εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Από την εκτροφή σε κλουβιά στην εκτροφή χωρίς κλουβιά – Η προοπτική του κλάδου

0 comments
Από την εκτροφή σε κλουβιά στην εκτροφή χωρίς κλουβιά – Η προοπτική του κλάδου

 

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, η εκτροφή χωρίς κλουβιά (free cage) καθοδηγείται από ακτιβιστές, που εκμεταλλεύονται την έλλειψη κατανόησης των καταναλωτών σχετικά με την εκτροφή σε αχυρώνες.

 

 

Η πίεση των ακτιβιστών οδηγεί την ευρωπαϊκή και βρετανική παραγωγή πουλερικών μακριά από τα εμπλουτισμένα κλουβιά, αλλά η παγκόσμια αγορά αυγών παραμένει σχετικά αμετάβλητη.

Η παραγωγή ελεύθερης βοσκής στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 17% έως 60% την τελευταία δεκαετία με την αύξηση να προέρχεται από τα εμπλουτισμένα κλουβιά. Η κατανάλωση αυγών ήταν 202 αυγά/κάτοικο/ετησίως –κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ– με τη βιομηχανία να είναι αυτάρκης το 92% και το 84% των εισαγωγών να προέρχονται από προϊόντα αυγών. 

Η κατάσταση στην ΕΕ είναι ελαφρώς διαφορετική – το 50% είναι τώρα εμπλουτισμένα κλουβιά με μεγάλο τομέα αχυρώνα (34%) λόγω της Γερμανίας και της Ολλανδίας και ένα μεγαλύτερο ποσοστό βιολογικών προϊόντων (6%), κυρίως από τη Σκανδιναβία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διαχωρισμός της αγοράς δείχνει ότι ο κλάδος των κλουβιών κυριαρχεί στη βιομηχανία με το 84% των αυγών να παράγονται από συμβατικά κλουβιά, το 12,4% από τον αχυρώνα και μόλις το 3,4% από την ελεύθερη βοσκή. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο στη Λατινική Αμερική (91,5%) και στην Ασία (89,5%), αλλά χαμηλότερο στη λιγότερο βιομηχανοποιημένη Αφρική (60,7%).

Τα χρονοδιαγράμματα για την αλλαγή προς την εκτροφή χωρίς κλουβιά είναι διαφορετικά στον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να τερματίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου κλουβιού έως το τέλος του 2025, αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό, ενώ η σταδιακή κατάργηση της ΕΕ είναι πιθανό να ξεκινήσει σοβαρά από το 2027. Σε ορισμένα μέρη του πλανήτη μπορεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή.

 

Αποτύπωμα άνθρακα των αυγών

Έχει τεθεί ως ζήτημα διερεύνησης το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αυγών, με βάση μια έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων που δείχνει πώς τα αυγά είναι μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλές επιπτώσεις στο κλίμα, ιδιαίτερα σε τυπικά κλουβιά. Υπάρχει μια μάχη μεταξύ της καλής διαβίωσης των ζώων έναντι της ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

 

Οι προκλήσεις του κλάδου της πτηνοτροφίας του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε 3 βασικούς τομείς

 

Αβεβαιότητα:

  • Κόστος και μακροζωία επένδυσης
  • ΜΚΟ αποδοχή συστημάτων αχυρώνων
  • Μελλοντικές αλλαγές στη ζήτηση της αγοράς

 

Οικονομικός κίνδυνος:

  • Κόστος £25 ανά χώρο για πτηνά όταν η βιομηχανία άλλαξε από κλουβιά σε εμπλουτισμένα κλουβιά, τα οποία ανήλθαν σε £400 εκατομμύρια
  • Το κόστος μετατροπής σε εμπλουτισμένα κλουβιά σε αχυρώνα είναι περίπου 20 £/χώρος πτηνών – άρα παρόμοιο κόστος πολλών εκατομμυρίων με τις αλλαγές.
  • Απαιτούνται επίσης επενδύσεις εκτροφής

 

Ακτιβιστές για την καλή διαβίωση των ζώων:

Οι ακτιβιστές για την καλή μεταχείριση των ζώων, όπως το Compassion in World Farming, είναι πολύ αντίθετοι με τα κλουβιά και την έντονη φύση τους. Έτσι, ο κλάδος συμφώνησε με την Compassion για ένα πρότυπο αχυρώνα Lion, με τη συμφωνία:

  • Χωρίς όριο μεγέθους κοπαδιού
  • Μέγιστο 16,5 πουλιά ανά τετραγωνικό μέτρο ισογείου σε πολυεπίπεδα σπίτια (0,67 πόδια τετραγωνικά ανά πουλί)
  • Έως 9 πτηνά ανά τετραγωνικό μέτρο χρήσιμης επιφάνειας (1,2 πόδια τετραγωνικά ανά πουλί) που καλύπτονται από την Οδηγία της Ε.Ε.
  • Επιτρέπονται το πολύ 3 επίπεδα πάνω από το δάπεδο.

Αυτό σήμαινε ότι οι παραγωγοί πουλερικών έπρεπε να αναδιαμορφώσουν τα εμπλουτισμένα κλουβιά με απώλεια χωρητικότητας σε σύγκριση με τα εμπλουτισμένα κλουβιά περίπου 30%.

Όταν έχουμε πουλιά σε εμπλουτισμένα κλουβιά, τα πουλιά έχουν γενικά πολύ καλή απόδοση, αλλά αν προσπαθήσετε να μεγαλώσετε ένα αγρόκτημα ελεύθερης βοσκής, μπορεί να είναι καταστροφικό.

 

Η αντίληψη του καταναλωτή 

Η Δρ Deborah Temple, Ευρωπαίος Κτηνίατρος Ειδικός στην Επιστήμη, την Ηθική και το Δίκαιο για την Καλή Διαβίωση των Ζώων, συμφώνησε ότι η αντίληψη των καταναλωτών για την καλή διαβίωση των ζώων στις ωοπαραγωγικές όρνιθες ήταν γενικά αρνητική. Αυτό οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη σταδιακή κατάργηση των κλωβών για τα ζώα εκτροφής. Η Δρ Temple είπε ότι υπήρξε μια στροφή στην επιστήμη της καλής διαβίωσης των ζώων για να εξετάσουμε την ενίσχυση των θετικών εμπειριών που ξεπέρασαν τις 5 ελευθερίες για να επικεντρωθούμε σε θετικά συναισθήματα σε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα και ασφαλές περιβάλλον.

 

Η ευημερία των πτηνών πρέπει να ξεκινήσει από το εκκολαπτήριο 

Η καλή υγεία είναι απαραίτητη για την καλή διαβίωση και η συμπεριφορά των ζώων συνδέεται στενά με την καλή διαβίωση τους και πρέπει να ξεκινήσει από το εκκολαπτήριο. Οι τομείς που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν το χειρισμό του νεοσσού, τη θεραπεία του ράμφους, το φύλο των εμβρύων, την πρώιμη σίτιση μετά την εκκόλαψη και τη μεταφορά του νεοσσού.

Τα ζητήματα στο αγρόκτημα περιλαμβάνουν τη συμπεριφορά της κότας και τον χώρο χρήστη με πτηνά που χρειάζονται τροφή, φωλιά, κουρνιάστρα και λουτρό σκόνης, αλλά εάν δεν μπορούν να εκφράσουν αυτή τη συμπεριφορά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αντίδρασης στο στρες, που οδηγεί σε κακή απόδοση και ταλαιπωρία.