εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πέντε χώρες ασκούν πίεση στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων

0 comments
Πέντε χώρες ασκούν πίεση στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων

 

 

Έναν ψηφιακό χάρτη που απεικονίζει την πίεση που ασκεί το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων στο περιβάλλον και το κλίμα δημιούργησαν ερευνητές από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) προκειμένου να κατανοήσουν τις επιπτώσεις και να συμβάλλουν σε μια πιο βιώσιμη και περιβαλλοντικά αποδοτική παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων.

 

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή τροφίμων. Αυτές οι χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και το Πακιστάν.

«Κανείς δεν το έχει ξανακάνει αυτό και η χαρτογράφηση ήταν μια γιγάντια εργασία», δήλωσε ο Daniel Moran, ερευνητής στο NTNU, ο οποίος κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, συνεργάστηκε με 16 ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Εξηγώντας τις επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων, ο Morgan είπε: «Υπάρχουν πολλά διαφορετικά τρόφιμα στον πλανήτη και πολλοί τρόποι παραγωγής τους. Οι περιβαλλοντικές συνέπειες είναι πολλαπλές και δύσκολο να υπολογιστούν. Με την καλύτερη κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων, μπορούμε να επιτύχουμε πιο περιβαλλοντικά αποδοτική παραγωγή τροφίμων».

Οι ερευνητές είπαν ότι έλαβαν δεδομένα για το 99% της συνολικής παραγωγής τροφίμων στο νερό και στη γη, εξετάζοντας τους κύριους τύπους πίεσης που ασκεί η παραγωγή τροφίμων στο περιβάλλον: εκπομπές CO2, κατανάλωση νερού, καταστροφή οικοτόπων και ρύπανση.

Ακολούθησαν επίσης ολόκληρο τον «κύκλο ζωής» του φαγητού (από τη σπορά του κόκκου και τη γέννηση του γουρουνιού μέχρι το ψωμί και το μπέικον στο τραπέζι του καταναλωτή) για να καθορίσουν τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μίλια τροφίμων ως μέρος της μελέτης τους, ωστόσο, είπαν ότι αυτό δεν ήταν «εύκολο», δεδομένου ότι οι πιέσεις που οδηγούν αυτά τα αποτυπώματα διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το φαγητό και τη χώρα.

Σημειώνουν ότι μια παγωμένη πίτσα μπορεί να έχει συστατικά από πολλές χώρες. Για παράδειγμα, η Δανία, (η οποία εξάγει χοιρινό κρέας), εισάγει ταυτόχρονα χοιροτροφές.

Η μελέτη εξετάζει τη θάλασσα, το νερό και τη γη στο σύνολό της και, κατά συνέπεια, χρησιμοποιεί δεδομένα για να σχηματίσει μια πιο ολιστική κατανόηση των μιλίων τροφίμων και των επιπτώσεών τους στον πλανήτη.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι:

  • Το 90% της συνολικής παραγωγής τροφίμων πραγματοποιείται στο 10% της γης στον κόσμο.
  • Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και βοείου κρέατος καταλαμβάνει το 25% της γεωργικής γης.
  • Η εκτροφή με χοίρους επιφέρει μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών.
  • Τα υδάτινα συστήματα παράγουν μόνο το 1,1% των τροφίμων αλλά το 9,9% του παγκόσμιου αποτυπώματος.

Να σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος περιβαλλοντικός οργανισμός Nature Conservancy φέρεται διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει τη μελέτη για να συμβουλεύσει τους παγκόσμιους γίγαντες τροφίμων για το πώς να βρουν τις πιο αποδοτικές περιβαλλοντικά λύσεις.

Πηγή: agronews.gr