εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ο Λόγος για τη Φέτα

0 comments
Ο Λόγος για τη Φέτα

 

Η ΦΕΤΑ παραμένει πάλι απροστάτευτη και από τις Ελληνικές κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) μέσω των Υπουργείων Εξωτερικών και ΥΠΑΑΤ και από τους παραβάτες Έλληνες τυροκόμους και από τους όποιους ξένους, που καπηλεύονται αυτό το εξαιρετικό και μοναδικό τυρί.

 

 

 

Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις δίνουν 3 ξεχωριστά γεγονότα:

Το πρώτο είναι η κύρωση από την Ελληνική Βουλή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Ν. Αφρικής, στην οποία δεν προστατεύονται τα Προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, η οποία κυρώθηκε στις 12.02.2021 στη χώρα μας, με την οποία μένουν εκτός προστασίας τρεις γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας, η φέτα, η ελιά Καλαμάτας και η ρετσίνα.

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ξέσπασε κόντρα στη Βουλή μεταξύ του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου και του νυν υπουργού της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού για την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική και το κατά πόσο «προστατεύει» την ΠΟΠ ΦΕΤΑ. Ο κ. Αποστόλου κατηγορεί τη ΝΔ και τον αρμόδιο Υπουργό ότι δεν προστάτευσαν τη φέτα και δεν φρόντισαν να εντάξουν τη δήλωση της Commission για προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, όπως είχε συμφωνηθεί. Συνέστησε δε στον Υπουργό ΥΠΑΑΤ να μην το κάνουν και στην κύρωση της CETA με τον Καναδά.

Ο κ. Λιβανός απάντησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί, ότι η Φέτα αποτελεί τη ναυαρχίδα των ελληνικών ΠΟΠ και δεν θα επιτρέψουμε να βληθεί από κανέναν, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή τη συμφωνία το 2016  και στη συνέχεια υπερψήφισε την κύρωση αυτής της συμφωνίας φέτος όταν ήρθε στην Ελληνική Βουλή.

Το δεύτερο είναι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που αφορούν ποινές επί του συνόλου του τζίρου των παραβατικών επιχειρήσεων στη φέτα σε ποσοστό από 1% έως και 6% ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της παράβασης, που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο και προβλέπουν οριστική ανάκληση της πιστοποίησης παραγωγής σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε παραβάσεις που σχετίζονται με τη φέτα ΠΟΠ.

Το τρίτο αφορά κατ’ αρχήν την αφαίρεση της πιστοποίησης για την παραγωγή Φέτας, στη βάση των κανόνων του ΠΟΠ από την γαλακτοκομική επιχείρηση LA Farm που εδρεύει στα Τρίκαλα, η οποία αναιρέθηκε στη συνέχεια (παίζουμε τις κουμπαρούλες, δηλαδή). Η τελευταία απόφαση του Εφετείου αποφάσισε την αναστολή της οριστικής άρσης της πιστοποίησης για την παραγωγή Φέτας. Δηλαδή, η La Farm θα μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίζει την παραγωγή πιστοποιημένης Φέτας, δηλαδή προϊόν ΠΟΠ, καθώς ανακτά την πιστοποίηση μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές διενέξεις, το αποτέλεσμα των οποίων παραμένει αμφίβολο παρά τα μεγάλα λόγια και τους πανηγυρισμούς των αρμόδιων αρχών, ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΟ).

Οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής της ΦΕΤΑΣ εκφράζουν 3 διαφορετικές απόψεις και θα συνεδριάσουν στις 20 Δεκεμβρίου για να αποφασίσουν (πιθανόν χρειάζονται τόσο χρόνο για να στρογγυλέψουν τις αποφάσεις, ώστε να χωράνε όλοι και όλα).

Τα κόμματα της εξουσίας, όταν είναι στην κυβέρνηση ψηφίζουν ό, τι τους υποδεικνύει η Commission και η Γερμανία και όταν είναι στην αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση γιατί κάνει αυτά που έκαναν και οι ίδιοι πριν. Το ίδιο κάνει η ΝΔ το ίδιο κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Φέτα, ως Ελληνικό προϊόν ΠΟΠ/ΠΓΕ εξευτελίζεται και χάνει την αξία της μέσω της νόθευσης και οι Έλληνες αιγοπροβατοτρόφοι πασχίζουν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες παραγωγής και με χαμηλή ανταμοιβή, χωρίς δύναμη αντίστασης. Και ο χορός καλά κρατεί και οι κοκορομαχίες στη Βουλή, επίσης.