εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα εναντίον της Δανίας για τη Φέτα

0 comments
Το Ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα εναντίον της Δανίας για τη Φέτα

 

 

Η ονομασία «φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο τυρί που προέρχεται από εκτός της καθορισμένης γεωγραφικής περιοχής στην Ελλάδα και δεν συμμορφώνεται με τις σχετικές προδιαγραφές προϊόντος.

 

 

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) επιβεβαίωσε την Πέμπτη (14 Ιουλίου 2022) ότι η προστασία της ΕΕ για την ελληνική φέτα ισχύει και εκτός των συνόρων της ΕΕ, σε μια απόφαση που λύνει μια μακροχρόνια νομική διαμάχη για το τυρί μεταξύ Ελλάδας και Δανίας.

Στην απόφαση, το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προστατευόμενα τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ, ακόμη και αν προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, πρέπει να ακολουθούν τη σχετική νομοθεσία προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ).

Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωριστεί με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) υπογραμμίζουν τους ισχυρότερους δεσμούς με τον τόπο παραγωγής τους και περιλαμβάνονται στο σύστημα δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ, γεγονός που τους παρέχει νομική προστασία κατά της απομίμησης και της κακής χρήσης.

Η φέτα, το τυρί που χαρακτηρίζεται ως «λευκός χρυσός» της Ελλάδας έλαβε προστασία ΠΟΠ το 2002, πράγμα που σημαίνει ότι η ονομασία «φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε άλλο τυρί που δεν παράγεται σε ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (της Ελλάδας).

Ωστόσο, ορισμένοι Δανοί παραγωγοί συνέχισαν να πωλούν τη δική τους φέτα εκτός ΕΕ, αξιοποιώντας ένα κενό στον κανονισμό του 2011 για τις γεωγραφικές ενδείξεις που δεν διευκρίνιζε ρητά εάν αυτοί οι κανόνες ισχύουν για τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τη Δανία, ο κανονισμός δεν εμποδίζει τους παραγωγούς στην επικράτειά της να χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα» εάν τα προϊόντα τους προορίζονται να εξαχθούν σε τρίτες χώρες όπου η ΕΕ δεν έχει ακόμη συνάψει διεθνή συμφωνία που να εγγυάται την προστασία της ονομασίας αυτής. Το σύστημα των ΓΕ μπορεί επίσης να υποστηρίζεται από τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών, για παράδειγμα, με την εισαγωγή του ίδιου κανονισμού για αυτές. Ωστόσο, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τις συναλλαγές με τρίτες χώρες χωρίς τέτοιες συμφωνίες.

Το τυρί φέτα που παράγεται από τη Δανία διαφέρει από το ελληνικό ως προς την τεχνολογία και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παραγωγής καθώς η ελληνική φέτα παρασκευάζεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, ενώ η δανική είναι κυρίως από αγελαδινό γάλα.

Η Επιτροπή, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δανίας, φοβούμενη ότι αυτό θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει προηγούμενο που θα μπορούσε να υπονομεύσει ολόκληρο το σύστημα GI της ΕΕ – το οποίο έχει εκτιμώμενη αξία πωλήσεων σχεδόν 75 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιπροσωπεύει το 15,5%. των συνολικών εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ.Οι δικαστές της ΕΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή φέτας της Δανίας στην επικράτεια της ΕΕ υπονομεύει τους στόχους του κανονισμού «ακόμη και αν τα προϊόντα αυτά προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες», προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμπεριφορά απαγορεύεται από τη διατύπωση του κανονισμού καθώς και από το πλαίσιό του.

Η χρήση ΓΕ για τον προσδιορισμό ενός προϊόντος που παράγεται στην επικράτεια της ΕΕ το οποίο δεν συμμορφώνεται με την ισχύουσα προδιαγραφή προϊόντος «βλάπτει, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας που συνιστά η εν λόγω ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ακόμη και αν το προϊόν αυτό προορίζεται για εξαγωγές σε τρίτες χώρες», συνέχισε το Δικαστήριο.

Το σύστημα ΓΕ αποσκοπεί «να βοηθήσει τους παραγωγούς προϊόντων που συνδέονται με μια γεωγραφική περιοχή εξασφαλίζοντας δίκαιες αποδόσεις για την ποιότητα των προϊόντων τους, διασφαλίζοντας ομοιόμορφη προστασία των ονομάτων ως δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρέχοντας σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά προστιθέμενης αξίας του προϊόντος στους καταναλωτές», ανέφερε η απόφαση του Δικαστηρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΔΕΚ, η Δανία δεν παραβίασε την υποχρέωσή της βάσει της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας, δηλαδή την αποτυχία να προλάβεει ή να εμποδίσει τους Δανούς παραγωγούς να χρησιμοποιούν ΠΟΠ «φέτα» για να προσδιορίσουν τυρί που δεν συμμορφώνεται με τις ισχύουσες προδιαγραφές προϊόντος.

Αυτή η διευκρίνιση χρησιμεύει για να καθαρίσει τη Δανία από τους ισχυρισμούς της Επιτροπής για αποδυνάμωση της θέσης της ΕΕ στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας του συστήματος ποιότητας της ΕΕ.

 

Οι γεωγραφικές ενδείξεις διπλασιάζουν την αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων

Τα γεωργικά προϊόντα διατροφής και ποτών των οποίων οι ονομασίες προστατεύονται από την ΕΕ ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ) προσφέρουν «σαφές οικονομικό όφελος» για τους παραγωγούς όσον αφορά το μάρκετινγκ και τις αυξημένες πωλήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα (20 Απριλίου).