εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ανασκόπηση της κατάστασης ως προς την ASF στον κόσμο

0 comments
Ανασκόπηση της κατάστασης ως προς την ASF  στον κόσμο

 

 

Η πολύχρονη παρουσία της ασθένειας σε όλο τον κόσμο πλέον σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά. Κάποια από αυτά είναι η μετάδοση από τους αγριόχοιρους, η μεγάλη πυκνότητα των χοίρων μέσα στα χοιροστάσια για λόγους χαμηλότερου κόστους/υψηλότερου κέρδους καθώς και η μετάδοση μέσω των ζωοτροφών, ενώ η υγιεινή μέσα στις μονάδες σίγουρα ευθύνεται – ο συνωστισμός επιδεινώνει την κατάσταση.

 

 

 

  1. Επεκτείνεται η ευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ASF

Η εκστρατεία πρόληψης της ΑΠΧ επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου της χοιροτροφίας της ΕΕ και το ευρύτερο κοινό.

Με τους πληθυσμούς άγριων και κατοικίδιων χοίρων στην Ευρώπη να βρίσκονται υπό συνεχή απειλή από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF), ο οργανισμός υγείας των ζώων της περιοχής ξεκίνησε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ασθένεια. Τα τελευταία κρούσματα ASF περιλαμβάνουν δύο εμπορικές φάρμες στη Ρωσία, ενώ 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει νέα κρούσματα σε αγριόχοιρους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Κάτω από το πανό «Σταματήστε την αφρικανική πανώλη των χοίρων», μια εκστρατεία για τον έλεγχο της νόσου στην Ευρώπη ξεκινάει για τρίτη συνεχή χρονιά.

Το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, καλύπτει επί του παρόντος 18 χώρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Αυτές είναι η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, το Κοσσυφοπέδιο, η Λετονία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών της εκστρατείας είναι ότι περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση για την ΑΠΧ μέσω διαφόρων ομάδων που εκπροσωπούν αγρότες, κυνηγούς και κτηνιάτρους.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της EFSA Bernhard Url, η ASF συνεχίζει να εξαπλώνεται με ρυθμό που περιγράφεται ως «ανησυχητικός». 

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν περιορίζεται στον αγριόχοιρο στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που αποτελεί σημαντική απειλή για τους χοίρους, τους αγρότες και τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας μαζί.

Ως αποτέλεσμα αποφασιστικής τοπικής δράσης και ανταλλαγής πληροφοριών, η EFSA αναφέρει ότι η ΑΠΧ έχει εξαλειφθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ωστόσο, ο διευθυντής της ΓΔ SANTE Bernard Van Goethem τόνισε τη σημασία της διατήρησης της επαγρύπνησης για ενδείξεις ότι η ασθένεια εξαπλώνεται περαιτέρω.

Μέχρι στιγμής φέτος, 12 ευρωπαϊκά κράτη έχουν πλέον καταγράψει επίσημα ένα ή περισσότερα κρούσματα ΑΠΧ μέσω αυτού του συστήματος.

Για σύγκριση, 11 ευρωπαϊκά κράτη κατέγραψαν συνολικά 1.874 κρούσματα ΑΠΧ στην ΕΚ για ολόκληρο το 2021.

Τα περισσότερα κρούσματα το 2022 κατέγραψε η Ρουμανία με 187. Επίσης επιβεβαίωσαν περαιτέρω κρούσματα στην ΕΚ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η Λιθουανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Μολδαβία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουκρανία.

 

Περαιτέρω κρούσματα στην Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη-Ρωσία

 

Το σύστημα της ΕΕ δεν καλύπτει την κατάσταση της νόσου στη Ρωσία. Ωστόσο, πρόσφατες επίσημες αναφορές από τη χώρα αυτή δείχνουν μια ξαφνική ταχεία εξάπλωση του ιού ASF στις δυτικές περιοχές της. 

Με βάση αναφορές που υποβλήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), νέα κρούσματα ΑΠΧ εντοπίστηκαν σε εννέα διαφορετικές περιοχές της Ρωσίας τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με πρόσφατες ειδοποιήσεις στο WOAH, τα τελευταία κρούσματα στη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία αφορούσαν μικρά χοιροστάσια περιφερειακά.

Στη Μολδαβία, οι κτηνιατρικές αρχές δήλωσαν στον WOAH ότι η ASF έχει τεθεί υπό έλεγχο επιλυθεί σε περιοχές της Μολδαβίας και της Ρωσίας.

