εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ταϊλανδοί ερευνητές κοτόπουλου αντικαθιστούν τα αντιβιοτικά με κάνναβη

0 comments
Ταϊλανδοί ερευνητές κοτόπουλου αντικαθιστούν τα αντιβιοτικά με κάνναβη

 

 

Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής, αλλά το γιατί και πώς  λειτουργεί όλο αυτό είναι ακόμα άγνωστο.

 

 

 

Ερευνητές στο Τμήμα Επιστημών Ζώων και Υδάτινων Επιστημών του Πανεπιστημίου Τσιάνγκ Μάι στη βόρεια Ταϊλάνδη εισήγαγαν τη μαριχουάνα εναλλακτικά αντί των αντιβιοτικών στη διατροφή των κοτόπουλων ελεύθερης βοσκής.

Η χρήση αντιβιοτικών σε πουλερικά και άλλα ζώα τελεί υπό αμφισβήτηση και περαιτέρω έλεγχο λόγω της αυξανόμενης αντοχής στα αντιβιοτικά και των ανησυχιών των καταναλωτών. Η αντίσταση, όταν τα βακτήρια αναπτύσσουν την ικανότητα να νικούν τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώσουν, μπορεί να καταστρέψει τους πληθυσμούς των πουλερικών και να επηρεάσει το εισόδημα των αγροτών.

Επιπλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός παραγωγών πουλερικών δεσμεύονται να εκτρέφουν πτηνά χωρίς αντιβιοτικά ως απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες και ολόκληρη η βιομηχανία αναζητά εναλλακτικές λύσεις χωρίς φάρμακα που ενισχύουν την υγεία των πτηνών.

 

Ανάπτυξη GanjaChicken

 

Το πείραμα, αν και είναι ακόμη στα πρώτα του στάδια, αποδίδει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, δήλωσε στο Business Insider ο Chompunut Lumsangkul, επίκουρος καθηγητής που ηγείται της μελέτης.

Λιγότερο από το 10% από τα 1.000 κοτόπουλα στο πείραμα έχουν πεθάνει από την έναρξη της έρευνας τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου το ίδιο με αυτό που ήταν πριν από το πείραμα. Επιπλέον, τα κοτόπουλα με συμπλήρωμα κάνναβης παρουσίασαν λιγότερα περιστατικά βρογχίτιδας των πτηνών.

Στα πτηνά δόθηκε κάνναβη στην τροφή ή στο νερό τους – μερικές φορές σε διπλάσιο επίπεδο THC από αυτό που είναι νόμιμο για τους ανθρώπους. Η THC είναι η δραστική ουσία της κάνναβης που μπορεί να προκαλέσει υψηλή ανάπτυξη και ανοσία.

Αν και ο Lumsangkul παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει αν τα πουλιά άρχισαν να αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της ειδικής τροφής, σημείωσε ότι τα κοτόπουλα παρουσίαζαν φυσικές συμπεριφορές ανά πάσα στιγμή.

Οι καταναλωτές στην Ταϊλάνδη είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για το τελικό βιολογικό προϊόν κοτόπουλου χωρίς αντιβιοτικά – με το όνομα «GanjaChicken» – σύμφωνα με τον Lumsangkul.

«Οι καταναλωτές στην Ταϊλάνδη έχουν δώσει προσοχή σε αυτό επειδή η ζήτηση για κοτόπουλα αυξάνεται και πολλοί αγρότες πρέπει να χρησιμοποιούν αντιβιοτικά. Έτσι, ορισμένοι καταναλωτές θέλουν να βρουν ένα πιο ασφαλές προϊόν», είπε.

 

Μπορεί η κάνναβη να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά;

 

Το γιατί το πειραματικό κοπάδι κοτόπουλων που τρέφονται με κάνναβη παραμένει υγιές εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο και ο τύπος αυτός ζωοτροφής δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε πτηνά που έχουν προσβληθεί από γρίπη των πτηνών ή άλλες ασθένειες, παραδέχεται ο Lumsangkul.

Ωστόσο, οι βιοδραστικές ενώσεις της μαριχουάνας, γνωστές ως κανναβινοειδή, θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο, προάγοντας τη μεταβολική δραστηριότητα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του πτηνού.

Πηγή: Thai chicken researchers replace antibiotics with cannabis

https://www.wattagnet.com/blogs/51-poultry-tech-trends/post/45398-thai-chicken-researchers-replace-antibiotics-with-cannabis