εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ετοιμαστείτε για την επόμενη γενιά των κτηνιατρικών φαρμάκων

0 comments
Ετοιμαστείτε για την επόμενη γενιά των κτηνιατρικών φαρμάκων

 

 

Η επιστήμη της βιομηχανικής μπορεί να οδηγήσει την παρασκευή ζωικών φαρμάκων στο επόμενο επίπεδο

 

 

 

Η χρήση της βιοτεχνολογίας δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο των φαρμάκων για τα ζώα – τα αντιβιοτικά ήταν μεταξύ των πρώτων προϊόντων όπου οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν ουσιαστικά να καλλιεργήσουν μικροοργανισμούς για να παράγουν ευεργετικές ενώσεις. Η πρώτη γενιά αντιβιοτικών ήταν χημικές ουσίες που παρήχθησαν φυσικά από μύκητες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτές τις χημικές ουσίες για να σκοτώσουν βακτήρια που διαφορετικά θα μπορούσαν να ανταγωνίζονται για τους πόρους.

Όμως η έλευση της βιομηχανολογίας αναμένεται να οδηγήσει την παρασκευή φαρμάκων στο επόμενο επίπεδο. Αντί να βασίζονται σε συγκεκριμένους οργανισμούς, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να μεταφέρουν επιθυμητά γονίδια και χαρακτηριστικά από έναν μικροοργανισμό σε έναν άλλο. Θέλετε να μετακινήσετε το γονίδιο που παράγει αντιβιοτικά σε ένα μικρόβιο που είναι φθηνότερο στην καλλιέργεια; Έγινε. Θέλετε να μετακινήσετε το ίδιο γονίδιο σε ένα φυτό για να είναι ευκολότερη η χορήγηση φαρμάκων στα ζώα; Αυτό είναι στον κοντινό ορίζοντα.

Όλα αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα, στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Όχι μόνο για μικρά μόρια όπως τα αντιβιοτικά, αλλά και για βιταμίνες, κάποιες φυσικές χρωστικές ουσίες. Και υπάρχουν μεγάλα μακρομόρια, όπως οι πρωτεΐνες, που δεν αξιοποιούνται ακόμη περισσότερο.

 

Μείωση του κόστους παραγωγής

Η τεχνολογία που επιτρέπει στους κατασκευαστές να μετακινούν γονίδια μεταξύ ειδών υπάρχει εδώ και περίπου 40 χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει νέας προσοχής χάρη στα εμβόλια mRNA COVID-19. Αυτά τα εμβόλια, τα οποία κωδικοποιούν κατευθύνσεις προς τα κύτταρα σε αλυσίδες μορίων, αναπτύσσονται σε εργαστήρια με τη χρήση μικροβίων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την παραγωγή τους.

Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνουν φθηνότερα τα υπάρχοντα φάρμακα.

Αυτό ανοίγει κάθε είδους δυνατότητες για τους παρασκευαστές φαρμάκων. Στην κτηνοτροφία, με τα ολοένα και μικρότερα περιθώρια κέρδους, το κόστος αυτών των φαρμάκων είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προχωράμε στη θεραπεία ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις, ακόμη και η άνοια στα ζώα παραγωγής. Αλλά αν μπορούσατε να κάνετε το φάρμακο αρκετά φθηνό, ο υπολογισμός θα μπορούσε να αλλάξει- η θεραπεία αυτών των παθήσεων για την παράταση της ζωής ενός προβάτου ή μιας αγελάδας, ώστε να συνεχίσει να παράγει μαλλί ή γάλα, θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη της φάρμας.

Και ενώ τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα θα διατεθούν αρχικά για σκύλους και γάτες, κάποια εταιρεία αναζητά συνεργασίες με ερευνητικά αγροκτήματα που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν νέα κτηνιατρικά φάρμακα.