εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βιώσιμη διαχείριση βόσκησης αγελάδων γαλακτοπαραγωγής

0 comments
Βιώσιμη διαχείριση βόσκησης αγελάδων γαλακτοπαραγωγής

 

 

Οι γαλακτοπαραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής βόσκησης σε μικρές περιφραγμένες εκτάσεις για μεγάλα, πυκνά κοπάδια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατροφή ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ζώων για χορτονομή και μειώνοντας τις προσαρμοστικές κινήσεις αναζήτησης τροφής.

 

 

 

Η βελτιωμένη γνώση της βιώσιμης διαχείρισης των λιβαδιών είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση των ανταγωνιστικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων, των μέσων διαβίωσης και των υπηρεσιών οικοσυστήματος.

Τα λιβάδια αποτελούν περίπου το 26% της επιφάνειας της γης και το 80% της γεωργικά παραγωγικής γης. Αυτές οι περιοχές αποτελούν σημαντική πηγή για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των μέσων διαβίωσης. Τα λιβάδια χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφική παραγωγή, που έχει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων παγκοσμίως.

Επιπλέον, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η παγκόσμια ζήτηση για κρέας και γάλα αυξάνεται. Ως εκ τούτου, η γαλακτοβιομηχανία καλείται να αυξήσει την παραγωγικότητα των κοπαδιών. Η πρόσβαση σε ζωοτροφές υψηλής ποιότητας και η βέλτιστη διατροφή κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου καθορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης και την αναπαραγωγική απόδοση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Ωστόσο, τα λιβάδια κινδυνεύουν να μειωθούν από τη μετατροπή τους σε γεωργικές καλλιέργειες και βιομηχανικές χρήσεις. Επομένως, είναι απαραίτητη η βελτιωμένη γνώση της βιώσιμης διαχείρισης των λιβαδιών για την εξισορρόπηση των ανταγωνιστικών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τροφίμων, των μέσων διαβίωσης και των υπηρεσιών οικοσυστήματος.

 

Συστήματα διαχείρισης βόσκησης

 

Τα συστήματα διαχείρισης βόσκησης περιλαμβάνουν όλα τα συστήματα παραγωγής που χρησιμοποιούν τα λιβάδια μέσω της βόσκησης. Αυτά τα συστήματα διαχείρισης έχουν αναπτυχθεί για τον έλεγχο των βοσκοτόπων και οι βοσκήσιμες γαίες για τη διατήρηση και ανάκτηση της δομής και της λειτουργίας του οικοσυστήματος, επιτυγχάνοντας παράλληλα κοινωνικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς στόχους.

 

Οι επιπτώσεις της συνεχούς βόσκησης

 

Η συνεχής βοσκή σε μεγάλες εκτάσεις οδηγεί σε τυχαία βόσκηση τμημάτων της έκτασης αυτής και υποβάθμιση των πόρων σε τοπικές περιοχές. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που βόσκουν σε μεγάλες εκτάσεις συνήθως εμφανίζουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα καθώς χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα προτιμώμενα τμήματα βοσκής και αποφεύγουν ή χρησιμοποιούν ελαφρά άλλα τμήματα.

Η διαδικασία βοσκής με επιλεκτική βοσκή οδηγεί σε αποτελεσματικό ρυθμό αποθήκευσης στα πιό χρησιμοποιούμενα τμήματα. Ωστόσο, τα ελαφρά χρησιμοποιούμενα τμήματα έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό αποθήκευσης, κάτι που είναι ανεπιθύμητο για την περιοχή συνολικά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ξηρασίας στα υπερβόσκοντα τμήματα, η ζωντάνια των φυτών μειώνεται και τα επιθυμητά φυτά πεθαίνουν, γεγονός που επιτρέπει σε λιγότερο επιθυμητά είδη και ζιζάνια να αναπτυχθούν στους άδειους χώρους.

 

Σύστημα εκ περιτροπής βόσκησης

 

Ένα σύστημα εκ περιτροπής βόσκησης περιλαμβάνει εναλλασσόμενες περιόδους χρήσης και ανάπαυσης της βοσκής για την προώθηση της ανάπτυξης της βλάστησης. Σε αυτό το σύστημα, πολλά τμήματα περιφράσσονται για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η ένταση της βόσκησης γαλακτοπαραγωγών αγελάδων σε όλο το λιβάδι.

Σε αυτό το σύστημα βόσκησης, κατά την περίοδο ανάπαυσης, η παραγωγικότητα των λιβαδιών και η επιθυμητή σύνθεση ειδών θα διατηρηθούν. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι η χορτονομή μπορεί να χάσει την πεπτικότητα και τη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών καθώς ωριμάζει κατά τις περιόδους ανάπαυσης.

 

Διαχείριση για το επιθυμητό αποτέλεσμα

 

Η αειφόρος διαχείριση της βόσκησης βασίζεται στην κατανόηση των διαφορετικών χρήσεων γης και των επιπτώσεων περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικολογικών και οικονομικών παραγόντων στη δυναμική του οικοσυστήματος.

Τα ακόλουθα βήματα πρέπει να διασφαλιστούν για την επίτευξη βιώσιμης παραγωγής:

  • Ρύθμιση προγραμματισμένης βόσκησης για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων,
  • Σχεδιάστε επαρκή αναβολή καλλιεργητικής περιόδου για να βελτιώσετε την κατάσταση της περιοχής,
  • Να επιτρέπεται η επαρκής ανάκτηση των λιβαδιών με τη βοσκή των χόρτων και των φυτών για σύντομο χρονικό διάστημα,
  • Ταιριάξτε τη διαθεσιμότητα ζωοτροφών και τους αριθμούς αγελάδων γαλακτοπαραγωγής σε υγρά και ξηρά χρόνια,
  • Έλεγχος της κατανομής των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε λιβάδια και προετοιμασία μιας ουδέτερης περιοχής για βοσκή,
  • Οργάνωση οικονομικού σχεδιασμού για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της εργασίας και την αύξηση της κερδοφορίας,
  • Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε πολλαπλά είδη ζώων.

 

Συμπέρασμα

 

Οι γαλακτοπαραγωγοί πρέπει να κατανοήσουν ότι η εφαρμογή ενός συστήματος εκ περιτροπής βόσκησης σε μικρά τμήματα του λιβαδιού για μεγάλα, πυκνά κοπάδια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατροφή ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ζώων για χορτονομή και μειώνοντας τις προσαρμοστικές κινήσεις αναζήτησης τροφής.

Επιπλέον, η οικονομική βιωσιμότητα των λιβαδιών μπορεί να επηρεαστεί από το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης της περίφραξης πολλών μικρών τμημάτων σε μια εκμετάλλευση.

Ως εκ τούτου, τα συστήματα διαχείρισης βιώσιμης βόσκησης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την επίδραση των μεθόδων διαχείρισης της βόσκησης στην οικολογική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και τη βιολογική βιωσιμότητα.