εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Επισκόπηση για τις Ζωικές Πρωτεϊνες για το 2022

0 comments
Παγκόσμια Επισκόπηση για τις Ζωικές Πρωτεϊνες για το 2022

 

Συνεχής ανάπτυξη της ζωικής πρωτεΐνης αναμένεται να σημειωθεί φέτος, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, με ανάπτυξη στις αγορές χοιρινού κρέατος, πουλερικών και υδατοκαλλιέργειας σε ολόκληρη τη Βραζιλία, τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.

 

 

Η ζήτηση και οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, αλλά θα υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις που δημιουργούνται από τις υψηλότερες τιμές εργασίας, ναύλων και ενέργειας, σύμφωνα με ειδικούς της Rabobank.

Ο Justin Sherrard, εμπειρογνώμονας στις ζωικές πρωτεΐνες, δήλωσε, ότι υπήρχαν 5 πράγματα που είχαν κατηγοριοποιήσει την αγορά ζωικής πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια του 2021:

 

  1. Υπηρεσία Τροφίμων – η σημασία της συνέχειας υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19.
  2. Βιοασφάλεια – πώς η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η γρίπη των πτηνών και η άτυπη ΣΕΒ σε διάφορα μέρη του πλανήτη συνέχισαν να επηρεάζουν την παραγωγή και το εμπόριο.
  3. Εμπόριο – Διαταραχές με κλείσιμο λιμανιών λόγω Covid-19.
  4. Βιωσιμότητα – αυτή τη χρονιά διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών και η COP-26 με κινητήρια έμφαση στη μείωση των εκπομπών έως το 2030 και στη βιομηχανία ζωικών πρωτεϊνών να ανταποκρίνεται με δομημένο τρόπο, π.χ. το Στρογγυλό Τραπέζι σχετικά με τη βιωσιμότητα της παραγωγής βόειου κρέατος.
  5. Τιμή – με μερικές εξαιρέσεις, υψηλές τιμές είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του 2021.

 

Σχετικά με το τρέχον έτος, ο Sherrard είπε ότι το πιο σημαντικό πράγμα ήταν πώς να διαχειριστούμε τις πιέσεις κόστους σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού με πληθωρισμό σε δύο τομείς – τι και πώς θα μπορούσε να μετακυλίεται και τι πρέπει να συγκρατηθεί από την άποψη του κόστους εισροών.

 

Τα 3 πιο σημαντικά είναι: 

  1. Εργασία – Ένα διαρκές διαρθρωτικό ζήτημα.
  2. Ναύλοι – Οι πιέσεις στο κόστος κατά το 2021 ήταν υψηλές και κοιτάζοντας το 2022 θα είναι επίσης πραγματικά δύσκολο.
  3. Ενέργεια – Οι τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο αυξάνονται.

 

Άλλα ζητήματα περιελάμβαναν την αφρικανική πανώλη των χοίρων –πολύ σημαντική όσον αφορά την παραγωγή και την κατανάλωση– και τη βιωσιμότητα. Η κλιματική βιωσιμότητα θα είναι ένα ζήτημα για αρκετά χρόνια και όχι μόνο για το 2022.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, ο Sherrard είπε ότι οι ζωικές πρωτεΐνες και οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν είναι άγνωστα ζητήματα και ούτε μπορούν να αμφισβητηθούν: «Έχουμε δει πολλά στο παρελθόν και θα δούμε πολλά περισσότερα στο μέλλον. Αυτά θα αρχίσουν να δοκιμάζουν τις ικανότητές μας – πόσο καλά διαβάζουμε την αγορά, πόσο καλές είναι οι σχέσεις μας με τους προμηθευτές και τους πελάτες μας και πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα ζητήματα.

Ο Angus Gidley-Baird, ανώτερος αναλυτής ζωικής πρωτεΐνης της Rabobank, είπε ότι το κόστος εργασίας στην Αυστραλία συνέχισε να αποτελεί πρόβλημα, αλλά τα ναύλα ήταν ίσως ένα πολύ μεγάλο ζήτημα λόγω του μεγάλου αριθμού εξαγωγών. Το κόστος των εμπορευματοκιβωτίων ήταν 50% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι. Οι χρόνοι ταξιδιού αποδεικνύονταν επίσης προβληματικοί.

Η Genevieve Steven, αναλύτρια γεωργίας της Rabobank, είπε ότι η βιωσιμότητα είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές. Εταιρείες όπως η Nestle, η Danone και η Tyson Foods είχαν δεσμευτεί για στόχους καθαρού μηδενικού άνθρακα και αυτό σίγουρα θα είχε αντίκτυπο το 2022 καθώς αναπτύχθηκαν παγκόσμια πλαίσια.

 

Αύξηση της παραγωγής 

Ο Sherrard είπε ότι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές θα είναι η συνέχιση της ανάκτησης του αριθμού των χοίρων και της ανάκτησης των ποσοτήτων χοιρινού κρέατος στην Κίνα, αν και δεν είναι της ίδιας φύσης με την ανάπτυξη των 10 εκατομμυρίων τόνων που παρατηρήθηκε το 2021. Αυτό θα επιβραδύνει αλλά θα είναι ο μεγαλύτερος μοχλός αλλαγής σε όλες τις περιοχές και είδη.

Η ανάπτυξη του κλάδου των πουλερικών θα συνεχιστεί σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε, και η υδατοκαλλιέργεια αναμένεται επίσης για άλλη μια καλή χρονιά. Ωστόσο, θα υπάρξει συρρίκνωση της αγοράς του βοείου κρέατος ως προς τη διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές το 2022 κατά περίπου 1 εκατομμύριο τόνους.

Σχολιάζοντας την αγορά των ΗΠΑ, η Sherrard είπε ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη όσον αφορά την παραγωγή θα σημειωθεί στον τομέα των πουλερικών λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών και ενός ισχυρότερου τομέα υπηρεσιών τροφίμων καθώς η χώρα απομακρύνεται από τους περιορισμούς της Covid.

Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι η αγορά βοείου κρέατος, με τον αριθμό των ζώων να μειώνεται το 2022, με τον αριθμό των σφαγών αγελάδων να έχει ήδη μειωθεί, γεγονός που μπορεί να ανοίξει ορισμένες εξαγωγές από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ένας άλλος παράγοντας που ίσως επηρεάσει τις αγορές είναι αυτός του εργαστηριακού κρέατος, που μεταμορφώνει την παραγωγή τροφίμων. Πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη αγορά που συνεχίζει να λαμβάνει οικονομική υποστήριξη.

 

Πηγή: https://www.poultryworld.net/Meat/Articles/2022/1/Global-Animal-Protein-Outlook-for-2022-842127E/

 

Μετάφραση-Επιμέλεια

Καίτη Μυλωνά,

Κτηνίατρος

mylonakaiti@gmail.com

www.farmanews.gr