εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μυκοτοξίνες – Ένας αναδυόμενος κίνδυνος για τα μηρυκαστικά

0 comments
Μυκοτοξίνες – Ένας αναδυόμενος κίνδυνος για τα μηρυκαστικά

 

 

Οι μυκοτοξίνες, σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας ή παραγωγής σε μια μονάδα γαλακτοπαραγωγής.

 

 

 

Η διαχείριση των ζωοτροφών και των καλλιεργειών είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της μόλυνσης από μυκοτοξίνες στις ζωοτροφές που δίνονται σε θηλάζουσες αγελάδες, δαμαλίδες και ιδιαίτερα σε μόσχους.

Η αγελαδοτροφία αποτελεί σημαντικό μέρος της διεθνούς οικονομίας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή υψηλής ποιότητας τροφίμων για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών-FAO, η αγελαδοτροφία συμβάλλει έως και 46,8% στη γεωργία και το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του παγκόσμιου εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

Το κόστος των ζωοτροφών είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόστη στην αγελαδοτροφία και οι ζωοτροφές χαμηλής ποιότητας και η φυσική τοξική μόλυνση στις ζωοτροφές (π.χ. μυκοτοξίνες) μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση και την υγεία των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής και να προκαλέσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο οικονομικός αντίκτυπος οφείλεται στο άμεσο κόστος της αγοράς που σχετίζεται με το χαμένο εμπόριο ή τα μειωμένα έσοδα λόγω της απόρριψης μολυσμένων ζωικών προϊόντων, της μειωμένης παραγωγικότητας, του θανάτου των ζώων, ιδίως των μόσχων που είναι πιο ευαίσθητοι, και του αυξημένου κόστους θεραπείας και μείωσης των μυκοτοξινών.

 

Τι είναι οι μυκοτοξίνες;

Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικοί δευτερογενείς μεταβολίτες που παράγονται από μύκητες και προκαλούν μυκοτοξίκωση σε εκτεθειμένα ζώα. Η έκθεση γίνεται συνήθως με κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών, επαφή ή εισπνοή. Οι μύκητες που μπορούν να παράγουν μυκοτοξίνες αναπτύσσονται σε πολλές ζωοτροφές όπως δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Η ανάπτυξη των μυκήτων μπορεί να συμβεί είτε πριν είτε μετά τη συγκομιδή, και κατά την αποθήκευση σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Οι περισσότερες μυκοτοξίνες είναι χημικά σταθερές και επιβιώνουν από την επεξεργασία των τροφίμων. Μετά την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών, τα ζώα εμφανίζουν ποικίλα κλινικά συμπτώματα. Τα κλινικά σημάδια των κύριων μυκοτοξινών σε θηλάζουσες αγελάδες, δαμαλίδες και μόσχους συνοψίζονται στον Πίνακα

 

Κύριες μυκοτοξίνες

Έχουν εντοπιστεί αρκετές διαφορετικές μυκοτοξίνες, αλλά οι πιο συχνά εμφανιζόμενες μυκοτοξίνες, οι οποίες επιπλέον προκαλούν ανησυχία για την υγεία των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων περιλαμβάνουν αφλατοξίνες, δεοξυνιβαλενόλη, φουμονισίνες, ωχρατοξίνη Α, ζεαραλενόνη, τοξίνη T-2 και αλκαλοειδή ερυσιβώδους ερυσίνης.

 

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο από τις μυκοτοξίνες;

Η μόλυνση των ζωοτροφών με μυκοτοξίνες είναι ένα επίμονο πρόβλημα που επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και την απόδοση και την υγεία των βοοειδών γαλακτοπαραγωγής.

Υπάρχουν δύο στρατηγικές για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των μυκοτοξινών στη γαλακτοβιομηχανία.

  1. Προσεγγίσεις πριν από τη συγκομιδή, όπως η αναπαραγωγή ανθεκτικών ποικιλιών, η χρήση χημικού ελέγχου μικροοργανισμών και η διαχείριση των φυτικών στρεσογόνων παραγόντων στοχεύουν στην πρόληψη της μόλυνσης από μύκητες στο χωράφι.
  2. Προσεγγίσεις μετά τη συγκομιδή, όπως έλεγχος θερμοκρασίας και υγρασίας, επεξεργασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, θερμική επεξεργασία, όξινη ή/και αλκαλική επεξεργασία και έλεγχος με χημικούς αντιμυκητιασικούς παράγοντες εφαρμόζονται στα προϊόντα συγκομιδής κατά τη συγκομιδή, την επεξεργασία και την αποθήκευση για την πρόληψη, τη μείωση ή εξάλειψη της μόλυνσης από μυκοτοξίνες.

