων υποσιτισμένων παιδιών στις 15 χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πρωτοφανή επισιτιστική και διατροφική κρίση.

 

 

 

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από κακή διατροφή ή οξύ υποσιτισμό, που προκαλείται από συγκρούσεις, κλιματικά σοκ, τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Τα παιδιά με την πάθηση έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από κοινές παιδικές ασθένειες.

Οκτώ εκατομμύρια έχουν σοβαρή μορφή κακής διατροφής και οξέως υποσιτισμού – η πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού – που σημαίνει ότι έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τα παιδιά που τρώνε αρκετά.

 

Η κρίση μπορεί να επιδεινωθεί

 Η έκκληση εκδόθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Προέτρεψαν τη διεθνή κοινότητα να επιταχύνει την πρόοδο στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τον Παιδικό Υποσιτισμό, ώστε να αποτραπεί η αυξανόμενη κρίση από το να μετατραπεί σε τραγωδία.

Ο Qu Dongyu, γενικός διευθυντής του FAO, προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο φέτος. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα, την οικονομική προσιτότητα και την προσβασιμότητα σε υγιεινή διατροφή για τα μικρά παιδιά, τα κορίτσια και τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Χρειαζόμαστε επείγουσα δράση τώρα για να σώσουμε ζωές και να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια του οξέος υποσιτισμού, συνεργαζόμενοι σε όλους τους τομείς», δήλωσε.

 

Πέντε τομείς προτεραιότητας

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του οξέος υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιμακούμενη κρίση: Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Αϊτή, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Νίγηρας, Νιγηρία, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν και Υεμένη.

Αντιμετωπίζει την ανάγκη για μια πολυτομεακή προσέγγιση και επισημαίνει δράσεις προτεραιότητας μέσω αλλαγών στην πολιτική για τη διατροφή της μητέρας και του παιδιού, με στόχο τα συστήματα τροφίμων, υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης και κοινωνικής προστασίας.

Καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, οι οργανισμοί του ΟΗΕ έχουν περιγράψει πέντε συγκεκριμένες δράσεις που θα είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές, καθώς και σε καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης.

 

Ανάλυση, πρόληψη, βοήθεια

 Περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανάλυσης των καθοριστικών παραγόντων της παιδικής κακής διατροφής σε συνδυασμό με οξύ υποσιτισμό, τη διασφάλιση βασικών παρεμβάσεων διατροφής μητέρων και παιδιών για την έγκαιρη πρόληψη, όπως ο τακτικός έλεγχος, και την εισαγωγή εξειδικευμένων θρεπτικών προϊόντων διατροφής στο πλαίσιο της επισιτιστικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

«Στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εργαζόμαστε σκληρά για τη βελτίωση της ανάλυσης και της στόχευσης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προσεγγίσουμε τα παιδιά που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφυγικών πληθυσμών», δήλωσε ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η κλιμάκωση αυτών των δράσεων ως συντονισμένη δέσμη θα είναι κρίσιμη τόσο για την πρόληψη και τη θεραπεία όσο και για τη διάσωση ζωών, τόνισαν οι εταίροι.

«Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι επίσης μια κρίση υγείας και ένας φαύλος κύκλος: ο υποσιτισμός οδηγεί σε ασθένεια και η ασθένεια οδηγεί σε υποσιτισμό», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Χρειάζεται επείγουσα υποστήριξη τώρα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο για την προστασία της ζωής και της υγείας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης κρίσιμης πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα και υπηρεσίες διατροφής, ιδίως για τις γυναίκες και τα παιδιά».

Πηγή: Global food crisis putting millions of young lives at risk
https://news.un.org/en/story/2023/01/1132407#:~:text=More%20than%2030%20million%20under,the%20rising%20costs%20of%20living.