εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κλιματική αλλαγή: Απαιτείται νέα προσέγγιση για τη μέτρηση των επιπτώσεων στην υγεία των ζώων από τις εκπομπές

0 comments
Κλιματική αλλαγή: Απαιτείται νέα προσέγγιση για τη μέτρηση των επιπτώσεων στην υγεία των ζώων από τις εκπομπές

 

 

Η υγεία των ζώων είναι σημαντική για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις για την αξιολόγηση των επιπτώσεων, ανέφεραν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και οι εταίροι σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 20.07.2022.

 

 

Οι ασθένειες που προσβάλλουν τα ζώα – καθώς και το πόσο ζουν και πόσο παραγωγικά είναι – έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εκπομπές. Ωστόσο, δεν υπάρχει επί του παρόντος τυποποιημένη μέθοδος για τη μέτρηση της προόδου, ώστε η βελτίωση της υγείας των ζώων να μπορεί να συμπεριληφθεί στις εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα.

Οι εταίροι υποστηρίζουν μεγαλύτερες επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων μέτρησης, αναφοράς και επαλήθευσης (MRV).

«Αυτή η έκθεση σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάδειξη της σημασίας της υγείας των ζώων και την καθοδήγηση των χωρών προς μια πολύ πιο λεπτομερή προσέγγιση στην αξιολόγηση του ρόλου της και πώς πρέπει να ενσωματωθεί στις εθνικές δεσμεύσεις για να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η Maria Helena Semedo. Αναπληρωτής Γενική Διευθύντρια του FAO.

 

Η υγεία των ζώων είναι ζωτικής σημασίας

 

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την έκθεση μαζί με την Παγκόσμια Πλατφόρμα Γαλακτοκομικών (Global Dairy Platform), η οποία προωθεί την υπεύθυνη παραγωγή τροφίμων, και την Παγκόσμια Συμμαχία Έρευνας για τα Αγροτικά Αέρια Θερμοκηπίου (Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases).

Ο FAO θεωρεί την υγεία των ζώων ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη κτηνοτροφική παραγωγή. Τα ζωικά προϊόντα δεν αποτελούν μόνο πηγή τροφίμων υψηλής ποιότητας, αλλά αποτελούν επίσης πηγή εισοδήματος για πολλούς μικροκαλλιεργητές και κτηνοτρόφους, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαβίωση και τις οικονομίες πολλών αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο τομέας της κτηνοτροφίας παρέχει ζωτικής σημασίας διατροφή και βιοπορισμό για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Donald Moore, Εκτελεστικός Διευθυντής της Global Dairy Platform.

 

Αντιμετώπιση κρίσιμων κενών

 

Η έκθεση περιγράφει πώς οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία μπορούν να συνεργαστούν για κλιματικές λύσεις και αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας του παγκόσμιου γαλακτοκομικού τομέα για τη μείωση των εκπομπών τα επόμενα 30 χρόνια.

«Αν και αυτή η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα την ευκαιρία για βελτιωμένη υγεία των ζώων να συμβάλει στον μετριασμό του κλίματος, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα κενά δεδομένων και να δημιουργηθεί ικανότητα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως», είπε ο κ. Μουρ.

Η έκθεση δείχνει πώς οι χώρες μπορούν να αναπτύξουν ένα σύστημα MRV σε εθνικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας λεπτομερείς μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

 

Διαχείριση κοπριάς

 

Μια προσέγγιση, γνωστή ως Βαθμίδα 1, επιτρέπει μόνο την εκτίμηση των εκπομπών ανά ζώο με περιφερειακούς μέσους όρους, ενώ η Βαθμίδα 2 εξετάζει συγκεκριμένα συστήματα τοπικής παραγωγής.

Τα δεδομένα για τις ζωοτροφές για διάφορες κατηγορίες ζώων και τα συστήματα διαχείρισης κοπριάς είναι επίσης κρίσιμα, καθώς έχουν ισχυρή επίδραση στους παράγοντες εκπομπών.

Οι συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τη δημιουργία συστήματος συλλογής και συντήρησης δεδομένων, ενώ η ικανότητα των κυβερνήσεων και των εταίρων θα πρέπει να ενισχυθεί στον υπολογισμό των εκπομπών και στον υπολογισμό του αντίκτυπου σε όλη την αλυσίδα αξίας.

 

21.07.2022

https://news.un.org/en/story/2022/07/1123022