 

Όμως, η πολυπαραγοντική προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα

Οι μυκοτοξίνες είναι διαδεδομένες στις ζωοτροφές και επηρεάζουν την απόδοση των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και την υγεία με πολλούς τρόπους. Ως εκ τούτου, η διαχείριση των ζωοτροφών και των καλλιεργειών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της μόλυνσης από μυκοτοξίνες. Οι περισσότερες προσεγγίσεις μετριασμού της μυκοτοξίνης έχουν περιορισμούς όσον αφορά την εξειδίκευση σε μύκητες και στα παραγόμενα τρόφιμα. Επομένως, συνδυασμοί προσεγγίσεων μπορεί να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης για τη στόχευση πολλαπλών μικροοργανισμών.

 

Κλιματική αλλαγή και μυκοτοξίνες -Ένας πολύπλοκος ιστός

Ο κίνδυνος μυκοτοξινών είναι ένα δυναμικό ζήτημα για τους παραγωγούς παγκοσμίως. Με τις προβλεπόμενες κλιματικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως η μειωμένη άροση και η μείωση της χρήσης χημικών, ο κίνδυνος αυτός αναμένεται να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

Καθώς οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν, οι σκέψεις προφανώς στρέφονται στον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην ανάπτυξη της μούχλας και στην επακόλουθη παραγωγή μυκοτοξίνης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη, όπως καταγράφεται σε διάφορες μελέτες. Παράγοντες όπως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη λεπτή σχέση μεταξύ της μούχλας, του φυτού ξενιστή και του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ειδών παρασίτων και των φυτών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μυκοτοξίνες αποκτούν πρόσβαση στα αναπτυσσόμενα σιτάρια. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα εξαρτηθεί από τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και τις συγκεκριμένες ποικιλίες φυτών που καλλιεργούνται. Αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να καθορίσουν σημαντικά κριτήρια όπως οι ημερομηνίες φύτευσης, ανθοφορίας και συγκομιδής που, μαζί με τις γεωργικές πρακτικές, όπως το όργωμα, η αμειψισπορά και η χρήση μυκητοκτόνου, θα καθορίσουν το επίπεδο παρουσίας μούχλας και την παραγωγή μυκοτοξινών. Αναπτύσσονται μοντέλα για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη πιθανών αποτελεσμάτων. Ενώ πολλοί επισημαίνουν αυξημένο κίνδυνο από βασικές μυκοτοξίνες, όπως η αφλατοξίνη, η δεοξυνιβαλενόλη (DON) και η φουμονισίνη, ορισμένα σενάρια προβλέπουν μείωση του κινδύνου μυκοτοξίνης.

 

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα: Μια νέα άποψη για την παραγωγικότητα των ζώων;

Τι σημαίνει αυτό; Τα τελευταία χρόνια, αρκετές δημοσιευμένες μετα-αναλύσεις έχουν αξιολογήσει τις επιδράσεις μεμονωμένων και πολλαπλών μυκοτοξινών στην απόδοση των ζώων σε είδη όπου υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Αυτά έδειξαν ότι στους χοίρους και τα πουλερικά, μεμονωμένες μυκοτοξίνες έχουν ποικίλους βαθμούς επίδρασης στο μέσο ημερήσιο κέρδος μέσω της ικανότητάς τους να επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής και την αποτελεσματικότητα της τροφής, με την επίδραση πολλαπλών μυκοτοξινών να είναι μεγαλύτερη από τις μεμονωμένες τοξίνες. Ιστορικά, θα το θεωρούσαμε κυρίως ως χαμένη οικονομική απόδοση. Ωστόσο, είναι τώρα όλο και πιο σημαντικό να το δούμε και μέσα από το πρίσμα της μειωμένης περιβαλλοντικής βιωσιμότητας λόγω των αυξημένων απαιτήσεων πόρων, κυρίως ζωοτροφών, που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου βάρους σφαγής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μονογαστρικά είδη, όπου η συμβολή της τροφής στο συνολικό αποτύπωμα άνθρακα του συστήματος είναι σημαντική. Η παρουσία μυκοτοξίνης έχει καθαρό αποτέλεσμα στην αύξηση του αποτυπώματος άνθρακα της παραγωγής μειώνοντας την αποδοτικότητα των ζωοτροφών και τυχόν πρόσθετες επιπτώσεις στην υγεία των ζώων.

