εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία

0 comments
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία

 

 

Το βαρόμετρο του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχει εκτιναχθεί σε νέα κορυφή, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

 

 

 

Ο Δείκτης FAOFoodPrice, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές κάποιων αντιπροσωπευτικών τροφίμων, είναι αυξημένος κατά 3,9% από τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν συνολικά κατά 3,2 τοις εκατό, με αύξηση του σιταριού κατά πέντε τοις εκατό, λόγω της μειωμένης συγκομιδής σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι τιμές όλων των άλλων μεγάλων σιτηρών αυξήθηκαν επίσης.

Ο δείκτης φυτικών ελαίων ανέβηκε 9,6%, φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών και τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν κατά 2,6 μονάδες, με αυξημένη ζήτηση για βούτυρο, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και πλήρες γάλα σε σκόνη, καθώς οι αγοραστές προσπαθούν να αναπληρώσουν τα χαμηλά αποθέματα. Αντίθετα, οι τιμές του τυριού παρέμειναν σταθερές.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο δείκτης κρέατος υποχώρησε, εν μέσω μειωμένων αγορών χοιρινού κρέατος από την Κίνα και απότομη πτώση του βοείου κρέατος από τη Βραζιλία. Σε πουλερικά και πρόβειο οι τιμές επίσης αυξήθηκαν.

Μετά από έξι διαδοχικές μηνιαίες αυξήσεις, οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν επίσης, κατά 1,8%, εν μέσω περιορισμένης παγκόσμιας ζήτησης και μεγάλων πλεονασμάτων για εξαγωγές.

 

Παραγωγή δημητριακών

Σε σύγκριση με πέρυσι, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2021 αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ, περίπου 2.793 εκατομμυρίων τόνων.

Η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών για το 2021/20 οδεύει προς άνοδο 1,7 τοις εκατό, οδηγούμενη από την αναμενόμενη αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σιταριού, η οποία αυξάνεται παράλληλα με τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Τροφή και κλίμα

Η παραγωγή, διανομή και κατανάλωση όλων αυτών των τροφίμων, χρησιμοποιεί περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας του κόσμου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη.

Η σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι επίσης υπεύθυνη για περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας την προτεραιότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για συστήματα αγροδιατροφής – Προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού, έχει πολλά παραδείγματα για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Η ηλιακή άρδευση, για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει την πρόσβαση στο νερό, επιτρέποντας πολλαπλούς κύκλους καλλιέργειας και αυξάνοντας την ανθεκτικότητα στην αλλαγή των μοτίβων βροχοπτώσεων.

Στην Ινδία, η χρήση ηλιακών αντλιών άρδευσης έχει αυξήσει τα εισοδήματα των αγροτών κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με όταν η βροχή ήταν η μόνη επιλογή. Στη Ρουάντα, οι αποδόσεις των μικροκαλλιεργητών έχουν αυξηθεί κατά περίπου το ένα τρίτο.

Σε ένα βίντεο, ο Γενικός Διευθυντής του FAO, Qu Dongyu, υποστήριξε ότι η έκθεση «δείχνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την εφαρμογή λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συστήματα αγροδιατροφής».

 

Η δημοσίευση παρέχει επίσης συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης συλλογής δεδομένων για την καθοδήγηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και μεγαλύτερη εστίαση στην ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία ικανοτήτων.

Όχι μόνο το ένα τρίτο των εκπομπών γεωργικών προϊόντων διατροφής προέρχεται από τη χρήση ενέργειας (καύσιμα για γεωργικά μηχανήματα για παράδειγμα), αλλά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 20% μεταξύ 2000 και 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στη βιομηχανοποίηση της γεωργίας στην Ασία, όπως αντλίες άρδευσης, γεωργικά μηχανήματα, εξοπλισμός επεξεργασίας και εισροές όπως τα λιπάσματα.

Η χρήση ενέργειας στην Αφρική, η οποία φιλοξενεί περίπου το 15 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή και αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 4 τοις εκατό της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας μεταξύ του FAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).