εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οικονομικές συνέπειες της αλλαγής της πυκνότητας εκτροφής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής

0 comments
Οικονομικές συνέπειες της αλλαγής της πυκνότητας εκτροφής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής

 

Η κυμαινόμενη ζήτηση για κρέας πουλερικών ως συνέπεια της πανδημίας του Covid-19 ανάγκασε τους παραγωγούς να υιοθετήσουν αντισυμβατικά μέτρα διαχείρισης για να καθυστερήσουν το χρόνο στην αγορά κοπαδιών κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής και χαμηλότερες πυκνότητες εκτροφής για να μειώσουν την προσφορά. Αυτό το άρθρο στοχεύει να υπολογίσει τον αντίκτυπο της πυκνότητας των πτηνών, του καθεστώτος ζωοτροφών και της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεων και των οικονομικών.

 

 

 

Η παγκόσμια αβεβαιότητα όσον αφορά το κόστος των εισροών και την υλικοτεχνική υποστήριξη της πρόσβασης στις αγορές έχει θέσει ιδιαίτερες προκλήσεις για την παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής τα τελευταία 2 χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τιμές των ζωντανών κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής ελπίζουμε ότι αντικατοπτρίζουν τις διακυμάνσεις στο κόστος των ζωοτροφών, επομένως το κύριο άγνωστο ήταν η παροδική μείωση της ζήτησης για κρέας γενικά, και ειδικά για τα σφάγια και τα μεταποιημένα προϊόντα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αγορά ζωντανών πτηνών είχε λιγότερες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα προσφοράς στους καταναλωτές, ωστόσο θα μπορούσε κάποιος να εξακολουθεί να αναρωτιέται για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του συστήματος όσον αφορά τη βιοασφάλεια της βιομηχανίας και τις ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με τη ζωονόσους. Στη Βόρεια Αμερική, υπήρξε ζήτηση για κρέας κρεατοπαραγωγής λόγω του κλεισίματος σχολείων και εστιατορίων, σε συνδυασμό με μια γενική μείωση των καταναλωτικών δαπανών ως αποτέλεσμα της πραγματικής απώλειας εισοδήματος. Η τελευταία κατάσταση είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κρέας «προστιθέμενης αξίας» και ειδικά στα βιολογικά προϊόντα με υψηλότερη τιμή, κ.λπ. Εκτός από αυτές τις διακυμάνσεις στη ζήτηση, κάθε κύμα Covid-19 άσκησε πίεση στις κανονικές εργασίες στελέχωσης του εργατικού δυναμικού. εντατικά τμήματα του κλάδου, ιδίως σε εργοστάσια μεταποίησης.

 

Πρωτοφανείς διακυμάνσεις

 

Σε επίπεδο εκμετάλλευσης, αυτές οι άνευ προηγουμένου διακυμάνσεις της ζήτησης έχουν ασκήσει μοναδικές πιέσεις στον προγραμματισμό των πληθυσμών των πουλιών. Οι αλλαγές στην πυκνότητα των αποθεμάτων ήταν μια επιλογή που χρησιμοποιείται για την κάλυψη της μεταβλητής ζήτησης. Με την απρόβλεπτη πίεση του παροδικού κλεισίματος των μονάδων μεταποίησης, ήταν απαραίτητο να αυξηθεί ακούσια η πυκνότητα των αποθεμάτων λόγω της διατήρησης των πουλιών στις μονάδες περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό. Αντίθετα, με μειωμένη συνολική ζήτηση, οι πτηνοτρόφοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την πυκνότητα αποθήκευσης σε επιλεγμένα συγκροτήματα προκειμένου να καλύψουν τη μειωμένη ζήτηση.

Γνωρίζουμε ότι η πυκνότητα του εκτροφείου επηρεάζει την απόδοση των πτηνών, αν και ακόμη και σε κανονικά εγκεκριμένες πυκνότητες, είναι απίθανο τα πουλιά να έχουν πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση στη τροφή μετά την ηλικία των 28 ημερών, καθώς υπάρχει αυξημένη πίεση για το χώρο της τροφοδοσίας και ειδικά όταν σχετίζεται με παρατεταμένες περιόδους σκότους . Έτσι, καθώς αυξάνουμε την πυκνότητα των πτηνών, μπορούμε να περιμένουμε μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης και, σε μικρότερο βαθμό, μειωμένη απόδοση των ζωοτροφών, μαζί με αυξημένη θνησιμότητα. 

