εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η ώθηση της ΕΕ για Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στους Σπόρους στις Αναπτυσσόμενες χώρες

0 comments
Η ώθηση της ΕΕ για Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στους Σπόρους στις  Αναπτυσσόμενες χώρες

 

Η πολιτική εξωτερικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχει πολλές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες.

 

 

Η αφανής προώθηση από την ΕΕ, των ισχυρών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στα φυτά επηρεάζει τα συστήματα τροφίμων από την ίδια τη βάση τους, δηλ. τους σπόρους που είναι διαθέσιμοι στους αγρότες για να καλλιεργήσουν. Μεταξύ αυτών των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, το κύριο μέσο, αυτό που υποστηρίζουν οι ευρωπαϊκές αρχές είναι η Πράξη του 1991 της Σύμβασης UPOV, η οποία προβλέπει αποκλειστικά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους για το πολλαπλασιαστικό υλικό νέων φυτικών ποικιλιών, μειώνοντας παράλληλα τα δικαιώματα άλλων να χρησιμοποιούν αυτό το πολλαπλασιαστικό υλικό για περαιτέρω αναπαραγωγή και παρεμπόδιση των δικαιωμάτων των αγροτών να αποταμιεύουν ελεύθερα, να χρησιμοποιούν, ανταλλάσσουν και πωλούν τους σπόρους τους.

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργανώνεται από κοινού από την APBREBES και τις BOTH ENDS, θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ πιέζει για ισχυρά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδίως η Πράξη του 1991 της Σύμβασης UPOV στην εμπορική τους πολιτική, και να συζητήσουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πολιτικής. Θα παρουσιάσει και θα συζητήσει την πρόσφατη κοινή δημοσίευση των ενώσεων με θέμα «Προστασία φυτικών ποικιλιών & UPOV 1991 στην Εμπορική Πολιτική της ΕΕ: ​​λογική, αποτελέσματα και κατάσταση».

 

Η ώθηση της ΕΕ για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στους σπόρους και ο αντίκτυπός της στις αναπτυσσόμενες χώρες

Μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν πριν από 30 χρόνια μερικές βιομηχανικές χώρες δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας γεωργίας του αύριο. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να απαιτεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετούν την Πράξη του 1991 της Σύμβασης UPOV μέσω εμπορικών συμφωνιών ή οποιωνδήποτε άλλων συναφών δραστηριοτήτων.

Αυτή η σύνοψη πολιτικής είναι μια περίληψη της έκθεσης «Προστασία ποικιλιών φυτών & UPOV 1991 στην Εμπορική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Σκεπτικό, αποτελέσματα και κατάσταση».