εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι νέοι αγρότες της CEJA και η νεολαία της υπαίθρου για το μέλλον των αγροτικών περιοχών

0 comments
Οι νέοι αγρότες της CEJA και η νεολαία της υπαίθρου για το μέλλον των αγροτικών περιοχών

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 30 Ιουνίου 2021 την ανακοίνωσή της σχετικά με το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές.

 

 

 

Στόχος του εγγράφου είναι να ορίσει ένα όραμα για το μέλλον των αγροτικών περιοχών έως το 2040 και να αντιμετωπίσει βασικές προκλήσεις όπως η δημογραφική αλλαγή, η συνδεσιμότητα, τα χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Η CEJA και η Rural Youth Europe, οι δύο κύριες ευρωπαϊκές οργανώσεις που εκπροσωπούν τη νεολαία της υπαίθρου και τους νέους αγρότες, χαιρετίζουν θερμά τη δημοσίευση.

Η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της CEJA Diana Lenzi αντέδρασε θετικά στη δημοσίευση: «Το μακροπρόθεσμο όραμα παίρνει μια σαφή θέση υπέρ της δημιουργίας νέων οικονομικών ευκαιριών στις αγροτικές περιοχές και επιτρέπει στους νέους επιχειρηματίες όπως εμείς να επιτύχουν στα έργα τους, για παράδειγμα εγείροντας εμπόδια στην πρόσβαση στη γη και παρέχοντας υποστήριξη για τη γνώση και την καινοτομία. Πρόσθεσε ότι: «Ως νέοι αγρότες, είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη και τη διατήρηση πιο διαφοροποιημένων και ανθεκτικών τοπικών οικονομιών, που παρέχουν απασχόληση και αυτο-ανάπτυξη για όλους».

Η πρόεδρος της Rural Youth Europe Linzi Stewart σχολίασε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζοντας ότι «μετά τη σημερινή δημοσίευση, δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο ουσιαστικό είναι για την ΕΕ, τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές να είναι πιο ενεργητικές όταν πρόκειται για την παροχή ευκαιριών μάθησης σε αγροτικές περιοχές, είτε μέσω δικτύωσης, προγραμμάτων ανταλλαγής είτε με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Τόνισε επίσης ότι: «Η πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες είναι πρωταρχικής σημασίας για την ενίσχυση της ποιότητας και της σταθερής απασχόλησης, καθώς και την προσωπική ανάπτυξη στην εξυπηρέτηση των τοπικών κοινοτήτων».

Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης και η νεολαία της υπαίθρου εκτιμούν ιδιαίτερα τη δημιουργία ενός Αγροτικού Παρατηρητηρίου και Εργαλειοθήκης σε ευκαιρίες χρηματοδότησης, τις οποίες θεωρούν σπουδαία μέσα για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη χάραξη πολιτικής. Η CEJA και η Rural Youth Europe θα συνεργαστούν στενά για να δώσουν συνέχεια στο όραμα και να διασφαλίσουν ότι θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες δράσεις.

________________________________________

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών (CEJA) εκπροσωπεί τα πολιτικά συμφέροντα περίπου δύο εκατομμυρίων νέων αγροτών από όλη την Ευρώπη. Οι κύριοι στόχοι του είναι να διευκολύνει την εγκατάσταση νέων αγροτών, να τους ενημερώσει και να τους εκπαιδεύσει καθώς και να λειτουργήσει ως φόρουμ επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ τους.

Η Rural Youth Europe είναι μια ευρωπαϊκή ΜΚΟ για τους νέους που κατοικούν και εργάζονται σε αγροτικές περιοχές, που ιδρύθηκε το 1957 και εργάζεται για την προώθηση και την ενεργοποίηση των νέων στην ύπαιθρο. Έχει 20 οργανώσεις μελών σε 17 χώρες και αντιπροσωπεύει περίπου 500.000 νέους σε όλη την Ευρώπη.