 

Το σύνολο των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους στην Ευρώπη ξεπερνά τα 4.800

 

Μέχρι στιγμής φέτος, 4.841 κρούσματα ASF μεταξύ αγριόχοιρων έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με το σύστημα κοινοποίησης της ΕΚ (από τις 5 Αυγούστου). Καταγράφηκαν ένα ή περισσότερα κρούσματα το 2022 σε 14 από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

 

  1. Ο ιός ASF εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική

 

Για πρώτη φορά, ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκε στην επαρχία KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής. Τους τελευταίους δύο μήνες, νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) επιβεβαιώθηκαν επίσημα σε πέντε από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Μεταξύ εκείνων των επαρχιών που αναφέρουν πρόσφατα κρούσματα είναι — για πρώτη φορά — το KwaZulu-Natal.

Εν τω μεταξύ, στα νοτιοδυτικά της Νότιας Αφρικής στο Δυτικό Ακρωτήριο, η ασθένεια επιβεβαιώθηκε σε τρεις ακόμη τοποθεσίες τον Ιούνιο.

 

Η Ζάμπια απαγορεύει τις πωλήσεις χοιρινού κρέατος στην πόλη

Για 14 ημέρες, ξεκινώντας από τα τέλη Ιουλίου, οι πωλήσεις χοιρινού κρέατος απαγορεύτηκαν από τα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία του Livingstone σε αυτό το κράτος της Ανατολικής Αφρικής.

Σύμφωνα με την Daily Mail της Ζάμπια, αυτή η κίνηση ήρθε μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας της ASF στην πόλη και είχε στόχο να σταματήσει την εξάπλωση του ιού.

 

Το κράτος της Νιγηρίας λαμβάνει μέτρα για να κρατήσει έξω το ASF

 

Μια νέα ομάδα έχει συσταθεί στην πολιτεία του Λάγος για να πολεμήσει την ASF. Ένα βελτιωμένο σχέδιο επιτήρησης ASF πρόκειται να εφαρμοστεί για να βελτιωθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους χοιροτρόφους, σύμφωνα με την κρατική επίτροπο γεωργίας.

Τον Ιούνιο, αναφέρθηκε ότι αυξάνονται οι απώλειες χοίρων που σχετίζονται με την ASF στην κεντρική πολιτεία του Οροπέδιο.

 

  1. Ενημέρωση για την παρουσία ASF στην περιοχή της Καραϊβικής

 

Από τη δεκαετία του 1980, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή ήταν απαλλαγμένες από ASF μέχρι πέρυσι. Αυτά τα δύο έθνη βρίσκονται στο νησί Hispaniola των Μεγάλων Αντιλλών.

Ενώ καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει καταγράψει πρόσφατα νέα κρούσματα της νόσου στον WOAH, άλλες πολιτείες της περιοχής παραμένουν σε επιφυλακή.

Μεταξύ των ενεργειών που έγιναν για τη βελτίωση των ελέγχων ασθενειών ήταν ένα νέο διαδικτυακό μάθημα για τη διάδοση της ευαισθητοποίησης για την ασθένεια στην Καραϊβική.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε ότι θέτει τις πληροφορίες διαθέσιμες στο κτηνιατρικό προσωπικό της περιοχής. Τα θέματα που καλύπτονταν περιελάμβαναν τη διάγνωση της νόσου, τις διαδικασίες έρευνας και τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας. 

Λόγω του υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού ASF, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δομινικανή Δημοκρατία εξέδωσε προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες την περασμένη εβδομάδα να μην φέρουν προϊόντα Δομινικανού χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, οι ταξιδιώτες που επιχειρούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ με προϊόντα χοιρινού κρέατος που προέρχονται από τη Δομινικανή Δημοκρατία θα υπόκεινται σε πρόστιμο 300 $.

Το δελτίο, που εκδόθηκε στις 8 Αυγούστου, αναφέρει:

Η προειδοποίηση εκδόθηκε λόγω της παρουσίας αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η ASF επιβεβαιώθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2021.

 

  1. Οι αγρότες των Φιλιππίνων προειδοποιούν για απειλή ASF από εισαγόμενες ζωοτροφές

 

Επικαλούμενοι τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), οι εκπρόσωποι της χοιροτροφίας στις Φιλιππίνες αντιτίθενται στη χαλάρωση των περιορισμών στην εισαγωγή επεξεργασμένης ζωικής πρωτεΐνης χοίρων για υδρόβιες ζωοτροφές.