Με μειωμένη πυκνότητα, βλέπουμε πάντα βελτιωμένη απόδοση στο κοπάδι για τις περισσότερες μετρήσεις. Ενώ οι μονάδες των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής αναγνωρίζουν τέτοιες επιπτώσεις της πυκνότητας εκτροφής στην απόδοση του κοπαδιού, ενδιαφέρονται ίσως περισσότερο για τον αντίκτυπο της πυκνότητας στη συνολική παραγωγικότητα του αγροκτήματος και την παροχή κρέατος στη μονάδα επεξεργασίας, παρά για απλές μετρήσεις μεμονωμένων σμηνών.

Σε πτηνοτροφικές μονάδες στη ΝΑ Ασία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μέτριων περιβαλλοντικών θερμοκρασιών (φθινόπωρο), τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής σχεδιάστηκαν για 24.000 κοτόπουλα με πυκνότητα 35 κιλά/τμ. Καθώς η τοποθέτηση των πτηνών αυξήθηκε (χωρίς αλλαγή στον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό), αναμενόταν ένα αποτελεσματικό επίπεδο «περιορισμού τροφής», με αποκορύφωμα την πυκνότητα 50 kg/m² και εκτιμώμενο 30% (ακούσια), αλλά εξακολουθεί να είναι «αποτελεσματικός» περιορισμός τροφής. Κατά συνέπεια, οι ημέρες κυκλοφορίας αυξήθηκαν και για ένα πουλί 2 κιλών, για παράδειγμα, η αυξημένη πυκνότητα καθυστέρησε την ανάπτυξη έως το βάρος της αγοράς έως και 9 ημέρες.

 

Περιορισμοί τροφοδοσίας

 

Από τότε (2005), ο ρυθμός ανάπτυξης του κοτόπουλου έχει αυξηθεί δραματικά και έτσι ο αντίκτυπος ενός τέτοιου ακούσιου περιορισμού της τροφής που σχετίζεται με την αυξημένη πυκνότητα εκτροφής έχει γίνει ακόμη πιο οξύς, ενώ αντιστρόφως, η χαλάρωση της πυκνότητας επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερη απόδοση μεμονωμένων σμηνών. Οι ακόλουθες προβλέψεις για τον αντίκτυπο της πυκνότητας εκτροφής στα χαρακτηριστικά των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής το 2022 βασίζονται στα δεδομένα του 2005 ως σημείο εκκίνησης, μαζί με πιο πρόσφατα δεδομένα εμπορικής εκμετάλλευσης και εμπορικής έρευνας μετά την πρόσβαση σε άλλες πρόσφατες δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα.

Τα κτίρια ορνίθων ήταν εξοπλισμένα για να χωρέσουν 40.000 πτηνά σε τυπική εταιρική πυκνότητα εκτροφής 40 kg/m².

Προφανώς, το πρότυπο που χρησιμοποιείται σε αυτήν την πρόβλεψη (40.0000 πουλιά/κτίριο) περιλαμβάνει ήδη κάποιο μικρό εγγενή βαθμό ακούσιου περιορισμού της τροφής. Καθώς η πυκνότητα των πτηνών αυξάνεται, τόσο καθυστερούν οι ημέρες στα 2,5 κιλά ζωντανού βάρους, από 36,5 ημέρες στην πιο φιλελεύθερη πυκνότητα 25 κιλών/τμ, σε 43 ημέρες με 50 κιλά/τμ. Η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 4% και η αποδοτικότητα των ζωοτροφών μειώνεται έως και 30 μονάδες με αυτό το ίδιο εύρος πυκνοτήτων εκτροφής. Ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης σε χαμηλή πυκνότητα εκτροφής σημαίνει μικρότερο κύκλο παραγωγής και έτσι περισσότερα κοπάδια ετησίως στο ίδιο κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής – ακριβώς ένα κοπάδι ανά έτος προβλέπεται περισσότερο στη χαμηλότερη έναντι της υψηλότερης πυκνότητας εκτροφής.

 

Οικονομικά

 

Απλά με βάση τα δεδομένα μεμονωμένων σμηνών, φαίνεται να υπάρχει ένα σαφές πλεονέκτημα στη χρήση μιας πιο φιλελεύθερης πυκνότητας εκτροφής. Κατά συνέπεια, σε σενάρια μειωμένης ζήτησης, μια προφανής εταιρική επιλογή είναι η μείωση της πυκνότητας, δεδομένης της σχετικής βελτίωσης στον ρυθμό ανάπτυξης, την υγεία και την αποδοτικότητα των ζωοτροφών. Ωστόσο, ένα εξίσου προφανές οικονομικό μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι το αυξημένο κόστος ανά πτηνό (ανά φάρμα) για όλα τα άλλα παρεπόμενα κόστη παραγωγής και απόσβεσης στέγασης κ.λπ.

