εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πώς επηρέασε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τον τομέα των ζωοτροφών της;

0 comments
Πώς επηρέασε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τον τομέα των ζωοτροφών της;

 

 

Η ρωσική παραγωγή ζωοτροφών θα μειωθεί ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

 

 

Η ρωσική παραγωγή ζωοτροφών αυξανόταν σταθερά για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά καθώς ξετυλίγεται η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το μέλλον επιφυλάσσει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις για τις επιχειρήσεις ζωοτροφών της χώρας.

Το 2021, η Ρωσία παρήγαγε 31,9 εκατομμύρια τόνους ζωοτροφών, 3,6% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εκτιμά η Ένωση Ρωσικών Παραγωγών Ζωοτροφών. Την τελευταία δεκαετία, οι ρωσικές εταιρείες ζωοτροφών πρόσθεσαν 9 εκατομμύρια τόνους σε παραγωγική ικανότητα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στο εμπάργκο τροφίμων του 2014 και μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία αντικατάστασης εισαγωγών που ξεκίνησε η κυβέρνηση στις αγορές πουλερικών, χοιρινού και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ανάπτυξη αναμενόταν να συνεχιστεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. Το 2020, η Ένωση Παραγωγών Ζωοτροφών προέβλεψε ότι έως το 2025, η ρωσική παραγωγή ζωοτροφών θα έφτανε τους 40 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Τώρα, αυτός ο αριθμός φαίνεται απρόσιτος, καθώς η κτηνοτροφική βιομηχανία προετοιμάζεται για μια τέλεια καταιγίδα και μια πιθανή πτώση της παραγωγής.

 

Οι εξαγωγικές προοπτικές παρεμποδίζονται

 

Από το 2014, ξεκίνησαν νέα έργα στη ρωσική κτηνοτροφία, εστιάζοντας κυρίως στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, καθώς η χώρα απογαλακτιζόταν από τις ευρωπαϊκές εισαγωγές. Ωστόσο, καθώς η προσπάθεια αντικατάστασης των εισαγωγών είχε εξαντληθεί, πέρυσι η ρωσική παραγωγή πουλερικών δεν παρουσίασε αύξηση της παραγωγής για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η εικόνα είναι παρόμοια στη βιομηχανία χοίρων όπου, παρά την ελαφρά αύξηση της παραγωγής πέρυσι, η Ρωσική Ένωση Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος (RUPP) προειδοποίησε για μια οξεία υπερπροσφορά που ωθεί την κερδοφορία πολλών αγροτών κάτω από το νεκρό σημείο.

Για να εξασφαλίσουν περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής, οι επιχειρήσεις κρέατος έβαλαν το βλέμμα τους στις εξαγωγές, αλλά η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας έχει θέσει αυτά τα σχέδια σε κίνδυνο. Όπως εξήγησε ο Yuri Kovalev, πρόεδρος της RUPP, φέτος η Ρωσία θα μπορούσε να δει επιπλέον 100.000 τόνους χοιρινού κρέατος να προσγειώνονται στην εσωτερική αγορά λόγω της πτώσης των εξαγωγών. Για παράδειγμα, οι ρωσικές εξαγωγές χοιρινού κρέατος ανήλθαν σε 124.000 τόνους το 2021.

Ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση αρκετοί παράγοντες. Η ρωσική οικονομία πλήττεται από μια πλήρη κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς οι μεγαλύτεροι θαλάσσιοι μεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των Maersk και MSK, αποσύρθηκαν από τη χώρα, αφήνοντάς την με έντονη έλλειψη χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων και στόλου θαλάσσιων μεταφορών. Ως αποτέλεσμα, οι δασμοί των logistics εκτινάχθηκαν στα ύψη και, σε συνδυασμό με τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τα ζητήματα φήμης, κατέστησαν τις εξαγωγές ρωσικών ζώων πολύ λιγότερο ελκυστικές στην παγκόσμια αγορά.

«Οι τιμές μας έχουν γίνει μη ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά», είπε ο Kovalev, και αυτό απειλεί να θέσει εκτός λειτουργίας τις παλιές χοιροτροφικές μονάδες με υψηλό κόστος παραγωγής.

Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζουν και οι μεγαλύτεροι ρωσικοί παραγωγοί κρέατος. Στις 20 Μαΐου, η ρωσική γεωργική εκμετάλλευση RusAgro εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι, λόγω των χαμηλών τιμών, κάποιο μερίδιο των χοιροτρόφων πουλά χοιρινό κρέας με ζημία. Ο μεγαλύτερος ρωσικός παραγωγός κρέατος Miratorg, με τη σειρά του, ανέφερε ότι, από τις αρχές του 2022, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος μειώθηκαν κατά 50%, ενώ οι τιμές στην εσωτερική αγορά προκάλεσαν επίσης ανησυχίες.

«Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, φαίνεται πιθανή μια πτώση στην απόδοση παραγωγής [στη ρωσική χοιροτροφική βιομηχανία]», δήλωσε ο Miratorg.

 

Η βιομηχανία ζωοτροφών της Ρωσίας αισθάνεται το βάρος των δυτικών κυρώσεων.

 

Άλλα τμήματα του ζωικού κεφαλαίου βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Η ρωσική παραγωγή βοείου κρέατος θα μπορούσε να συρρικνωθεί λόγω έλλειψης εγχώριας ζήτησης, δήλωσε ο Roman Koskyuk, γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Βοδινού, εξηγώντας ότι οι ευκαιρίες εξαγωγής παραμένουν περιορισμένες ενώ η πτώση της αγοραστικής δύναμης ωθεί τον ρωσικό πληθυσμό να στραφεί σε φθηνότερες πηγές πρωτεΐνης.

Η έλλειψη ζήτησης αναφέρεται επίσης ως βασική πρόκληση στη βιομηχανία πουλερικών, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων αντικαθιστά το κοτόπουλο με εξαιρετικά φθηνό χοιρινό κρέας στο τραπέζι τους.