Στις Φιλιππίνες, οι γεωργικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια πρόσφατη κίνηση της κυβέρνησης για χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές συστατικών ζωοτροφών.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ενέκρινε το εισερχόμενο εμπόριο επεξεργασμένων ζωικών πρωτεϊνών (PAP) για συμπερίληψη στις ιχθυοτροφές. Το Business World Online αναφέρει ότι η πηγή αυτών των συστατικών περιλαμβάνει χώρες που επηρεάζονται από ASF. Τον Μάρτιο, τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση αυτών των προϊόντων.

Από τότε που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά ASF στους χοίρους της χώρας το 2019, περισσότερα από τρία εκατομμύρια γουρούνια έχουν προσβληθεί λόγω θνησιμότητας ή θανάτωσης, σύμφωνα με μια κτηνοτροφική ένωση. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες ιδιοκτήτες γουρουνιών στις Φιλιππίνες έχουν χάσει τα προς το ζην. Οι αρμόδιες αρχές έχουν δηλώσει, ότι ο ιός ASF μπορεί να μεταδοθεί στις ζωοτροφές και αυτό απειλεί την ανάκαμψη του τομέα.

Αντίθετα, η χαλάρωση των περιορισμών στις εισαγωγές θα μπορούσε να δώσει μια πολύ αναγκαία ώθηση στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, σύμφωνα με την ένωση του κλάδου. Θα αυξήσει επίσης την πρόσβαση σε προσιτή πρωτεΐνη από τον πληθυσμό των Φιλιππίνων.

 

Κατάσταση ASF στις Φιλιππίνες

 

Περίπου στις αρχές Αυγούστου, περίπου 100 χοίροι θανατώθηκαν λόγω ASF στη Νοράλα, ανέφερε το Φιλιππινικό Πρακτορείο Ειδήσεων (PNA). Ενώ όλα τα γουρούνια σε απόσταση 500 μέτρων από μια επιβεβαιωμένη εστία θανατώνονται, ο δήμαρχος της πόλης αναζητούσε πηγές οικονομικής αποζημίωσης για τους πληγέντες ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με το PNA, τρεις περιοχές των Φιλιππίνων έχουν παραμείνει απαλλαγμένες από ΑΠΧ από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά η ασθένεια στη χώρα το 2019.

Μετά από προηγούμενα κρούσματα και μια περίοδο εκκένωσης των μονάδων και απολύμανσης των κτιρίων, η εκτροφή γουρουνιών επιτρέπεται να συνεχίσει με ελεγχόμενο τρόπο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρει το PNA, περίπου 250 πρώην ιδιοκτήτες στο Central Luzon έλαβαν ο καθένας από τρία νεαρά γουρούνια, μαζί με βασικές ζωοτροφές. Αυτά τα ζώα θα παρακολουθούνται στενά καθώς χρησιμεύουν ως φρουροί σε περίπτωση οποιουδήποτε παρατεταμένου κινδύνου ασθένειας. Οι αποδέκτες προειδοποιήθηκαν να μην ταΐζουν τους χοίρους τους με υπολείμματα τροφών, τα οποία ενέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της ASF.

 

  1. Στην Ασία

 

Εντοπίστηκε ASF στη 10η Πολιτεία της Ινδίας

 

Στα τέλη Ιουλίου, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού ASF στο Uttar Pradesh. Βρίσκεται στη βόρεια Ινδία, αυτή η πολιτεία συνορεύει με το Uttarakhand και το Bihar, όπου έχουν επίσης εντοπιστεί πρόσφατα κρούσματα ASF. Αυτό ανεβάζει σε 10 τον αριθμό των ινδικών περιοχών όπου έχει ξεσπάσει η ασθένεια φέτος.

Σε απάντηση στην επιβεβαίωση της μόλυνσης μετά τον θάνατο 20 ζώων, όλες οι αγορές χοίρων και χοιρινού κρέατος στην περιοχή Bareilly απαγορεύτηκαν, ανέφεραν οι Hindustan Times.

Εν τω μεταξύ, η πολιτειακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας χοίρων από αγρότες της περιοχής σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την αγορά και την τιμή του χοιρινού κρέατος. Ο χρόνος για μια τέτοια κίνηση είναι καθοριστικός καθώς το φεστιβάλ συγκομιδής Onam που γιορτάζεται στην Κεράλα ξεκινά στα τέλη αυτού του μήνα.