Ακόμη και με μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης, χαμηλότερη απόδοση τροφής, αυξημένη θνησιμότητα και αυξημένη διάρκεια κύκλου, τα έσοδα σε ετήσια βάση αυξάνονται ως αποτέλεσμα της αυξημένης πυκνότητας των πτηνών.

Προφανώς, αυτή η οικονομική πρόβλεψη θα επηρεαστεί τόσο από το κόστος των ζωοτροφών όσο και από την τιμή των ζωντανών πτηνών.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι καθώς οι τιμές των ζωντανών πτηνών αυξάνονται, τότε τα έσοδα μείον το κόστος της τροφής μειώνονται σημαντικά ως συνέπεια της μείωσης της πυκνότητας εκτροφής, παρόλο που οι μετρήσεις μεμονωμένων κοπαδιών ευνοούν αυτήν την προσέγγιση.

Εξετάζοντας το μεταβλητό κόστος των ζωοτροφών, τότε η αύξηση αυτού του κόστους μειώνει σημαντικά το συνολικό οικονομικό πλεονέκτημα της εκμετάλλευσης που αναμένεται από την αύξηση της πυκνότητας εκτροφής των μεμονωμένων κοπαδιών. Αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα οφείλεται αναμφίβολα στη φτωχότερη απόδοση της τροφής που διαπιστώνεται ότι ακολουθεί την υψηλότερη πυκνότητα των πτηνών.

 

Πιο κοντά στο γενετικό δυναμικό

 

Γίνεται αντιληπτό ότι οι κάπως γραμμικές αλλαγές που είναι εγγενείς σε αυτές τις προβλέψεις ίσως σπάνια επιτυγχάνονται στο αγρόκτημα, ειδικά στα ανώτερα επίπεδα της υψηλής πυκνότητας εκτροφής. Η μείωση της πυκνότητας του ζωικού κεφαλαίου είναι πάντα ευπρόσδεκτη από τους διαχειριστές των αγροκτημάτων και θα αναμενόταν απόδοση πιο κοντά στο εξιδανικευμένο γενετικό δυναμικό. Η διαχείριση γίνεται προφανώς πολύ πιο εύκολη όπου, για παράδειγμα, η διατήρηση της ποιότητας των αποβλήτων και η κυκλοφορία του αέρα είναι ευκολότερα προσαρμοσμένες.

Τα προβλεπόμενα οικονομικά πλεονεκτήματα της υψηλότερης πυκνότητας εκτροφής ήδη ευθύνονται για τη μειωμένη απόδοση των πτηνών και την αυξημένη θνησιμότητα, ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψη τις μεγαλύτερες προκλήσεις που επιβάλλονται στη γενική διαχείριση/ευημερία των πτηνών και στη διατήρηση του περιβαλλοντικού ελέγχου. Είναι αποδεκτό ότι η αύξηση της πυκνότητας εκτροφής συχνά επιβάλλει πολύ δύσκολες συνθήκες στον διαχειριστή της φάρμας κατά τη διάρκεια θερμών/υγρών εποχιακών συνθηκών. 

Ο κύριος σκοπός αυτών των υπολογισμών είναι να τονιστούν οι διαφορετικές οικονομικές συνέπειες της πυκνότητας των ζώων όταν εκφράζονται σε όρους σμήνους έναντι ετήσιων δεδομένων εκμεταλλεύσεων. Η μείωση της πυκνότητας είναι μια προφανής επιλογή όταν η ζήτηση για κρέας κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής είναι μειωμένη και όπου τα οικονομικά του σμήνους και των εκμεταλλεύσεων είναι κάπως προβλέψιμα.

Φαίνεται ότι τα οικονομικά των αγροκτημάτων βελτιώνονται πάντα λόγω της αυξανόμενης πυκνότητας εκτροφής, αλλά είναι επίσης αποδεκτό ότι οι εγγενείς προκλήσεις στη διαχείριση αυτών των σμηνών μπορεί να μετριάσουν τέτοιες αποφάσεις. Αυστηρά από την οπτική γωνία του πουλιού, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να διατηρηθεί η πρόσληψη τροφής όταν χρησιμοποιείται πυκνότητα εκτροφής μεγαλύτερη από την κανονική.