εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο επεξεργασίας των υπολειμμάτων τροφίμων σε ζωοτροφές

0 comments
Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο επεξεργασίας των υπολειμμάτων τροφίμων σε ζωοτροφές

 

 

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, Βικτόρια Αμπράμτσενκο, έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα προσχέδιο για την επεξεργασία των απορριμμάτων τροφίμων με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους ως λιπάσματα και ως ζωοτροφές.

 

 

 

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη σημαντικής προόδου στον τομέα αυτό που έγιναν τα τελευταία χρόνια απέτυχαν λόγω ανεπαρκούς νομοθεσίας.

Ο Ντένις Μπουτσάεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Οικολογικού Χειριστή, σχολίασε ότι τα ληγμένα προϊόντα και τα χωριστά συλλεγμένα απόβλητα τροφίμων της βιομηχανίας τροφίμων θα μπορούσαν πράγματι να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ζωοτροφών αφού υποβληθούν σε ειδική επεξεργασία.

 

Μια αποτυχημένη προσπάθεια

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές αρχές προσπαθούν να αναθεωρήσουν τους ισχύοντες κανόνες επεξεργασίας απορριμμάτων τροφίμων προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας ζωοτροφών.

Ένα προσχέδιο νόμου που επιτρέπει στις ρωσικές εταιρείες ζωοτροφών να χρησιμοποιούν ληγμένα προϊόντα διατροφής καταγράφηκε από την Κρατική Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο, τον Ιούλιο του 2020. Ωστόσο, έκτοτε δεν υπήρξε πρόοδος σε αυτό το νομοσχέδιο.

Οι Ρώσοι νομοθέτες φέρεται να απέτυχαν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των εμπορικών προοπτικών της επεξεργασίας των απορριμμάτων σε ζωοτροφές και της κτηνιατρικής ασφάλειας των λαμβανόμενων προϊόντων.

 

Οι τόνοι πρωτεΐνης πάνε μάταια

Κάθε χρόνο, περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση στη Ρωσία σπαταλάται, δήλωσε ο Vladimir Burmatov, πρόεδρος της οικολογικής επιτροπής της Κρατικής Δούμας, με αποτέλεσμα την παραγωγή περίπου 17 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Επί του παρόντος, σχεδόν όλα τα απόβλητα τροφίμων καταλήγουν σε χωματερές στη Ρωσία, αναμεμειγμένα με άλλα οικιακά απορρίμματα.

Ο Andrey Karpov, επικεφαλής της Ένωσης Εμπειρογνωμόνων Λιανικής Αγοράς, εξήγησε ότι ο τρέχων κανονισμός ενθαρρύνει τις εταιρείες να παραδίδουν τα απόβλητα τροφίμων για κάποιο είδος ανακύκλωσης, αλλά από την άλλη πλευρά, ο νόμος απαγορεύει την επαναχρησιμοποίησή τους. Ως εκ τούτου, είπε ο Karpov, τα τρόφιμα καταλήγουν σε εξειδικευμένους χώρους υγειονομικής ταφής.

 

Δεκάδες κανονισμοί

Η επεξεργασία των απορριμμάτων τροφίμων και η περαιτέρω χρήση της παραγόμενης παραγωγής ρυθμίζονται πλέον από περισσότερους από 50 νόμους και κανονισμούς, εκτιμά το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας.

«Ο αριθμός των κανονιστικών εγγράφων που εγκρίθηκαν από διάφορους κυβερνητικούς φορείς, καθώς και η διφορούμενη ερμηνεία των ομοσπονδιακών νόμων, οδηγούν σε δυσκολίες», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, η μη συμμόρφωση με τον υφιστάμενο κανονισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά πρόστιμα .

 

Είναι απαραίτητες οι επενδύσεις

Το πρόβλημα της χρήσης ληγμένων τροφίμων και των απορριμμάτων τροφίμων είναι αρκετά σημαντικό για τον σύγχρονο κόσμο, δήλωσε ο Ντμίτρι Ρίλκο, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών Αγροτικής Αγοράς. Τόνισε ότι η συλλογή και η απόρριψη τέτοιων σκουπιδιών απαιτεί σοβαρές επενδύσεις, γι’ αυτό και στερείται ανάπτυξης στη Ρωσία.