Φέτος, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ινδία ανέφεραν περιπτώσεις ASF στη βορειοανατολική ινδική πολιτεία Sikkim. Την περασμένη εβδομάδα, οι λεπτομέρειες αυτών των εστιών κοινοποιήθηκαν επίσημα από την εθνική κτηνιατρική αρχή στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, κρούσματα ASF εμφανίστηκαν σε 11 χοιροστάσια στην περιφέρεια σε διάφορα μέρη της πολιτείας.

 

Κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους σε Νεπάλ και Ταϊλάνδη

 

Στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, ASF εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Nakhon Ratchasima. Επηρεάστηκε ένα χοιροστάσιο 40 γουρουνιών στην επαρχία στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία κοινοποίηση στον WOAH.

Από τα πρώτα κρούσματα της χώρας τον Νοέμβριο του 2021, έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε 32 από τις 76 επαρχίες και στις έξι περιφέρειες. Σε αυτές αφορούσαν περίπου 2.900 χοίρους, όλοι σε κοπάδια χωριών, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές.

Στην κεντρική περιοχή του Νεπάλ, η παρουσία του ιού ASF επιβεβαιώθηκε σε ένα μικρό αγρόκτημα στην επαρχία Μπαγμάτι στα τέλη Ιουλίου. Με βάση τις ειδοποιήσεις του WOAH, αυτό οδήγησε τα συνολικά κρούσματα του έθνους από τον Μάρτιο στις 17. Επηρεάστηκαν άμεσα 6.543 χοίροι.

 

Ενημέρωση για την ASF στην Ινδονησία, Βιετνάμ

 

Περίπου 122.000 χοίροι έχουν πεθάνει από ASF στην ανατολική Nusa Tenggara της Ινδονησίας.

Σε αυτή την επαρχία στα ανατολικά της χώρας, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε 22 περιοχές και πόλεις, ανέφερε το Antara News στα τέλη Ιουλίου. Εκτός από τη θνησιμότητα, οι ιδιοκτήτες χοίρων έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.Σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματικό κτηνοτροφίας, η επαρχιακή κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για τον έλεγχο της ASF. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αναπτύχθηκε από ένα κοινό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Αυστραλίας και της Ινδονησίας. Αυτό επικεντρώθηκε στη σημασία της υγιεινής της φάρμας και της πρόσθετης φροντίδας στις μετακινήσεις των χοίρων. Η μεταφορά των ζώων εκτός επαρχίας έχει απαγορευτεί.

Από τον Ιούλιο, δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους χοίρων, είπε ο αξιωματούχος.

Στο Βιετνάμ, η ASF έχει ανιχνευθεί σε 14 επαρχίες μέχρι στιγμής φέτος. Αυτό σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (από τις 24 Ιουλίου).

 

Κατάσταση ASF αλλού στην Ασία

 

Κατά την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου, οκτώ άγριοι χοίροι βρέθηκαν θετικοί στον ιό ASF στη Δυτική Μαλαισία. Σύμφωνα με αυτήν την τελευταία αναφορά στο WOAH από αυτήν την περιοχή, τα ζώα βρέθηκαν σε επτά τοποθεσίες.

Ενώ μια πρόσφατη ειδοποίηση του WOAH αναφέρει ότι δεν υπήρξαν νέα κρούσματα ASF στην πολιτεία Sabah στην Ανατολική Μαλαισία, η The Borneo Post αναφέρει υποψίες για τη νόσο σε ένα αγρόκτημα. Βρίσκεται στην περιοχή Serian της γειτονικής Sarawak. Ο αρμόδιος τοπικός υπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση της ASF στην περιοχή είναι υπό έλεγχο.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ΑΣΦ στον πληθυσμό αγριόχοιρων της Νότιας Κορέας ανέρχεται σε 2.652, σύμφωνα με το Pig People (από τις 8 Αυγούστου). Πρόκειται για αύξηση κατά τέσσερις από την προηγούμενη ενημέρωση με ημερομηνία 22 Ιουλίου. Η ασθένεια επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2019.

 

Στο Χονγκ Κονγκ, η κατάσταση του ASF έχει αναφερθεί ως «υπό έλεγχο». Η κτηνιατρική αρχή της επικράτειας έκανε αυτή τη δήλωση στο WOAH μετά την ανίχνευση ASF σε έναν αγριόχοιρο στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν έχουν σημειωθεί άλλα κρούσματα από τότε. Ωστόσο, η παρακολούθηση της θνησιμότητας των άγριων χοίρων στο Χονγκ Κονγκ από το τμήμα γεωργίας πρόκειται να συνεχιστεί.