 

Η Πράσινη Συμφωνία και οι μυκοτοξίνες 

Η Πράσινη Συμφωνία που κυκλοφόρησε πρόσφατα είναι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσει την οικονομία της ΕΕ πιο βιώσιμη, με έναν κλιματικά ουδέτερο στόχο για το 2050. Είναι οι μυκοτοξίνες μεγάλη υπόθεση σε αυτό;

Στρατηγικές διαχείρισης πριν από τη συγκομιδή — η ποικιλία των σπόρων, οι μέθοδοι άροσης, η αμειψισπορά και η χρήση φυτοφαρμάκων είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το επίπεδο μόλυνσης από μυκοτοξίνες στην επόμενη καλλιέργεια. Δεδομένων των σχεδίων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για αύξηση της δέσμευσης άνθρακα μέσω πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών άροσης και μείωσης της χρήσης χημικών, ο αριθμός των στρατηγικών διαχείρισης πριν από τη συγκομιδή που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου μυκοτοξίνης θα μειωθεί ή θα αφαιρεθεί από την εργαλειοθήκη του αγρότη. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί επακριβώς ο αντίκτυπος που θα έχουν αυτές οι πολιτικές στα μελλοντικά επίπεδα μυκοτοξινών. Ωστόσο, δεδομένου του μεταβαλλόμενου τοπίου, τόσο από περιβαλλοντική αλλά και μελλοντικά, από νομοθετική άποψη, είναι αναπόφευκτο οι παραγωγοί να πρέπει να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους.

 

Νέες μέθοδοι για ένα πρόγραμμα διαχείρισης μυκοτοξινών 

Υπήρξαν θετικές εξελίξεις σε νέους τομείς διαχείρισης μυκοτοξινών: από βιοπαρασιτοκτόνα και βιοδιεγερτικά έως ανταγωνιστικές στρατηγικές αποκλεισμού, χρησιμοποιώντας μη τοξικογόνα στελέχη Aspergillus. Αν και αυτές οι μέθοδοι δεν είναι τέλειες, προσφέρουν θετικά εργαλεία για τον έλεγχο της αφλατοξίνης, η οποία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων. Άλλες έννοιες μετά τη συγκομιδή περιλαμβάνουν τον καθαρισμό και την επεξεργασία των σιτηρών, η οποία έχει διαφορετικές επιπτώσεις ανάλογα με την ακριβή φύση του κόκκου, τις μυκοτοξίνες που υπάρχουν και τα στάδια επεξεργασίας. Στάδια όπως το κοσκίνισμα, ο καθαρισμός και η θερμική επεξεργασία μπορούν να επηρεάσουν θετικά το επίπεδο των μυκοτοξινών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ποικίλλουν και δεν καταλήγουν σε κόκκους χωρίς μυκοτοξίνες.

Ενώ οι παραγωγοί σιτηρών, ιδιαίτερα εκείνοι στην Ευρώπη, φαίνονται έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα περιορισμένο σύνολο εργαλείων διαχείρισης καλλιεργειών για τη μείωση της απειλής της μυκοτοξίνης, οι παραγωγοί ζώων θα πρέπει να κατανοούν την παραγωγή τους από μια ολοένα και πιο περιβαλλοντική άποψη. Από αυτές τις δύο ομάδες παραγωγών, θα υπάρχει απαίτηση για τη βιομηχανία τροφίμων και ζωοτροφών να κατανοεί καλύτερα τα επίπεδα μόλυνσης από μυκοτοξίνες και να ενεργεί αναλόγως σε σχέση με τις ισχύουσες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πηγή: https://www.allaboutfeed.net/specials/climate-change-and-mycotoxins-untangling-a-complex-web/

Μετάφραση: Κ. Μυλωνά