εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σόργο – το «ξεχασμένο» δημητριακό για τα πουλερικά

0 comments
Σόργο – το «ξεχασμένο» δημητριακό για τα πουλερικά

 

 

Κάποτε ήταν κυρίαρχο δημητριακό για τις ζωοτροφές πουλερικών σε χώρες όπως το Μεξικό, τώρα μόνο το 23% των ζωοτροφών είναι σόργο.

 

 

 

Πάντα ακούμε για το καλαμπόκι, τον κύριο μοχλό της αγοράς σιτηρών. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, όπως το Μεξικό, το σόργο ή η μιλό, εξακολουθεί να διαδραματίζει ρόλο στη βιομηχανία ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της GCMA, η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σόργου για το 2022/23 είναι 62,4 εκατομμύρια τόνους, «μόλις 105.000 πάνω από την καλλιέργεια του 2021/22». Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό χαμηλότερης καλλιέργειας των ΗΠΑ και υψηλότερης παραγωγής στο Σουδάν.

Η Κίνα είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην παγκόσμια ζήτηση, με το 86% του παγκόσμιου εμπορίου (9,5 εκατομμύρια MT).

Οι αναλυτές της GCMA λένε ότι η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται στα 62,9 εκατομμύρια τόνους – αύξηση 1,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη σοδειά. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην υψηλότερη ζήτηση από το Σουδάν, το Μεξικό και τη Νιγηρία. Επίσης, οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο είναι 11 εκατομμύρια τόνοι – 11% λιγότερες από τις περσινές εξαγωγές.

Ένα πλεονέκτημα της καλλιέργειας του σόργου είναι το γεγονός ότι αντέχει στην έλλειψη άρδευσης και μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές ακατάλληλες για καλαμπόκι. Στη Λατινική Αμερική, φαίνεται ότι μόνο το Μεξικό και η Αργεντινή παράγουν σόργο σε 4,9 εκατομμύρια τόνους και 2,3 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα για το 2022/23. Το Μεξικό εισάγει 200.000 τόνους MT από τις ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, οι εισαγωγές milo του Μεξικού από τις ΗΠΑ παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με τάση μείωσης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τι γίνεται με τις υπόλοιπες χώρες; Γιατί δεν χρησιμοποιούν, δεν καλλιεργούν ή δεν εισάγουν σόργο; Ναι, θα μου πουν ότι έχει κόστος, φυσικά, αλλά αν περίπου το ένα τέταρτο των ζωοτροφών στο Μεξικό παρασκευάζεται με σόργο, μου φαίνεται ότι είναι εφικτό και κατάλληλο.

Έχοντας διατροφική αξία από 90% έως 100% (το 96% είναι η πιο συνηθισμένη) σε σύγκριση με το καλαμπόκι, ίσως θα ήταν καλό να επανεξετάσουμε τη χρήση του σόργου. Και υπάρχει ακόμη ένα πλεονέκτημα, τουλάχιστον για το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής – δεν υπάρχει ανταγωνισμός με την ανθρώπινη κατανάλωση.

Αυτό μπορεί να συμβεί με το καλαμπόκι, αν και το λευκό καλαμπόκι – αυτό που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση – δεν χρησιμοποιείται τακτικά για ζωοτροφές.