εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπόριο αγροτικών προϊόντων ΗΠΑ-Αφρικής – Ο ρόλος της Ευρώπης

0 comments
Εμπόριο αγροτικών προϊόντων ΗΠΑ-Αφρικής – Ο ρόλος της Ευρώπης

 

 

Οι σημερινοί εμπορικοί εταίροι της Αφρικής και τα πρότυπά τους παρουσιάζουν προκλήσεις και η Αφρική είναι μια περιοχή που παρουσιάζει εμπορικές ευκαιρίες για τη βιομηχανία αγροδιατροφής των ΗΠΑ.

 

 

Ο Dan Whitley, διαχειριστής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), λέει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να οικοδομηθούν καλύτερες εμπορικές σχέσεις.

«Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε οικονομικές γέφυρες και σχέσεις με την Αφρική, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε περισσότερα προϊόντα», είπε ο Whitley μιλώντας στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Γραφείων στις 9 Ιανουαρίου 2022.

Με έναν ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό και τη μεσαία τάξη να αυξάνεται σε άνευ προηγουμένου επίπεδο, η αγοραστική δύναμη της Αφρικής ενισχύεται και οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να επωφεληθούν από αυτή την αυξημένη αγοραστική δύναμη, είπε ο Whitley.

 

Ανταγωνισμός από την Ευρώπη

Ο Whitley είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις ΗΠΑ να εξάγουν πολλά γεωργικά αγαθά στην Αφρική είναι ότι έχουν ισχυρότερες σχέσεις με άλλες περιφερειακές οικονομίες και συγκεκριμένα με την Ευρώπη, λόγω κυρίως του αποικιακού παρελθόντος. Προφανώς, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σύνδεση με πολλές αφρικανικές χώρες, επομένως η Ευρώπη είναι πρωταρχικός εμπορικός εταίρος με την Αφρική, δήλωσε ο Whitley.

Αυτές οι σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη προκαλούν ορισμένα προβλήματα στις εξαγωγές των ΗΠΑ, επειδή η βιομηχανία αγροδιατροφής των ΗΠΑ δεν είναι πάντα ευθυγραμμισμένη με την Ευρώπη σε όρους εμπορίου, όπως η επιστήμη, η τεχνολογία και η καλή διαβίωση των ζώων. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις. Εξαιτίας αυτού, οι Αφρικανοί εισαγωγείς έχουν παρόμοιες πεποιθήσεις με την Ευρώπη.

 

Άλλοι ανταγωνιστές

Εκτός από τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό για το εμπόριο με την Αφρική από τη Βραζιλία, την Κίνα και τη Ρωσία – και οι τρεις είναι σημαντικοί ανταγωνιστές στη γεωργία. Αυτά τα τρία έθνη, ιδιαίτερα η Κίνα, μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην Αφρική σε μεγάλες ποσότητες.

Ενώ ο Whitley είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να οικοδομήσουν σχέσεις με αφρικανικά κράτη, πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι αυτό ήδη συμβαίνει επί του παρόντος. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έχουν συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κένυα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Κένυα είναι μέρος μιας τελωνειακής ένωσης της Ανατολικής Αφρικής. Και μόλις ανοίξει ξανά το εμπόριο με την Κένυα, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της τελωνειακής ένωσης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι προκλήσεις δεν παραμένουν. Μία από τις προκλήσεις είναι ότι για να περιμένουμε από τις αφρικανικές χώρες να δεχτούν τα προϊόντα των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεχτούν αφρικανικά προϊόντα. Για να γίνει αυτό, οι ΗΠΑ πρέπει να βεβαιωθούν ότι το ρυθμιστικό τους περιβάλλον είναι ευθυγραμμισμένο με την παραλαβή αφρικανικών προϊόντων. Και αν οι ΗΠΑ θέλουν οι αφρικανικές χώρες να αλλάξουν ορισμένα από τα πρότυπα και τις πρακτικές τους, πρέπει και αυτές να είναι πρόθυμες να υποχωρήσουν.