εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γενικός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων (GPSR)

0 comments
Γενικός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων (GPSR)

 

 

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν στις 20 Ιουλίου σε εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (GPSR).

 

 

 

Ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών αγοράζει αγαθά και προϊόντα μέσω Διαδικτύου – μια τάση που ενισχύθηκε από την πανδημία Covid-19. Για να συμβαδίσει με τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτήν την τάση, η πρόταση GPSR εκσυγχρονίζει τους κανόνες για τις ηλεκτρονικές αγορές και τους ενημερώνει για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις. Οι αναθεωρημένοι κανόνες για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα της ψηφιακής εποχής πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας.

Τα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλεκτρονικά ή εκτός σύνδεσης, πρέπει να είναι ασφαλή. Υπό το φως των τεχνολογικών εξελίξεων και της αυξανόμενης ψηφιοποίησης της οικονομίας μας, είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε τους ισχύοντες κανόνες ασφάλειας των προϊόντων.» Jaroslav Zajíček, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τσεχίας.

Η πρόταση GPSR μετατρέπει τη γενική οδηγία για την ασφάλεια των προϊόντων από το 2001 σε κανονισμό, καθώς η οδηγία δεν ήταν πλέον κατάλληλη για την αντιμετώπιση των τρεχουσών ψηφιακών και τεχνολογικών προκλήσεων. Η μετατροπή της οδηγίας σε κανονισμό θα εξασφαλίσει ένα υγιές νομικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή και ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Η εντολή του Συμβουλίου

 

Η θέση του Συμβουλίου συνδέει τις προκλήσεις για την ασφάλεια των προϊόντων με τις νέες τεχνολογίες και τις ηλεκτρονικές αγορές. Οι διαδικτυακές αγορές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν τους εμπόρους και το είδος των προϊόντων που προσφέρουν. Σύμφωνα με το GPSR, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ένα ενιαίο σημείο επαφής υπεύθυνο για την ασφάλεια των προϊόντων.

Επιπλέον, το GPSR δημιουργεί ένα καθεστώς εποπτείας της ενιαίας αγοράς που ισχύει για όλα τα προϊόντα και διασφαλίζει ότι οι οικονομικοί φορείς έχουν υπεύθυνο πρόσωπο για όλα τα προϊόντα που πωλούνται online και offline. Βελτιώνει επίσης τους κανόνες για την ανάκληση προϊόντων, για προϊόντα που μιμούνται τρόφιμα και για τα διορθωτικά μέτρα για τους καταναλωτές.

 

Επόμενα βήματα

 

Η σημερινή εντολή έχει εγκριθεί από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου (Coreper), η οποία θα επιτρέψει στην Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κανονισμό για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων
  • Η εντολή του Συμβουλίου για διαπραγματεύσεις σχετικά με έναν κανονισμό για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων [θα προστεθεί αργότερα]

 

Πηγή: General product safety regulation: Council adopts its position – 20.07.2022