εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι εργαζόμενοι της υπαίθρου αξίζουν κάλυψη κοινωνικής προστασίας

0 comments
Οι εργαζόμενοι της υπαίθρου αξίζουν κάλυψη κοινωνικής προστασίας

 

 

Η κοινωνική προστασία για τους εργαζόμενους της υπαίθρου «παραμένει όνειρο», σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε στη Γενεύη την Πέμπτη από το Γραφείο Εργατικών Δραστηριοτήτων (ACTRAV), μέρος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ-ILO) του ΟΗΕ.

 

 

 

Σύμφωνα με νέα έκθεση της ΔΟΕ, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων άτυπων, περιστασιακών, προσωρινών και υπεργολαβικών εργαζομένων και μεροκαματιάρηδων που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε γεωργικές φυτείες, όπως περιγράφεται στη μελέτη: «Ελλείμματα αξιοπρεπούς εργασίας μεταξύ των εργαζομένων της υπαίθρου».

 

Παιδική εργασία 

Με βάση 16 περιπτωσιολογικές μελέτες που καλύπτουν 15 χώρες στην Αφρική, την Ασία, την Κεντρική Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν ελλείμματα στις συνθήκες εργασίας σε κάθε τομέα και σε σχέση με κάθε ουσιαστικό στοιχείο που καλύπτεται από το πλαίσιο των Δεικτών της Αξιοπρεπούς Εργασίας της ΔΟΕ.

 

Αποκαλύπτει ότι η παιδική και η καταναγκαστική εργασία καθώς και η δουλεία λόγω χρεών παραμένουν πραγματικότητα για πολλούς παγκοσμίως.

Έως και το 95 τοις εκατό των παιδιών που ασχολούνται με επικίνδυνες εργασίες απασχολούνται στη γεωργία, ιδίως στους τομείς του κακάο, του φοινικέλαιου και του καπνού.

Και η καταναγκαστική εργασία συνδέεται με τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι εξαρτώνται από τους εργοδότες.

«Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι νέοι και εγκατέλειψαν το σχολείο σε νεαρή ηλικία με ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση δεξιοτήτων. Η μετάβαση από την εκπαίδευση στην επικερδή απασχόληση είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, για πολλούς νέους στις αγροτικές περιοχές», δήλωσε στον πρόλογο της έκθεσης η Maria Helena André, Διευθύντρια της ΔΟΕ για το Γραφείο ACTRAV.

 

Εργαζόμενοι φτωχοί 

Περίπου το 80 τοις εκατό των φτωχών του κόσμου ζουν σε αγροτικές περιοχές, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σοβαρά ελλείμματα αξιοπρεπούς εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς ασφάλειας, των χαμηλών αμοιβών, της έλλειψης σταθερότητας και ασφάλειας και υπερβολικών ωρών εργασίας – με τις γυναίκες και τους νέους εργαζόμενους να πλήττονται περισσότερο.

Και οι γυναίκες εκπροσωπούνται δυσανάλογα στις πιο επισφαλείς θέσεις, πρέπει να δεχτούν θέσεις εργασίας με χαμηλές αμοιβές, χαμηλής ειδίκευσης, να υποφέρουν τεράστιες διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων, είναι πιο επιρρεπείς σε παρενόχληση και κακοποίηση στο χώρο εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες εργαζόμενους, αποκαλύπτει η έκθεση.

Η έκθεση περιγράφει επίσης την έκθεση σε χημικές ουσίες ως σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και άλλους κινδύνους για τους γεωργικούς εργάτες, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι της υπαίθρου δραστηριοποιούνται στην άτυπη οικονομία, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που εργάζονται ως μη αμειβόμενες εργαζόμενες στον τομέα της φροντίδας και δεν έχουν πρόσβαση σε άδεια μητρότητας και άλλες βασικές προστασίες», εξήγησε ο αξιωματούχος της ΔΟΕ.

 

Εύρεση λύσεων 

«Οι εργαζόμενοι στις αγροτικές περιοχές έχουν πολλές φιλοδοξίες», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η συνειδητοποίησή τους είναι «μια τεράστια πρόκληση».

Για την αντιμετώπιση αυτών των ελλειμμάτων εργασίας, η έκθεση ACTRAV κάνει μια σειρά από συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της διοίκησης εργασίας στις αγροτικές οικονομίες καθώς και της επισημοποίησης των άτυπων επιχειρήσεων και των ρυθμίσεων απασχόλησης.

Ζητεί επίσης τη βελτίωση της παρουσίας και της ικανότητας στις αγροτικές οικονομίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων οργανώσεων εργαζομένων στη βάση και την επικύρωση και την τήρηση των σχετικών συμβάσεων της ΔΟΕ και άλλων διεθνών προτύπων εργασίας.

Η αξιοπρεπής εργασία συνηγορεί υπέρ της ενσωμάτωσης των αγροτικών οικονομικών τομέων στον επίσημο και θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, επιπλέον της ενίσχυσης της ετοιμότητας για κρίσεις και της κοινωνικής προστασίας στην αγροτική οικονομία.

Τέλος, τονίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και ανάλυση πολιτικής για την καλύτερη κατανόηση και ανταπόκριση στις ανάγκες και τις προσδοκίες των αγροτικών εργαζομένων.

«Οι πολιτικές για την οικονομία, την ανάπτυξη, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία των χωρών πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξες, όπως και τα πλαίσιά τους για μια δίκαιη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία και τα συστήματα πληροφόρησης για την αγορά εργασίας», υπογράμμισε η κ. André.

 

Πηγή: https://news.un.org/en/story/2022/07/1122142?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=3a429924c4-EMAIL_CAMPAIGN_2022_07_08_12_11&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-3a429924c4-107876749