εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τι μας δίδαξε η COVID-19 σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

0 comments
Τι μας δίδαξε η COVID-19 σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

 

Μια νέα ανασκόπηση, η οποία προέκυψε από το Συμπόσιο του Αμερικανικού Μητρώου Επαγγελματιών Επιστημόνων Ζώων τον Ιούλιο του 2021 και δημοσιεύεται στο περιοδικό Applied Animal Science, συνοψίζει τα γεγονότα που οφείλονται στην πανδημία και επηρέασαν την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων – ιδιαίτερα των ζωοκομικών προϊόντων.

 

 

 

Η νέα ανασκόπηση συνοψίζει τα γεγονότα της πανδημίας και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά.

Σκεφτείτε τις πρώτες μέρες της πανδημίας της COVID-19 και ίσως θυμηθείτε κλειστά εστιατόρια, άδεια ράφια παντοπωλείων, ακριβό κρέας και ανησυχίες σχετικά με τους βασικούς εργαζόμενους που μπορούν να διατηρήσουν τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων μας. Ακόμη και τώρα, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, οι υψηλές τιμές και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να εμφανίζονται σε πολλούς, αν όχι στους περισσότερους, τομείς.

Το ερώτημα είναι: Τι μάθαμε από αυτό το γεγονός που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε την «ευαλωτότητα» των συστημάτων παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής τροφίμων μας στις επιπτώσεις των μελλοντικών πανδημιών ή άλλων περιπτώσεων σοκ;

Η COVID-19 μοιάζει να είναι ένα συμβάν μαύρου κύκνου: ένα ακραίο στοιχείο που είναι δύσκολο να προβλεφθεί και, επομένως, να διαχειριστεί.

  • Αν και η πανδημία ήταν μια μεγάλη πρόκληση, θα μπορούσε επίσης να είναι μια μεγάλη ευκαιρία;
  • Υπάρχει ευκαιρία να εντοπισθούν αδύναμα σημεία κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού και να τα ενισχυθούν;
  • Είναι καιρός να εφαρμόσουμε περισσότερη αυτοματοποίηση στην παραγωγή τροφίμων;
  • Πώς μπορούν τα συστήματα παραγωγής τροφίμων να προετοιμαστούν για την επόμενη μεγάλη αναστάτωση τώρα;

Δεν είναι εύκολο να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τη μείωση των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων αλλά και για τη σημαντική μείωση της κλίμακας λειτουργίας των κρίκων της αλυσίδας», ανέφερε το άρθρο. «Αν και αυτό μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανθεκτικότητα σε ακραία γεγονότα όπως η πανδημία του κορωνοϊού, θα το έκανε εις βάρος της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας, με αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος σε όλο το σύστημα — τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς», αναφέρεται στην ανασκόπηση.

Όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα, οι διάφοροι κρίκοι της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων είναι αλληλένδετοι και, εάν αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας ενός μέρους/κρίκου, αυτό θα επηρεάσει και τα άλλα.

«Τα πρωτοφανή βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης θα έχουν από μόνα τους σημαντικές επιπτώσεις που αξίζουν προσεκτική εξέταση. Πολλές πτυχές της ζωής μας μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στο πώς ήταν στο «The Before Times», αλλά ίσως αυτό δεν είναι κακό. Υπάρχουν αμέτρητα μαθήματα που πρέπει να μάθουμε από όσα βιώσαμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, και πολλά από αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας εφοδιασμού της γεωργίας αναφέρεται στην ανασκόπηση.